Amazonia: Cine sau ce a cauzat incendiile? 

Amazonul se află mistuit de foc de trei săptămâni. Flăcările sunt vizibile din spațiu.

În acest an, numărul de incendii în Brazilia este ajuns la cel mai mare record, față de 2013, și este cu 85% mai mare decât anul trecut. Centrul de cercetare spațială al țării a detectat deja peste 80.000 de incendii în acest an.

Cine sau ce a cauzat incendiile?

Deși pădurile tropicale sunt în general umede, sezonul uscat al zonei începe de obicei în lunile iulie și august, apoi se diminuează treptat până în noiembrie. Au fost incendii în fiecare an, de multe ori pe terenurile defrișate și destinate agriculturii.

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a declarat, fără dovezi, că incendiile au fost inițiate de organizații neguvernamentale, ca represalii pentru reducerile de finanțare ale administrației sale.

Mulți oameni de știință, și critici ai lui Bolsonaro, au susținut că politica guvernului acestuia de încurajare a despăduririi a dat mână liberă la autoritatea funciară și a dat oamenilor licență de a arde porțiuni de terenuri.

Vineri, Bolsonaro a spus că va trimite 43.000 de soldați, trupe braziliene, pentru a lupta împotriva incendiilor.

În timp ce flăcările nu pot fi doar rezultatul explicit al schimbărilor climatice, activiștii de mediu au spus că există însă o legătură între încălzirea planetei și frecventele evenimente meteorologice extreme.

„În plus față de creșterea emisiilor, despădurirea contribuie direct la o schimbare a hărților de precipitații în regiunea afectată, extinzând astfel durata sezonului uscat, influențând în continuare pădurile, biodiversitatea, agricultura și asupra sănătății umane”, a afirmat Greenpeace într-o declarație.

Fumul de la incendii acoperise jumătate din Brazilia săptămâna trecută.

Consecințele acestor prea multe incendii, mai întâi aici, apoi, în multe alte locuri de pe Terra, cum ar fi Siberia, Africa, ș.a., plus despăduririle în țările est-europene, vor avea un impact asupra vieții întregii planete.

Amazonul este cel mai mare furnizor de oxigen al planetei și, prin urmare, în loc de oxigen primim dioxid de carbon, fum… iar asta o vom resimți mai curând decât ne putem imagina.

Oameni din întreaga lume încep să se preocupe și să se implice în salvarea pădurilor din calea focului și a defrișărilor însă… interesele geopolitice și de putere, par să își impună decizia: chiar cu prețul sfârșitului vieții pe Pământ.

Cum credeți că va arăta Pământul peste 5 ani, privind acum catastrofele care se află în plin curs de desfășurare

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.