Aproape 700.000 de români contribuie la bugetul Italiei – încă jumătate, cel puțin, lucrează la negru și nu din vina lor

Aproape 8 miliarde de euro din venitul IRPEF, reprezentând  4,3% din total, provin din buzunarele imigranților care trăiesc și lucrează în Italia.

Cifrele, privind 2018, sunt în creștere lentă față de anul precedent, + 3,6%, dar foarte modest raportat la aproape 3,9 milioane de contribuabili, care au declarat un total de venituri de aproape  53 miliarde de euro.

Acestea reflectă încetinirea economiei, dar mai presus de toate munca la negru și evaziune fiscală.

Este doar o primă evaluare reieșită din studiul Fundației Moressa din Veneția. Analiza evidențiază multe umbre și câteva lumini cu privire la contribuția străinilor pe conturile fiscului.

Dintre cei aproape 4.000.000 de contribuabili născuți în străinătate, aproape 700.000 sunt români.

Cea de-a doua comunitate cea mai răspândită, este cea albaneză, cu 287.000 de oameni, este totodată și cea care declară mai mult: aproape 14.000 de euro pe an/muncitor. Urmați de Maroc, cu 227.000 de muncitori și China, la o cifră de 196.000.

Jumătate din declarațiile de venit luate în vedere, 48%, se vor opri la o taxă anuală de numai 3.700 euro. În medie, toți străinii din Italia – inclusiv germani, francezi și elvețieni – declară în medie 13.700 de euro venit în 2018.

Statistic, veniturile câtorva manageri străini angajați în companii multinaționale au un impact foarte mic. Ele, evident, cântăresc mult mai mult decât câștigurile modeste a majorității imigranților.

Cifrele cunoscute de fisc, cu toate acestea, sunt atât de scăzute încât fac să sugereze o „evaziune parțială” mult răspândită, cu un număr de ore de lucru contractate, și, prin urmare, declarate, dar mai mici decât cele reale. Adaptare tgcom24.it

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.