Aproximativ 414.000 de elevi din țară sunt lipsiți de hrana zilnică la care au dreptul prin lege

Luați prin surprindere de începerea școlii, reprezentanții Consiliilor Județene din numeroase județe nu au finalizat licitațiile care să permită derularea celui mai important program social pentru copii.

Elevii sunt privați de o gustare consistentă, zilnică și gratuită, la care au dreptul potrivit legilor în vigoare.

Guvernul a  publicat Ordonanța 13  pe baza căreia se alocă bugetul necesar pentru implementarea „Programului pentru școli al României pentru anul școlar 2018-2019“ (este vorba de o variantă îmbunătățită a Programului „Cornul și laptele“ n.red.). Acesta făcea posibilă acordarea gratuită de lapte, fructe, legume și produse de panificație copiilor de la grădiniță și elevilor din ciclul primar și gimnazial. Potrivit legii,  „pentru anul școlar 2018-2019 se alocă suma de 571.988.000 lei pentru Programul pentru școli al României“.

Unii reprezentanți ai Consiliilor Județene acuză Guvernul că le-a alocat, cu întârziere, fondurile (20 iulie), acesta fiind motivul pentru care nu au finalizat licitațiile pentru găsirea unor furnizori de produse.

Am cerut informații la 22 de Consilii Județene. Am primit 13 răspunsuri din care am aflat că în 8 județe nu se derulează Programul social al Guvernului pentru elevi și că, în numai 4 județe, acesta funcționează fără probleme. Într-un altul, programul funcționează parțial. Astfel, aproximativ 414.000 de elevi sunt lipsiți de hrana zilnică la care au dreptul prin lege.

„Acum evaluăm ofertele“

În județul Buzău, „Programul pentru Școli“ nu a început, pentru că „procedura de achiziție publică este în curs de validare, în faza verificări pentru conformitate ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice)“, potrivit reprezentanților Consiliului Județean. Județul Buzău a primit 1,904.000 lei pentru achiziția de fructe, dar și 4.466.000 lei pentru produsele de panificație. Cu toate acestea, peste 47.000 de copii sunt privați de aceste produse.

În județul Suceava autoritățile locale dau vina pe Guvern și spun că achiziția produselor nu a putut fi realizată „fără alocarea bugetului aferent, care a fost aprobat de Guvern la data de 20 iulie“. Un număr de 83.474 de elevi nu beneficiază de produsele gratuite mai sus menționate.

Consiliul județean a precizat, într-un răspuns către Newsweek România, că „a depus toate eforturile în a acorda produsele ce fac obiectul programului mai sus menționat, începând cu prima zi a anului școlar 2018-2019, însă actele normative incidente achiziției, precum și procedurile de urmat nu au făcut posibil acest fapt“. În acest moment „se evaluează ofertele“.

Și reprezentanții Consiliului Județean Ilfov acuză Guvernul. „La nivelul județului Ilfov, încă nu se distribuie  produsele aferente acestui program. Întârzierea este datorată faptului că, deși documentaţia de atribuire a fost pregătită încă din luna februarie, aceasta nu a putut fi încărcată pentru validare în  Sistemul Electronic de Achiziții Publice, deoarece s-a așteptat emiterea Hotărârii pentru anul școlar 2018-2019, prin care se stabilește lista produselor și bugetul prevăzut pentru acest program, de către Guvern, așa cum prevede legislația“, ne-au precizat oficialii. Termenul de depunere a ofertelor este 10 octombrie.

Să mai tăiem din mâncarea copiilor  

Pentru că județului Giurgiu i-au fost repartizate prea puține fonduri, șefii județului au decis să înceapă „Programul pentru școli“ cu o întârziere de trei săptămâni. „În urma solicitării făcute de Consiliul Județean Giurgiu cu privire la fondurile prognozate… conform ofertelor și corelate cu numărul de elevi la nivel de județ, s-a luat decizia ca livrarea pentru produsele lactate și fructe să aibă loc începând cu 1 octombrie 2018, astfel încât Consiliul Județean să se încadreze în fondurile alocate la nivel de județ“, se arată într-un răspuns pentru Newsweek

Giurgiu a primit un buget de 1.110.000 lei pentru achiziția de fructe, 2.442.000 pentru achiziția de produse lactate și 2.604.000 lei pentru achiziția de produse de panificație. Banii  nu sunt suficienți pentru a asigura gustarea pentru cei 27.743 de elevi. Președintele CJ Giurgiu este Marian Mina, implicat în dispute politice cu Niculae Bădălău și fostul ministru Răzvan Cuc.

Jale la Dragnea în județ

În județul Teleorman, 31.786 de copii ar fi trebuit să primească gratuit o gustare. Consiliul Județean Teleorman, „nu a finalizat procedura de achiziție, fructe, lapte, produse lactate și de panificație care se află în derulare. În unitățile de învățământ din județul Teleorman, la această dată, nu se derulează Programul pentru școli al României“, ne-a precizat, în exclusivitate, președintele Consiliului Județean Teleorman, Ionel Dănuț.

În majoritatea orașelor din țară situația stă la fel. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.