Urmărind video incorporate mai jos, veți fi uluiți de ceea ce mănâncă unii oameni … dar, mai ales, în ce condiții sanitare sunt comercializate.
Epidemia mortală generată de acest teribil coronavirus a început pe piața de animale sălbatice din Wuhan, China, unde șerpii, șobolanii, castorii, vulpile, puii de lup și păunii, sunt măcelărite la comandă – o confirmă testele biologice efectuate de controlul sanitar.
Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor a confirmat epicentrul epidemiei.
Piața găzduiește tarabe care vând șerpi, pui de lup, vulpi, șobolani și păuni.
Până în prezent, focarul a avut ca urmare moartea a peste 100 de persoane și peste 3.000 infectate.
Specialiștii au spus că mortalul focar de coronavirus chinez a început pe o piață de comerț cu ridicata pentru animale din orașul Wuhan.
Oamenii de știință de la Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor au spus că testele au arătat că oamenii au căpătat virusul de la animale de pe piața en-grosului de pește din Huanan.
Nu este clar ce animal purta boala asemănătoare pneumoniei, dar piața adăpostea standuri care făceau comerț cu zeci de specii diferite, inclusiv șobolani și pui de lup.
Experții de săptămâna trecută au sugerat că boala poate avea originea de la șerpi, care sunt purtători cunoscuți ai coronavirusului.
Piața Huanan era un loc de întâlnire cu localnicii, care puteau alege să-și cumpere carnea proaspătă, ceea ce însemna ca vietatea dorită să fi fost sacrificată chiar în fața clientului.
„31 dintre cele 33 de eșantioane pozitive au fost colectate din zona pieței de vest, unde s-au concentrat standurile pentru comerțul cu animale sălbatice”, a declarat CDC, potrivit agenției de știri chineze de stat Xinhua.
„Rezultatul sugerează că noul focar de coronavirus este extrem de relevant pentru comerțul cu animale sălbatice.”
Până în prezent, focarul a ucis peste 100 de persoane și a infectat aproximativ 3.000 doar într-o lună, însă specialiștii prognozează că numărul va fi mai aproape de 100.000.
Duminică, autoritățile chineze au interzis temporar comerțul cu animale sălbatice. Guvernul a spus că cei care vor ignora interdicția vor fi „cercetați și pedepsiți sever”.
Piața de fructe de mare din Huanan din centrul orașului Wuhan a fost investigată după ce oficialii chinezi au declarat că acest periculos coronavirus ar fi putut provine de la un animal sălbatic vândut pe tarabe.
De atunci, piața s-a închis și a fost etichetată „zona zero” de către autoritățile locale.
Virusul extrem de contagios a ucis imediat 17 persoane și a infectat sute în China, Coreea de Sud, Japonia, Thailanda, Hong Kong și Statele Unite.
O listă de prețuri pentru una dintre companiile care operează pe piață arăta o menagerie de animale disponibile pentru vânzare, inclusiv vulpi vii, crocodili, pui de lup, salamandre uriașe, șerpi, șobolani, păuni, porcupine, koala și carne de vânat, conform Sud China Morning Post. Mercurialul arăta un preț de 70 RMB pentru carnea de koala.
Până și utilizatorii chinezi de social media au fost surprinși de câte viețuitoare sălbatică erau vândute în acestă piață…
„Am aruncat o privire mai atentă la oferta de animale sălbatice – ăștia chiar mănâncă Koala”, a scris Weibo pe site-ul în limba chineză. „Nu există nimic pe care chinezii să nu mănânce?” – Pe mercurial există 112 animale vii și produse animale.
Experții în sănătate publică au avertizat anterior că piețele de animale vii din China sunt terenul perfect pentru reproducerea bolilor infecțioase.
În total, 15 țări sau teritorii din afara Chinei au confirmat acum cazuri, cel mai recent anunțându-se Sri Lanka și Cambodgia și un al doilea caz diagnosticat astăzi în Canada, la soția bărbatului din Toronto care a fost primul pacient.
Beijing a fost atins, de asemenea, de coronavirusul din Wuhan, reclamând moartea a 82 a victimă, când un bărbat în vârstă de 50 de ani a murit la spitalul din capitala națiunii, în jurul orei locale 20:00 (12:00 pm).
China și-a prelungit vacanța de Revelion de trei zile până la 2 februarie pentru a lupta împotriva epidemiei, deoarece oamenii au fost diagnosticați în toate colțurile Chinei, cu excepția Tibetului.
O echipă de oameni de știință din Regatul Unit consideră că peste 100.000 de persoane au fost deja infectate, dar multe dintre ele fără să știe acest lucru și se așteaptă ca numărul morților să continue să crească pe măsură ce epidemia va continua.
Prejudiciul s-a extins și pe piețele bursiere, deoarece investitorii se tem că anulările de călătorie și închiderea de afaceri, precum și creșterea panicii în afara Chinei, afectează economia globală.
Cercetătorii din Hong Kong au avertizat că epidemia ar putea deveni o epidemie globală dacă guvernul chinez nu inițiază restricții de călătorie „draconice” asupra cetățenilor săi.
Beijingul insistă asupra faptului că eforturile drastice continuă să încerce să stăvilească epidemia.
Noile cazuri de astăzi includ: primul care a fost diagnosticat în Cambodgia, un cetățean chinez și, un al doilea, la Toronto, Canada, unde soția primului pacient canadian este în prezent tratată pentru coronavirus.
Răspândirea bolii a părut aproape de neoprit în ultima săptămână, iar oamenii de știință de la Universitatea din Hong Kong spun că este nevoie de acțiuni mai drastice.
Există riscul ca virusul să declanșeze o epidemie globală – când boala se răspândește sălbatic în întreaga lume – dacă guvernul chinez nu reprima deplasarea oamenilor, au spus cercetătorii.
„Trebuie să fim pregătiți să oprim această epidemie până să devină o epidemie globală”, a spus Dr. Gabriel Leung. „Măsurile substanțiale și draconice care limitează mobilitatea populației ar trebui luate mai devreme decât mai târziu.”
Îngrijorările cu privire la virus s-au dezvoltat pe măsură ce oamenii de știință spun că oamenii ar putea transmite virusul chiar înainte să își dea seama că sunt bolnavi, iar numărul cazurilor așteptate a izbucnit.
Ministrul chinez al sănătății, Ma Xiaowei, a declarat ieri că: se pare că toată capacitatea de răspândire a virusului este consolidată și că poate fi transmisă de la o persoană la alta chiar înainte de apariția simptomelor.
Iar cercetătorii de la Imperial College London au estimat că este posibil ca peste 100.000 de persoane să fi fost deja infectate în întreaga lume. Aceeași echipă crezuse anterior că numărul era în jur de 4.000, până la 10.000.
Profesorul Mark Harris de la Universitatea din Leeds a spus: „Este adevărat că numerele … par înfricoșătoare.”
Primarul din Wuhan, unde a început focarul, a recunoscut că el și Partidul Comunist Chinez de la putere nu au reacționat suficient de repede la pericolul coronavirusului.
CORONAVIRUS: Ce este acest virus?
Virusul a fost identificat ca un nou tip de coronavirus. Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de agenți patogeni, cei mai mulți cauzând infecții respiratorii ușoare, precum răceala comună.
Dar coronavirusurile pot fi, de asemenea, mortale. SARS, sau sindromul respirator acut sever, este cauzat de un coronavirus și a ucis sute de oameni în China și Hong Kong la începutul anilor 2000.
Poți să omori? – Da. Optzeci de persoane au murit până acum după ce au rezultat la test pozitivi virusului.
Care sunt simptomele? – Simptomele sale sunt de obicei febră, tuse și dificultăți de respirație, dar unii pacienți au dezvoltat pneumonie, o infecție care poate pune viața în pericol, care provoacă inflamația micilor compartimente de aer din plămâni. Persoanele care poartă noul coronavirus pot avea doar simptome ușoare, cum ar fi dureri în gât. S-ar putea presupune că au o răceală comună și nu consultă un medic, se tem specialiștii.
Cum este detectat? – Secvențializarea genetică a virusului a fost eliberată de oamenii de știință din China către întreaga lume pentru a permite altor țări să diagnostice rapid potențialele noi cazuri. Acest lucru ajută alte țări să răspundă rapid la focare de boală.
Pentru a conține virusul, aeroporturile detectează persoane infectate prin control de temperatură. Dar ca în orice virus, acesta are o perioadă de incubație, ceea ce înseamnă că detectarea nu este întotdeauna posibilă deoarece simptomele nu au apărut încă.
Cum a început și s-a răspândit? – Primele cazuri identificate au vizat persoane conectate la piața en-gros de fructe de mare Huanan din Wuhan. De atunci, au fost identificate cazuri în altă parte care s-ar fi putut răspândi prin transmiterea de la om la om.
Ce fac țările pentru a preveni răspândirea? – Țările asiatice au intensificat supravegherea aeroporturilor. Acestea includ Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Hong Kong, Indonezia, Malaezia și Filipine.
Australia și Statele Unite verifică, de asemenea, pacienții pentru temperaturi ridicate, iar Regatul Unit a anunțat că va monitoriza pasagerii care se întorc din Wuhan.
Este similar cu ceva ce nu am văzut niciodată? – Experții au comparat-o cu epidemia de sindrom respirator acut (SARS) din 2003. Focarul a început în sudul Chinei și a ucis peste 700 de persoane în China continentală, Hong Kong și în alte părți.
Piețe precum cea din Wuhan se găsesc mai peste tot în lume, în Africa și Asia în special. Dar și în unele țări europene mai sunt piețe unde igiena precară sau animalele sălbatice sunt aduse fără control sanitar și carnea acestora ajungând la consum.
Nu este cazul să judecăm ce mănâncă unii oameni, alegerea ține de cultura etnică, locală, dacă noi nu obișnuim să mâncăm o vietate, asta nu înseamnă că omul care o face este demn de dispreț, problema este doar controlul sanitar asupra piețelor de desfacere și al vânatului…
CITEȘTE ȘI Coronavirusul chinez – ALARMĂ OMS – Se teme o pandemie globală