Arhiva de Geografie la Lunca, Teleorman

32

Lunca1

În luna noiembrie am călătorit pe meleagurile lui Marin Preda şi ale Moromeţilor. Am cunoscut misterele ţinutului „pădurilor nebune” (Deliorman – de unde se trage toponimul), într-o aplicaţie cu caracter geografic adresată publicului larg, organizată sub titlul „Arhiva de Geografie”, pe un traseu pietonal lipsit de orice dificultăţi şi care nu necesită pregătire fizică specială.

Aplicaţia s-a desfăşurat în 12 şi 19 noiembrie, cu plecare din şi sorire în Bucureşti. Pe lista cu popasuri au fost incluse: ruina bisericii de la Ciuperceni-Poiana, Biserica Sf. Haralambie din Turnu Măgurele, faleza de loess de la Lunca, cu mini-canioane, suprafaţă clasică de badlands, Muzeul Memorial Marin Preda de la Siliştea-Gumeşti, precum şi ruinele curţilor boierului Bălăceanu. Fără popas, am tranzitat (pe fondul explicaţiilor de rigoare) municipiile Alexandria şi Roşiorii de Vede, precum şi o localitate-surpriză – Buzescu – unde am fotografiat numai din autocar.

img_1714-copy

Prin traducerea liberă din limba engleză, badlands – pământuri rele – este un termen adus şi în vocabularul geografic românesc. Pământurile rele sunt neproductive, imposibil de locuit, foarte greu de parcurs cu piciorul şi chiar periculoase pentru anumite activităţi care au loc în imediata apropiere. Pe de altă parte, acestea fac adeseori deliciul amatorilor de peisaje sălbatice şi fotografie.

Satul Lunca se află la contactul dintre Câmpia tabulară a Boianului şi Lunca Oltului, ambele subunităţi ale Câmpiei Române. Contactul dintre cele două este înalt şi abrupt, evidenţiat printr-un afloriment de loess erodat puternic de agenţii externi.

img_1716-copy

img_1721-copy

img_1780-copy

Peisajul spectaculos şi sălbatic de la Lunca ne invită la un urcuş foarte scurt, pe una dintre potecile ciobăneşti, până pe marginea superioară a Câmpiei Boianului. Accesul se realizează cel mai uşor din dreptul secţiei de poliţie din sat, pe strada care prelungeşte înspre est drumul judeţean 543, ce vine de la Prundu.

Sectorul din dreptul satului Lunca reprezintă numai o mică porţiune din cei 3 kilometri de versant abrupt loessoid, care însoţeşte şoseaua judeţeană 546 ce pleacă din Turnu Măgurele spre Liţa, Lunca, Slobozia-Mândra şi Drăgăneşti-Olt. Diferenţa de nivel (40-50 de metri) a fost suficientă pentru crearea de badlands. Peisajul este frumos completat de meandrele Sâiului, un râu care izvorăşte de pe lângă Drăgăneşti-Olt şi care curge paralel cu Oltul până la vărsarea în Dunăre.

SURSELE FOTOGRAFIILOR: arhiva personală; autori: Axelanti, Alina Doru

Facebook Comments