Alertă privind abuzul de alcool: 8,6 milioane, dintre care 10% sunt minori

Când sărăcia și coborârea nivelului de educație se accentuează într-o țară, unul dintre efecte este refugiul în alcool și… jocurile de loterie.

Italia, una dintre țările care a cunoscut în deceniile de sfârșit de mileniu un important parcurs economic, iat-o în prezent lunecând spre …groapa sărăcirii…

Globalizarea ”dictează” Italiei să treacă din rândul țărilor dezvoltate în categoria țărilor tampon, țări care să își slăbească producția și să primească tot mai mulți migranți, pentru metișizarea Europei. Această metișizare are ca scop formarea peste doar câteva generații a unei mase populare fără credință, educație și valori, iar astfel, mai ușor de exploatat.

Statul se preface preocupat de astfel de fenomene dar, în realitate, îl interesează doar profitul, știindu-se că accizele la alcool aduc importante contribuții la buget. Dacă ar fi cu adevărat îngrijorat, altele ar fi fost măsurile și s-ar fi făcut deja vizibile: educația, tratamentul adecvat, interzicerea băuturilor alcoolice ne-naturale, ș.a. După cum se observă, statul urmărește doar contrabanda, ca nu cumva să piardă accize!…

Avertizarea privind creșterea consumului de alcool reiese din Raportul Ministerului Sănătății: pericolul se referă în mare parte la bărbați, 6 milioane, dintre care persoanele în vârstă sunt aproape 3 milioane.

Se bea prea mult alcool, de multe ori nu la masă, preferând alte produse precum în trecut, vin și bere, astăzi se consumă aperitive, biter-uri și tării. Cei 8,6 milioane de italieni, inclusiv 800 de mii de minori, sunt expuși riscului de îmbolnăvire de alcoolism datorită consumului excesiv de băuturi alcoolice tari, potrivit raportului Ministerului Sănătății transmis Parlamentului.

Raportul subliniază faptul că majoritatea consumatorilor de alcool care prezintă riscul unor probleme de sănătate și a problemelor care decurg de pe urma abuzului sunt bărbați: până la șase milioane. Și unul din trei (2,7 milioane în total) are peste 65 de ani. Bătrânii și copiii, pentru a-și crea iluzia bunăstării, recurg la alcool.

În 2015 fenomenul a vizat 15,6% dintre tinerii între 18 și 24 de ani, în 2016 am ajuns la 17%.

Alcoolismul poate fi diagnosticat foarte simplu, dacă nu te poți abține și îți cere ”sufletul” să bei zilnic, chiar și cantități foarte mici, este vremea să te adresezi medicului, fiindcă alcoolismul este o boală și nu un viciu, și trebuie tratată de către medic iar apoi, acasă, ”convalescența”, parcursă cu sprijinul celor dragi, familia, care să te susțină.