Apropo de piercing – La triburile Mursi, Chai și Tirma din Africa discurile din buze este normă socială obligatorie

În fiecare cultură, frumusețea este înțeleasă într-un mod aparte. Dacă în cultura occidentală femeile își vopsesc părul și se machiază pentru a fi mai atrăgătoare, în alte colțuri ale lumii femeile apelează la cu totul alte trucuri.

De-a lungul istoriei, oamenii au apelat la cele mai bizare metode pentru a arăta mai bine. Spre exemplu, în China femeilor le erau mutilate picioarele pentru a rămâne cât mai mici. În Anglia elisabetană, femeile își vopseau dinții în negru.

La fel, femeile africane recurg la măsuri extreme pentru a fi frumoase. Triburile Mursi, Chai și Tirma sunt ultimele populații din Africa la care inserarea unor discuri de lemn în buze este normă socială obligatorie.

O tradiție bizară

Femeile încep să poarte faimoasele discuri încă din adolescență. Când o fată ajunge la vârsta de 15 sau 16 ani, propria ei mamă sau o altă femeie din trib îi taie buza de jos și introduce în orificiu un dop de lemn.

Dopul rămâne acolo până când rana se vindecă, ceea ce poate să dureze cam trei luni. Fiecare fată decide cât de mult să-și întindă buza, inserând progresiv dopuri din ce în ce mai mari, de-a lungul unei perioade de câteva luni.

Cel mai mare astfel de disc descoperit vreodată îi aparținea unei femei din Etiopia și avea un diametru de 23,4 centimetri.

Antropologii spun că discurile sunt un element ornamental, care simbolizează puterea și stima de sine a unei femei.

Se spune că această practică este și un simbol al maturității sociale. Mai mult, ele arată că o fată a ajuns la vârsta propice pentru căsătorie.