ANUAL – 400 de copii şi adolescenţi din România primesc un diagnostic crunt: cancer

A fost lansat Registrul Naţional al Cancerelor la Copii. Mai mult de jumătate dintre aceștia ajung la medic în stadii avansate ale bolii

În fiecare an, aproape 400 de copii şi adolescenţi din România primesc un diagnostic crunt: cancer. O treime dintre ei au leucemie. Din păcate, cei mai mulţi ajung la medic târziu, când au deja metastaze. Pentru prima dată, România are oficial astfel de date. O organizaţie neguvernamentală a înfiinţat Registrul Naţional al Cancerelor la Copii după ce a investit într-un astfel de proiect.

E calvarul prin care trec uneori părinţii copiilor bolnavi de cancer. După ce primesc acest diagnostic, spitalul le devine casă. Stau luni de zile în secţii neîncăpătoare. În cele mai multe, nu există camere sterile în care micuţii să fie îngrijiţi când au imunitatea scăzută.

Până acum, nimeni nu ştia câţi copii români erau diagnosticaţi cu această boală cumplită. Lucrurile s-au schimbat o dată cu înfiinţarea Registrului Naţional al Cancerelor la Copii.

În registru vor fi introduse date de la toate centrele de oncologie pediatrică din ţară.

Pentru prima dată vom afla dacă avem medici specialişti suficienţi sau locuri suficiente pentru toţi pacienţii.

Analiza realizată până acum arată că în fiecare an, aproape 400 de copii şi adolescenţi sunt diagnosticaţi cu cancer.

O treime din cazurile totale înregistrate au fost în grupa de vârstă 0-4 ani. Din păcate, mai mult de jumătate dintre micuţi ajung la medic când boala e deja avansată.

ONG-ul care a înfiinţat acest registru a investit 17.000 de euro în proiect. (știriletvr.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.