Arpeggio&Roua, în turneu la Roma, s-a întrecut pe sine

turneu la roma

Arpeggio & Roua este singura realitate corală românească din ItaliaAm participat, alături de un public internațional, aș putea spune, deoarece și-au făcut prezența și turiștii aflați în trecere, la ultima etapă a turneului grupului polifonic românesc  Arpeggio&Roua, desfășurată astăzi, duminică 2 iulie, la Oratorio Del Caravita din centrul Romei, la un pas de Via Del Corso.

Membrii grupului au reușit să-și ascundă cumva emoțiile, sau experiența unui turneu le-a dat încredere, evoluând într-o manieră cu adevărat uimitoare: piese noi în repertoriu, interpretate ca la un festival concurs, vocile se armonizau perfect, părea că au o mare poftă să cânte și se bucurau că au ocazia… iar această bucuria s-a transmis astfel lesne către publicul care i-a răsplătit cu meritate standing ovations.

S-a experimentat și adăugarea a două instrumente, țambalul și acordeonul, cu o suită de cântece folclorice acompaniate de către acești doi profesioniști, Maestrul Costel Dumitrache la țambal și de Maestrul Ionel Nicolae la acordeon, (Experiența Maestrului Costel Dumitrache se întinde pe parcursul a 40 de ani, timp în care a făcut parte din ansambluri de prestigiu precum Doina Bucureștiului, Ciocârlia, ansamblul oficial al Ministerului de Interne și Cununa Carpaților.
Ionel Nicolae este un tânar acordeonist care până de curând a făcut parte din ansamblul Doina Bucureștiului).

Experiment care, din păcate, părerea mea, chiar dacă instrumentiștii sunt foarte buni artiști, armonizarea cu grupul polifonic, și mai ales la acest nivel coral înalt deja atins de grup, a avut unele momente de disonanță. Individual evoluând, între etapele corale, soliștii instrumentali au fost apreciați, deși piesele clasice interpretate ar mai fi avut nevoie de oarece pregătire, acest experiment a fost bun totuși, a pus în valoare și mai mult varietatea și virtuozitatea artei românești.

Ceea ce pot spune fără nicio reținere este că acest grup Arpeggio&Roua a evoluat foarte mult în ultimul an, ceea ce nu este deloc ușor dat fiind faptul că fiecare membru al grupului are familie și serviciu… Pasiunea și-a spus cuvântul. Pasiunea i-a unit și, desigur, munca multă, culminând cu acest turneu în nordul și centrul Italiei, le-a oferit dovezile că împreună pot realiza interpretări de excepție.

Puțini înțeleg cât de greu se unesc vocile corale în așa fel încât să creeze o voce de ansamblu, unică. Necesită nu doar talent, pe care membrii grupului îl au din belșug, ci și eforturi colosale.

Abordarea pieselor noi dintr-o perspectivă personală grupului le va asigura pe mai departe un succes mondial. Prin meritul acestor minunați oameni folclorul transpus coral va merge mai departe către generațiile viitoare. Mai ales că una dintre marile voci ale grupului este cea mai tânără…

Doine, hore, sârbe, dar și aranjamente ale melodiilor celor mai celebri artiști români (Maria Tănase, Tudor Gheorghe, Ioan Bocșa, Anton Pann), piese corale făcute celebre de către marile madrigaluri, piese și italiene, au fost retrăite astăzi, în acest oratoriu, și rar veți putea găsi un public care să aplaude îndelung un grup coral, mai ceva ca la operă!…

Personal știam deja că voi petrece cel puțin un ceas sub euforia muzicii corale de calitate, specificând faptul că în copilărie am avut de-a face cu mediul coral, deci pot spune că sunt familiarizat cu acest gen artistic, însă, trebuie să recunosc faptul că au reușit să mă surprindă într-un mod foarte plăcut și mă simt onorat să-i fi cunoscut și ascultat. Așadar, un mare mulțumesc Arpeggio&Roua și nu vă urez mult succes, vi-l garantez… – dacă vă păstrați aceeași iubire pentru ceea ce faceți și aceeași prietenie între voi.