Ambasada României la Roma: Al treilea forum al asociațiilor de români

Ambasada României în Italia a organizat, la 20 octombrie 2017, al treilea forum al asociațiilor de români din zona de competență consulară a misiunii diplomatice (regiunile Abruzzo, Campania, Lazio, Sardinia și Umbria). Forumul a avut loc la Accademia di Romania a Roma, cu participarea unei delegații a Camerei Deputaților din România – Comisia pentru românii din afara granițelor – condusă de deputatul Constantin Codreanu și formată din deputații Ioan Sorin Roman, Angelica Fădor, Doru-Petrișor Coliu și Nicolae-Daniel Popescu. Atașatul pentru probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei, Mirela Videa, a participat la dezbatere pentru a răspunde la solicitările de informații cu privire la legislația muncii și protecției sociale din Italia.

În deschiderea evenimentului, ministrul consilier George Miloșan a transmis celor prezenți mesajul ambasadorului George Bologan, prin care a fost încurajată participarea cetățenilor români la viața socială și politică din zonele de rezidență, păstrându-și identitatea etnică și națională. În preajma aniversării Marii Uniri, participanții au fost îndemnați să reflecte cu privire la valoarea sacrificiului și a implicării înaintașilor noștri, față de care trebuie să ne manifestăm recunoștința prin angajamentul pentru construirea unei Românii puternice, ancorată în trecut și cu un profil activ în proiectele politice europene și ale Alianței Nord-Atlantice. De asemenea, șeful misiunii diplomatice a subliniat importanța dialogului dintre comunitatea românească din afara țării și reprezentanții Legislativului din țară.

Pe parcursul discuțiilor, au fost abordate teme relevante pentru comunitatea românească, precum importanța implicării civice responsabile, participarea asociațiilor la proiectele dedicate Centenarului Marii Uniri, riscurile muncii la negru și oportunitățile oferite prin proiectele finanțate de Guvernul României. Totodată, au fost prezentate eforturile Ambasadei în coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe, pentru a veni în sprijinul solicitărilor din comunitate, prin deschiderea noului Consulat General de la Bari și organizarea consulatului itinerant în Sardinia.

În cursul aceleiași zile, membrii delegației parlamentare s-au întâlnit, de asemenea, cu reprezentanți ai Ministerului Justiției din Italia, prilej de analiză a modalităților de consolidare a cooperării româno-italiene în domeniul judiciar. În continuare, întâlnirea delegației cu reprezentanții cultelor românești din Peninsulă a fost axată pe nevoia solidarității inter-confesionale, în sprijinul unei comunități mai unite.

Galeria fotografică este disponibilă aici: https://roma.mae.ro/node/2049