Astăzi 25 octombrie celebrăm Ziua Armatei Române

Manifestări în Bucureşti şi în principalele garnizoane

25 octombrie 2018, Ziua Armatei Române. Anul acesta, de Ziua Armatei, se vor organiza manifestări în principalele garnizoane din ţară şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi soldați români. În București va fi Ziua Porţilor Deschise la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, la sediul Serviciului Muzicilor Militare şi la Instanţele Militare. Vor fi, de asemenea, programate ceremonii de depuneri de coroane de flori şi retragere cu torţe.

Ziua Armatei României este sărbătorită, anul acesta, printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane de pe teritoriul naţional, ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români.

Cu această ocazie va fi prezentat, la Alba Iulia, noul pistol-mitralieră realizat la Fabrica de Arme Cugir. Arma va fi folosită de militarii români, dar are şanse să ajungă şi la export.

În Bucureşti, activităţile au început în 17 octombrie, prin campania „Ziua Armatei României în şcoli”. Aceasta include expoziţii de tehnică şi echipament militar, concert al Muzicilor militare şi standuri de promovare a carierei militare şi se desfăşoară până miercuri. Aceasta are loc şi în şcoli, licee şi colegii din marile garnizoane.

Joi, între orele 09.00-16.00, la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” şi la sediul Serviciului Muzicilor Militare din Bulevardul Iuliu Maniu are loc Ziua Porţilor Deschise. De asemenea, între orele 10.00-13.00, la Instanţele Militare – Curtea Militară de Apel Bucureşti din Şoseaua Progresului se desfăşoară Ziua Porţilor Deschise (prezentarea de către magistraţi militari-judecători şi grefierii de instanţă a  istoricului şi specificului activităţilor Instanţelor Militare).

Tot joi, de la ora 15.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut sunt programate o ceremonie militară de depunere de coroane, jerbe şi buchete de flori, ceremonii de înmânare şi de decorare a Drapelelor de Luptă ale unor structuri, ceremonie de schimbare a gărzii.?La aceste manifestări şi-au anunţat participarea premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis.  O ceremonie similară este programată la ora 9.00, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial şi la Monumentul Eroilor Genişti – Leu.

Tot joi, în Parcul Carol, între orele 11.00 şi 18.00 are loc un miniconcert de muzică de fanfară susţinut de către Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, spectacol folcloric al  membrilor Ansamblului artistic al Armatei, expoziţii (tehnică şi echipamente militare, standuri instrucţie şi de promovare a carierei militare, standuri de carte, fotografie etc.).

Joi seară, de la ora 19.00 se desfăşoară o ceremonie de retragere cu torţe, pe itinerarul Monumentul Ostaşului Necunoscut, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” din Bulevardul Timişoara.

În garnizoanele din ţară, la monumentele eroilor, au loc, tot joi, ceremonii de depuneri de coroane de flori, în memoria celor care s-au jertfit pentru patrie.

Cu prilejul Zilei Armatei României, statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele, marile unităţi şi unităţile militare de pe întreg teritoriul ţării organizează Ziua Porţilor Deschise, activităţi de promovare a profesiei militare, activităţi cultural-artistice şi sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziţii, gale de filme, spectacole şi activităţi de îngrijire a cimitirelor şi monumentelor eroilor.

De asemenea, în teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români, sunt ceremonii militare, activităţi cultural-educative, videoteleconferinţe şi competiţii sportive alături de invitaţi ai armatelor partenere.

Voluntarii militari şi civili din toate colţurile ţării, uniţi prin sport în grupul INVICTUS România, participă la „Ştafeta Veteranilor – 2018” pentru a aduce un omagiu eroilor şi veteranilor României. Traseul are peste 5.000 de kilometri şi uneşte toate resedinţele de judeţ din ţară, având plecarea din trei localităţi diferite, pe traseele simbolice „Albastru”, „Galben” şi „Roşu” (cu plecări din Timişoara, Giurgiu şi Tulcea), punctul final fiind Ansamblul Monumental „Glorie Ostaşului Român” din Carei, unde participanţii ajung joi.

Potrivit MApN, în campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, România a pierdut circa 170.000 de ostaşi, alte sute de mii fiind răniţi sau daţi dispăruţi. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, care a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.