Artrita reumatoidă cu localizare pe mână

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Literalmente, artrita înseamnă inflamarea unei articulații. În mod normal, articulația este formată din două capete osoase acoperite de un fin cartilaj, care se potrivesc una pe cealaltă, mișcându-se în direcție opusă. Artrita apare atunci când aceste suprafețe cartilaginoase fine devin neregulate și nu se mai potrivesc una cu cealaltă, sau mai simplu spus, se erodează. Artrita poate afecta orice articulație din organism, dar este cel mai frecvent observată atunci când interesează mâinile și degetele. Mâna este formată din 19 oase, alături de cele 8 de la nivelul carpului și încă două ale antebrațului. Artrita mâinii poate fi dureroasă și dizabilitantă, iar formele cele mai frecvente de artrită a mâinii sunt osteoartrita, artrita posttraumatică (apărută după o agresiune) precum și artrita reumatoidă. Alte cauze de artrită a mâinii sunt infecția, guta și psoriazisul.

Artrita reumatoidă afectează celulele care învelesc și lubrefiază articulațiile (țesutul sinovial). Aceasta este o boală sistemică (afectează întreg organismul) astfel că poate afecta articulații multiple, de obicei de ambele părți ale organismului. Țesutul care învelește articulația (sinoviala) devinde inflamat, edemațiat și erodează cartilajul și osul. Inflamația se poate întinde la ligamentele din vecinătate care, fiind formate din țesut conjunctiv, mențin oasele împreună, astfel apar deformările și instabilitatea.  De asemenea, procesul inflamator poate să afecteze și tendoanele, care sunt structuri asemănătoare frânghiilor, fixând mușchii de oase, apărând astfel elongarea, tensionarea și chiar ruperea lor. Artrita reumatoidă a mâinii afectează mai frecvent încheietura și articulațiile degetelor (articulațiile metacarpofalangiene AMF și interfalangiene proximale AIFP)

Semne și simptome
Rigiditate, edem și durere sunt simptome frecvente pentru toate formele de artrită a mâinii. În cazul artritei reumatoide, unele articulații pot fi mai inflamate decât altele. Adesea, degetul capătă o formă fusiformă. Alte simptome ale artritei reumatoide care interesează mâna sunt:

Nodul de dimensiuni mici localizat pe fața dorsală a mâinii, care se mobilizează o dată cu tendoanele care îndreaptă degetele

Apariția unui zgomot crepitant în timpul mișcării
Modificarea poziției degetelor, pe măsură ce acestea deviază din direcția policelui (vezi Figura 1)
Inflamarea și edemațierea tendoanelor care îndoaie degetele, apărând crepitațiile și modificarea poziției la îndoirea acestora, uneori cu amorțeală și furnicături locale (sindormul de canal carpian)
Ruptura tendoanelor cu pierderea capacității de a îndrepta sau îndoi degetele
Articulații instabile la nivelul încheieturii sau degetelor
Deformări, în care articulațiile mijlocii rămân îndoite și cele de la vârful degetului în hiperextensie (deformitatea în butonieră) (vezi Figura 2)
Hiperextensia articulației mijlocii a degetului asociată cu îndoirea vârfului degetului (deformarea în gât de lebădă).

Cum se diagnostichează artrita mâinii?
Medicul vă va examina și vă va întreba dacă prezentați simptome similare la nivelul altor articulații, evaluând impactul artritei asupra activităților dumneavoastră zilnice. Aspectul clinic al mâinilor și degetelor este util pentru diagnosticarea tipului de artrită. Radiografiile realizate for releva anumite caracteristici ale artritei reumatoide, cum ar fi pensarea spațiului articular, inflamarea și diminuarea densității și rezistenței osoase, precum și eroziunile osoase. Dacă medicul suspicionează diagnostul de artrită reumatoidă, va cere realizarea unor analize de sânge sau alte examinări de laborator pentru a-l confirma.

Tratamentul
Tratamentul este realizat pentru ameliorarea durerii și restabilirea funcției. Dacă suferiți de artrită reumatoidă a mâinii, medicamentele care pot scădea inflamația, ameliora durerile și încetini progresia bolii sunt antiinflamatoarele nesteroidiene, steroizii administrați oral și/sau injecțiile de cortizon. Anumite medicamente care modifică evoluția bolii sunt dispozibile, incluzând medicamentele animalarice, metotrexatul, ciclosporina, sărurile de aur și alte medicamente mai noi (cum ar fi Remicade®, Enbrel®), acestea inhibă sistemul imun și reduc inflamația și durerea. Reumatologul vă va prescrie și va monitoriza aceste medcamente. Medicul poate să vă sfătuiască să apelați la un kinetoterapeut care se ocupă probleme ale mâinii, pentru realizarea exercițiilor fizice, montarea de orteze, administrarea de băi de parafină (ceară caldă); de asemenea, vă va instrui cum să vă folosiți mâinile pentru a ameliora durerile, presiunea și pentru a vă proteja articulațiile. Tendoanele care se inflamează pot să-și modifice poziția și chiar să se rupă. Atunci când aceasta are loc, nu veți fi capabil să îndoiți sau să îndreptați degetul sau chiar să apucați obiectele. În anumite cazuri bine definite, intervenția chirurgicală preventivă este recomandată și poate include înlăturarea nodulilor existenți, eliberarea presiunii de pe tendon prin excizarea țesutului inflamat și degenerat sau a osului degradat care ar putea să secționeze tendoanele. Alteori se recomandă aplicarea metodelor chirurgicale de  creștere a rezistenței tendoanelor. Dacă tendonul a fost secționat, chirurgul specializat în problemele mâinii va putea să îl repare folosind un transfer de tendon sau o grefă, alături de realizarea procedeelor de mai sus. Intervențiile chirurgicale menite să trateze articulațiile artritice sunt cele de înlăturare a sinovialei articulare inflamate, înlocuirea articulației prin artroplastie, fuziunea oaselor articulației sau în unele cazuri, înlăturarea osului distrus. Procedeele alese depind de o varietate de factori, incluzând tipul particular de articulație implicată, gradul de compromitere constatat, starea articulațiilor adiacente precum și necesitățile pacientului. Medicul vă va ajuta să luați o decizie asupra tratamentului cel mai potrivit pentru dumneavoastră. Din nefericire, nu există niciun tratament care să vindece artrita reumatoidă, totuși procedurile chirurgicale pot ajuta la corectarea deformărilor, ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției. Îngrijirea optimă presupune un abord în echipă, între reumatolog, chirurgul specializat pe probeleme mâinii, kinetoterapeut și pacient. De importanță specială este momentul ales pentru intervenția chirurgicală de redresare a mâinii și păstrarea articulației cât de mult timp posibil, iar aceasta trebuie să aibă loc înainte de a apariția deformărilor mult mai severe. Sursa:clinicazetta.ro

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •