Alarmă secetă la Roma – Ordonanţă de urgență semnată de Virginia Raggi: Restricţii la utilizarea apei

Primarul Romei, Virginia Raggi, a aprobat o Ordonanţă de Urgență pentru a reglementa utilizarea apei potabile, valabilă până în luna septembrie, pe întreg teritoriului Romei.

Măsura permite uzul apei potabile numai pentru uz casnic şi scopuri sanitare, inclusiv pentru serviciile de gestionare a deşeurilor publice. Limitează drastic utilizarea apei pentru irigarea livezilor şi grădinilor, umplerea piscinelor, spălarea maşinilor sau a altor vehicule, oricare alte utilizări ale apei pentru agrement, în afară de cea pentru uz vital și personal.

O modalitate de a salva lacul Bracciano, care se află de câteva luni într-o fază de secare accelerată. La sfârşitul lunii Mai, de fapt, a stârnit controverse decizia de creştere a pompărilor de către firma de distribuție hidrică a Romei, ACEA Ato 2, din Lacul Bracciano, doar pentru a se face faţă la diminuarea resurselor de apă datorate precipitaţiilor sezoniere aflate cu mult sub nivelul mediu specific anotimpului.

Explică Primăria într-o declaraţie: „Ordonanţa are ca scop, mai presus de toate, măsurile pentru a se păstra nivelul de apă al lacului Bracciano, coborâte foarte mult în ultimii ani, din cauza lipsei unei politici de protejare a resursele de apă ale lacului şi, desigur, din cauza ploilor absente.“ ACEA Ato 2, în colaborare cu Poliţia locală şi forțele de ordine, vor efectua controale pentru a verifica respectarea măsurii.

Apa este un bun preţios, care trebuie fie întotdeauna protejat“, a declarat Raggi „mai ales în momentele în care persistă o reducere a surselor de aprovizionare. Dorim evităm ca cetăţeniisufere, în timpul verii, inconveniențele cauzate de disponibilitatea limitată a resurselor de apă. Și astfel, cu această ordonanţă, ne propunem să contracarăm orice posibilă risipă sau utilizarea inutilă a apei potabile, care permită utilizarea ei numai în scopuri personale şi de uz casnic“. (sinteză portivit romatoday)