Astăzi, 19 Noiembrie, este Ziua Internațională a Bărbaților și…

Acum 27 de ani a fost propusă pentru prima dată, iar tema acestei ediții este ”Schimbând ceva pentru bărbați și băieți” (“Making a difference for men and boys”).

Evenimentul celebrează contribuția pe care o aduc bărbații lumii, comunității și familiei, arată organizatorii.

”Accentuăm rolul modelelor pozitive și atragem atenția asupra sănătății bărbatului”, se arată pe platforma dedicată manifestării care includ evidențierea nevoii de a se promova un stil de viață sănătos pentru bărbați, îmbunătățirea relațiilor dintre genuri și prezentarea exemplelor pozitive, analizarea cazurilor de discriminare, egalitatea între sexe și crearea unei lumi mai sigure și mai bune.

Scopul evenimentului este promovarea drepturilor fundamentale ale omului.

Nu mai puțin de 80 de țări marchează Ziua internațională a bărbaților pe 19 noiembrie. În plus, noiembrie este recunoscută în unele zone ca Luna internațională a bărbaților.

Ziua Internațională a Bărbaților este un eveniment internațional creat de ONU în 1999, ajuns și în Italia în 2013. Inițial a fost sărbătorit doar în Trinidad Tobago, în timp ce astăzi acoperă peste 50 de țări din întreaga lume.

Scopul acestei sărbători, la fel ca 8 martie, este promovarea egalității de gen și a drepturilor egale. Nu numai că, Ziua Mondială a Bărbatului își propune, de asemenea, să evidențieze modelele masculine pozitive și să promoveze sănătatea masculină.

Acesta din urmă, potrivit unor cercetări recente, prezintă un risc mult mai mare decât cel al femeilor. De fapt, statisticile internaționale arată că speranța de viață a bărbaților este mult mai mică decât cea a femeilor. Primii trăiesc în medie până la 69 de ani, cei din urmă până la 74.

Ziua dedicată bărbatului dorește să arate un aspect nou al sexului masculin, indicând exemplele de urmat, cele care contribuie la susținerea familiei, ajută acasă, sunt tați buni și, de asemenea, soți sau tovarăși iubitori.

În ciuda faptului că la locul de muncă, bărbații par să fie favorizați, cu mai multe angajări și salarii mai mari, situația nu este tocmai atrăgătoare pentru ei. 95% din accidentele de muncă implică bărbați, în timp ce 99% dintre decesele în luptă sunt de sex masculin.

Față de aceste numere puse de organizatorii evenimentului, multe voci care afirmă că, dimpotrivă, femeile se găsesc în fața feminicidelor, violenței, abuzurilor de orice fel și privării.

Cu toate acestea, toată lumea cunoaște bine și celebrează Ziua Femeii, în timp ce nimeni nu este bine informat de cea a …bărbatului care, parcă nu ar fi fost suficient, cade în aceeași zi în care se sărbătorește… Ziua Internațională a wc-ului. Pentru consolare, ziua mașinii de cafea espresso este tot astăzi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.