Alpinistul Horia Colibășanu a cucerit azi dimineaţă Everestul, fără ajutorul șerpașilor și fără rezerve de oxigen suplimentar

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu și-a încheiat expediția pe Everest, cucerind cel mai înalt vârf al lumii, cu o altitudine de 8848 m, fără șerpași și fără oxigen suplimentar. Ascensiunea a durat 12 ore, iar sportivul a ajuns „deasupra lumii” la ora locală 06.20. 

În această dimineaţă, la ora României 6.20, a urcat pe Everest, cel mai înalt munte din lume, după un drum lung de 12 ore. „A fost oribil de greu şi foarte, foarte frig”.
Horia a urcat fără oxigen şi fără ajutorul unei echipe de şerpaşi, aceasta fiind cea mai performantă expediţie românească.
Everest este al 8lea vârf de peste 8000m din palmaresul lui Colibăşanu şi reprezintă o premieră pentru România având în vedere ascensiunea prin practicarea alpinismului pur.

Performanța românului a fost aplaudată și de premierul Sorin Grindeanu. „Horia Colibășanu a reușit! Acum 2 ore, a devenit primul român care a urcat pe Everest fără oxigen suplimentar și fără șerpași! Felicitări, Horia! Tenacitatea ta e un exemplu pentru noi toți!”, a scris Sorin Grindeanu, pe Facebook.

Horia Colibăşanu, 40 de ani, este medic stomatolog şi trăieşte în Timişoara. El este singurul român care a escaladat vârfurile Annapurna, K2 şi Dhaulagiri, trei din topul celor mai periculoase cinci vârfuri de 8.000m din lume, după rată de mortalitate.

Horia a început să urce munţi din afară ţării la vârstă de 21 de ani. El a escaladat primul munte de peste 8.000m (optmiar) – K2 din Pakistan, cel mai dificil vârf – la 27 de ani, în 2004.

Performanţele au continuat cu alte premiere naţionale – cinci până în prezent – printre care Dhaulagiri (2007) şi Annapurna (2010) din Himalaya nepaleză, munţi incluşi, că şi K2, în Top 5 vârfuri mortale din lume. În total, Horia Colibăşanu a atins şase vârfuri de peste 8.000m, în stilul expediţiilor clasice, fără oxigen suplimentar şi şerpaşi. Astfel, Horia Colibăşanu este considerat alpinistul român cu cele mai bune performanţe la altitudine extremă.

El este şi singurul român care a primit distincţia “Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009), din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume. Distincţia a venit că urmare a unui gest considerat eroic, petrecut într-o expediţie din 2008, pe Annapurna, când a avut loc cea mai amplă operaţiune de salvare din istoria Himalayei. Acţiunea a devenit subiectul unui film documentar, “Pură Vida / The Ridge”, premiat la Festivalul de Film San Sebastian.

Sursa: romanialibera.ro