Albinele au capacitatea de a evita florile toxice

4

Aflăm lucruri importante despre albine. Foarte sensibile la anumite toxine vegetale, albinele sînt capabile să identifice nectarul care le poate îmbolnăvi, datorită mirosului lor și astfel să-l evite, relevă un studiu al unor cercetători britanici, publicat în revista Current Biology Journal.

 

Ei au demonstrat că serotonina — o substanță neurochimică — ghidează albinele, şi astfel ele pot detecta florile bogate în toxine. Studiul arată că albinele care s-au îmbolnăvit pentru că au consumat un anumit nectar, sînt capabile ulterior să-l recunoască și să evite florile toxice datorită mirosului lor.

 

Florile, plantele în general, sînt stropite împotriva dăunătorilor şi nu numai. În marile oraşe, dar şi la sate copacii sînt stropiţi pentru a li se asigura creşterea. Directoarea Honeybee Lab, Dr Geraldine Wright, subliniază că dacă cercetătorii reușesc să înțeleagă modul în care albinele detectează toxinele, ei vor putea identifica florile care nu le conțin și să protejeze astfel albinele a căror mortalitate excesivă a devenit alarmantă de mai mulți ani.

 

„Într-o vreme în care populațiile de albine sunt vulnerabile și sub presiune, aceste cercetări sunt indispensabile supraviețuirii lor. Poate că toxinele sunt prezente în flori pentru a le proteja de furnici. Nu este însă logic ca ele să otrăvească insectele care le polenizează și de care au nevoie pentru a supraviețui. Unele specii vegetale din Marea Britanie produc toxine și, din cauză că nu au de ales, albinele sunt forțate să se hrănească cu ele”, adăugă dna Wright în studiul amintit.

Facebook Comments