Alcoolismul o realitate dramatică – tendința guvernelor de a scumpi excesiv băuturile

Îi foarte preocupă sănătatea: ”Consumul de alcool peste limite a provocat, în 2016, peste trei milioane de decese, iar specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății atrag atenția supra unor măsuri de prevenție care ar trebui luate”. ATENȚIE: Care credeți că vor fi măsurile? Scumpirea…! Așadar, le pasă de statistici, creându-le, pentru cum să mai scoată un bănuț!…

Aproximativ 237 de milioane de bărbați și 46 de milioane de femei se confruntă cu probleme legate de consumul de alcool, precizează un raport al OMS.

Noul raport OMS, care a fost prezentat vineri, indică faptul că aproximativ o treime din decesele cauzate de consumul de alcool sunt rezultatul rănirilor, inclusiv accidente rutiere și automutilare, iar unul din cinci decese este rezultatul bolilor digestive sau cardiovasculare.

Diverse tipuri de cancer, boli infecțioase și probleme mentale sunt alte cauze semnificative de deces asociate consumului excesiv de alcool.

Raportul mai arată că în Europa se înregistrează cea mai ridicată rată de consum de alcool per capita, deși această a scăzut cu 10% față de 2010, informează agenția The Associated Press.

Organizația Mondială a Sănătății a mai indicat că estimările indică o creștere a consumului de alcool per capita la nivel global în următorul deceniu, în mod special în Asia de Sud-Est și cele două Americi.

Consumul excesiv de alcool este responsabil pentru 5,3% din totalul de decese la nivel global. Mai mult, 13,5% din decesele în rândul persoanelor între 20 și 39 de ani sunt cauzate de consumul de alcool.


Acum, să tratăm problema cât mai serios: alcoolismul

Cele 7 semne ale alcoolismului

1. Consumarea de alcool pe ascuns – Consumarea de alcool pe ascuns este unul dintre cele mai importante semnale de alarmă.

Consumul moderat nu este considerat nociv pentru adulții sănătoși și se încadrează în limita a 2 porții/zi pentru bărbați și 1 porție/zi pentru femei.

Persoanele care consumă alcool pe ascuns în vederea evitării criticilor și confruntării cu familia/anturajul, prezintă dependență și în cele mai multe dintre cazuri neagă această condiție, găsind nenumărate motive pentru a-și justifică această acțiune.


O porție standard de băutură alcoolică se încadrează în: 1 sticlă de 0,33 l de bere, 40 de grame de tărie sau 1 pahar de vin.


2. Consumul matinal – Un alt semn clar de alcoolism este consumarea de la primele ore ale dimineții. Scuzele induse pentru acest comportament variază, de la calmarea nervilor, trezirea din starea de somnolență și până la controlarea unor dureri.

3. Igienă precară – Alcoolismul conduce la scăderea interesului față de igienă.
De regulă, alcoolicii prezintă o igienă orală problematica, carii, nu acordă foarte multă importantă vestimentației, neglijează tunsul, spălatul sau bărbieritul. Totodată, respirația unui alcoolic prezintă un miros specific.

4. Atitudine defensivă în confruntarea cu realitatea – Alcoolicii adopta o atitudine defensivă atunci când cineva încearcă să le sugereze că este posibil să prezinte o problema legată de consumul excesiv; în majoritatea situațiilor, devin furioși, amenințători și refuză să ia parte la discuție.

De asemeni, un alcoolic se simte vizat și își modifică comportamentul și în situațiile în care în anturaj se poartă discuții legate de abuzul de alcool în general, fără a se face referire directă la persoană să; devine stresat, frustrat și dacă nu părăsește discuția, adopta o atitudine ofensivă la adresa celorlalți.

5. Nevoia de a crește consumul – Toleranță la alcool se dezvoltă în timp. Consumul frecvent conduce la nevoie de a crește cantitatea pentru obținerea satisfacție.

Deseori, alcoolicii simt nevoie de a crește cantitatea consumată pentru a evita indispoziția sau trezirea la realitate.

6. Vină – Alcoolicii se simt adeseori vinovați pentru dependență pe care o prezintă. Încercarea de a reduce consumul de alcool din cauza sentimentului de vinovăție reprezintă un alt semn al dependenței.

7. Nutriția deficitară – Excesul de alcool duce la scăderea consumului de alimente.
Consumul acut împiedică absorbția, privând organismul de minerale și vitamine.
Ingestia cronică de alcool duce la modificări ale intestinului subțire, afectând absorbția alimentară.

Nutriția deficitară poate reprezenta un semn al dependenței de alcool și este, de regulă, însoțită de scăderi în greutate în ciuda consumului caloric, scăderea apetitului alimentar, rigidizarea pielii că urmare a hidratării deficitare.


Soluția nu este deloc scumpirea băuturilor, așa cum intenționează cei care ”au comandat” alarma OMS-ului, ci educația, iar în educație nu prea vrea nimeni să investească…


Să impunem o nouă modă: fără alcool!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.