Ambasada României în Italia a organizat, la 20 mai 2017, primul forum al asociațiilor de români

Comunicat de presă – Forumul asociațiilor de români

Ambasada României în Italia a organizat, la 20 mai 2017, primul forum al asociațiilor de români din zona de competență consulară a misiunii diplomatice (regiunile Abruzzo, Campania, Lazio, Sardinia și Umbria). Forumul a avut loc la Accademia di Romania din Roma, cu participarea ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac și a fost organizat în contextul sărbătoririi, la 28 mai, a Zilei Românilor de Pretutindeni.

Prin această inițiativă, Ambasada își dorește crearea unui cadru de lucru pragmatic și eficient în contextul relațiilor cu românii din comunitate, precum și constituirea unui format de dialog periodic formal și interactiv cu mediul asociativ. Forumul a reprezentat o oportunitate de dezbatere a ideilor din comunitate, pentru identificarea unor soluții adecvate problemelor cu care se confruntă românii din Italia.

Ministrul Andreea Păstîrnac a prezentat, cu acest prilej, obiectivele și proiectele ministerului pentru românii de pretutindeni, în vederea conservării, afirmării și promovării identității culturale și lingvistice românești peste hotare. În acest context, a descris prioritățile proiectului „Limba română, educație și comunicare”, dezvoltat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în colaborare cu Ministerul Educației Naționale.

În dimineața zilei de 20 mai, ministrul pentru românii de pretutindeni a avut de asemenea o întâlnire cu reprezentanții presei de limba română din Italia. Întâlnirea a prilejuit un dialog deschis cu privire la oportunitățile de colaborare între autoritățile române și mass-media, având în vedere rolul presei, de informare și formare a opiniei publice.

În cadrul acestor evenimente, ambasadorul George Bologan a subliniat importanța asociațiilor și a presei de limba română pentru stimularea participării civice și politice a românilor din Italia și pentru formarea unei culturi a unității și a solidarității.

Vizita ministrului pentru românii de pretutindeni la Roma s-a încheiat prin vizitarea, la 21 mai, a școlilor duminicale din cadrul Bisericii Penticostale Betel și Bisericii Ortodoxe din Parohia Roma – Ostia. Ministrul Andreea Păstîrnac a exprimat aprecierea sa pentru contribuția acestor inițiative la promovarea limbii române, element definitoriu în conservarea identității culturale și lingvistice a românilor din afara granițelor. Comunicat transmis de către:Ambasada României în italia

Galerie foto