Am tot ceea ce are un miliardar

Am tot ceea ce are un miliardar

Am mâini și picioare, ochi, nas, gură, tot ceea ce are nevoie înfățișarea pentru ca să fie om. Am destule haine, destule lucruri în micuța casă printre care pe unele le prețuiesc fiindcă reprezintă ceva, o amintire, o utilitate, altele sunt degeaba… Am multe pasiuni, preocupări, adesea chiar și griji…

Un miliardar, privindu-l, arată fix ca mine. El a dat cel puțin 2000 de euro pe costum, eu cel mult 200 de euro și nu este foarte vizibilă diferența. Totuși, adesea ne puteți vedea pe oricare dintre noi în câte un tricou unicolor, pantaloni scurți și șlapi…

El are șofer și pierde gustul șofatului, eu conduc o mașină banală trecută de majorat, dar mă simt la volan ca și cum aș conduce printre galaxii… El are avion personal dar îmi pare că numai eu trăiesc emoția zborului (pe liniile low cost) și mă simt Neil Armstrong (să nu spun prea ironic …cățeaua lui gagarin…!)

La masa miliardului am văzut roșii, brânză, ceapă… exact ca la masa mea, icrele negre nici miliardarul nu le mănâncă zilnic, eu doar le-am gustat cândva și nu mi se par maxim, nici lui nu i se mai par, sunt alte bunătăți mult mai de soi… depinde de foame și de …cu cine iei masa.

Și, crede-mă, niciunul dintre noi doi nu mâncăm cu două guri iar el este înnebunit după ciorba de fasole ca la bunica tot așa cum și eu sunt.

Ne diferențiază cercurile, nici el nu are multe, el este în cercurile ipocriziei plătite, la mine acestea sunt gratuite! Ne aseamănă mirosul când ne facem …nevoile… fâsul lui nu miroase a Chanel…

Ne diferențiază spaimele… El, că va putea pierde și ajunge ca mine, ceea ce eu nu am frică, să ajung ca el!

Ne diferențiază visul, el crede că …și l-a împlinit, își consideră vise păstrarea averii, imaginea și iluzia că poate cumpăra orice, și au am această iluzie dar începe cu nu… însă pierderea averii este mai cruntă pentru el, eu sunt învățat să nu am iar puținul pe care îl am este destul iar uneori prea mult, de aia mai și dau. Și el dă, nu mereu doar pentru imagine cum s-ar crede.

Ne diferențiază abordările oricăror chestiuni, însă durerea o simțim la fel dacă ne lovim sau ne îmbolnăvim sau, mai rău, când ne îndrăgostim sau când suntem părăsiți ori pierdem pe cineva drag…

Ne diferențiază chestiuni contextuale, dar suntem al naibii de identici în vicii… Suntem la fel de răi sau de buni la un moment dat.

Pentru amândoi sunt importante ”mărunțișurile”, doar pentru un procent în minus la bursă el concediază mii de angajați. Și eu, doar pentru un prea mic procent de la el, mărunțiș, îmi spetesc oasele muncind!… Doar că eu, din procentul primit în mare parte i-l dau înapoi cumva tot lui.

La amândoi ne place însingurarea, să stăm pe o plajă izolată, să urcăm pe munte sau să ne plimbăm prin pădure doar că el nu-și poate permite asta, garda de corp și personalul său îi alterează intimitatea pe care eu o pot avea oricând.

Sunt mai liber decât el din multe puncte de vedere, fiindcă libertatea stă doar în ceea ce iubești iar pe el îl consumă prea mult statutul atins.

Ne diferențiază motivul pentru care mai stă încă o femeie cu noi… la el se știe de ce, la mine nu…

Am tot ceea ce are un miliardar, chiar și miliardele… El doar nu le are pe toate în buzunare, nu ar încăpea, nici la mine… el s-ar putea să nu aibă în portofel în acest moment nici măcar cât am eu și nici nu-i trebuie…

Și eu am miliardele… de posibilități să rămân ceea ce sunt… el nu are asta întotdeauna, îl costă să fie ceea ce este. Pe mine nu, eu sunt și gata!

Dacă într-o zi voi ajunge miliardar, și nu îmi doresc asta cu ardoare, voi decora palatele cu toate imaginile mele de acum, să nu uit niciodată cine sunt cu adevărat.

Voi face precis tot ce îmi va sta în putință să nu rămân multă vreme miliardar… mi-ar plăcea foarte tare să fiu anonimul care produce altora măcar 3600 de fericiri adevărate pe zi oriunde în lume…

Dar există riscul și să nu fac asta și să fiu exact așa cum este oricare dintre miliardari… Există posibilitatea să produc acele fericiri și fără să fiu vreodată  miliardar… Mă gândesc foarte mult la asta…

Noi oamenii am zidit imperii, am creat puzderie de lucruri, obiecte, am născocit atâtea și…  nimic nu a rămas pentru totdeauna. Toate s-au degradat și au pierit, a trebuit să refacem totul fie și altfel. Visarea și aspirația au fost și sunt forța care ne-a însoțit până aici.

Și încă nu știm ce să facem cu forța și cu tot ceea ce avem material sau spiritual.

Am avut până acum 51 de ani și 11 luni, deci, 18615 zile, așadar, 446.760 ore, 26.805.600 de minute, rezultând 1.608.336.000 de secunde trăite… (iată, gândesc deja ca un …miliardar…)

Am avut aproape două miliarde de clipe cheltuite …pe ce?… Ele au fost adevărata avere… așa cum sunt și pentru tine, pentru oricare dintre miliardarii în bani…

Cu toții irosim averea asta și nu ne pasă cât ne pasă de bani… Întreaga viață pare scursă într-o clipă, veșnicia chiar atât durează, o clipă, însă are ecoul ei neîntrerupt… fiindcă în punctul de pornire se află Creatorul pe care l-am pierdut pe drum odată cu risipa de clipe… iar la capătul infinitului ne așteaptă tot Creatorul. Judecata va fi întregul parcurs.

Nu de religii sau concepte ne împiedicăm, ci de uzul lor, de rodul acestora. Nu de bani trebuie să fugim, cum nici spre ei, ci de teama de a fi dincolo de posesie.

Postura în care ne va așeza în sicriu este aceeași… Nu contează prețul acestuia, ci prețul pe care l-am pus vieții…

Suntem predestinați să fim imortali și amândoi irosim aceasta, el numărând banii, eu numărând visurile, amândoi numărând în felul său neputințele, remușcările, risipa…

Într-un surâs încape întregul Univers și astăzi, acum, asta vă doresc. Este unica mimă care ne îmbracă mai frumos decât cele mai scumpe veșminte…

Bucuria altuia din bucuria noastră este banca și bursa oricăruia la îndemână și creditul cel mai ușor de acordat oricui de către oricine și totuși, să putem face asta, ne rănim mai întâi, părându-ne mai mustos sau …un semn că am trecut pe aici.

Un ultim joc de cuvinte, mili-metru – mili-ardar, deci, este este puțină …ardoarea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.