Arpeggio & Roua este singura realitate corală românească din Italia

Arpeggio & Roua este singura realitate corală românească din Italia

Pe 2 iulie corala românească Arpeggio & Roua  a încheiat turneul “Confluenze musicali – La Romania tra classico e folk”

După concertele de la Consulatul General al României de la Milano (28 mai 2017) și cel din biserica S. Alo si S. Parascheva la Terni (25 iunie 2017), grupul coral românesc Arpeggio & Roua a încheiat turul estiv la Oratoriul Caravita din Roma, una dintre cele mai prestigioase biserici ale Orașului Etern.

Un public internațional a asistat la ultimul concert al turului “Confluenze musicali – La Romania tra classico e folk”; o prezență numeroasă a comunității române din Roma dar și turisti care s-au bucurat de acordurile folclorului românesc în inima Romei. Printre ascultători, domnul Dan Pineta, Ministru Plenipotențiar la Ambasada României din Italia.

Un concert plin de emoții, atât pentru publicul numeros cât și pentru coriști, totul fiind amplificat de repertoriul vast care a atins punctele importante ale culturii muzicale românești. Compozițiile lui Vasile Timiș pe versuri de Mihai Eminescu, reinterpretări polifonice ale unor piese celebre de Anton Pann, cântece de joc (sârbe, hore), cântece ale lui Tudor Gheorghe, Ioan Bocșa dar și nelipsita doină,  patrimoniu Unesco din 2009.

Nu au lipsit nici surprizele: Bianca Vasile în compania maeștrilor Costel Dumitrache la țambal și Ionel Nicolae la acordeon a interpretat o melodie a Mariei Tănase, apoi în incheiere o frumoasa suită corală interpretată de Arpeggio & Roua acompaniați de cei doi maeștri.

Experiența Maestrului Costel Dumitrache se întinde pe parcursul a 40 de ani, timp în care a facut parte din ansambluri de prestigiu precum Doina Bucureștiului, Ciocârlia, ansamblul oficial al Ministerului de Interne și Cununa Carpaților.
Ionel Nicolae este un tânar acordeonist care până de curand a facut parte din ansamblul Doina Bucureștiului.

Arpeggio & Roua este singura realitate corală românească din Italia. Grupul, format din șase elemente, ia naștere în 2015 la Roma, din ideea comuna de a răspândi arta muzicală românească, reinterpretând elemente de folclor autentic.
A colecționat colaborări cu mari artiști români și moldoveni (Ducu Bertzi, Fuego, Zinaida Julea) și a adus muzica românească în inima Romei (Festival dell’Avvento 2015 e 2016, MartisoRoma 2016, Festival Propatria).
Numeroase reprezentatii la Accademia di Romania (Ziua Iei, Un pic de Romanie, o poveste de iarna, Poveste de mai, Confluenze musicali, Ritrovando Brancusi, Eminescu, tra l’umanità e l’assoluto).
În curriculum și două concerte la ExpoMilano 2015 și participarea la festivalul Internațional I. D. Chirescu 2016.
Pe 2 decembrie au prezentat primul album,”Armonie di Natale„.

În repertoriu predomină muzica folclorică corală: doine, hore, sârbe, dar și aranjamente ale melodiilor celor mai celebri artiști români (Maria Tanase, Tudor Gheorghe, Ioan Bocsa, Anton Pann).

#confluenzemusicali  Info: arpeggioroua@gmail.com

Proiect finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și realizat sub patronajul Ambasadei României în Italia.

Parteneri:  Associazione Culturale Roma & Romania, Casa Eledy Ricami Creativi, Vizion Photography Rome

Parteneri Media: Radio Romania Actualitati, Agerpres, Momento Zero, Agenda Diasporei, Radio Vocativ, Din Italia News, Vocea Romaneasca