Astăzi este ”Marțea grasă” – Originea Carnavalului

Carnaval 2018, un festival plin de bucurie, distracție, deghizări, se încheie astăzi, marți 13 februarie.

Astăzi este ”marțea grasă” în care se încheie cele 7 zile „de grăsime” ale carnavalului, în timpul cărora au loc multe parade. Mâine este „miercurea cenușilor” care marchează începutul postului în lumea catolică. (Un fel de ”lăsata secului” de la noi!)

Conform tradiției, în această zi ar trebui să fie consumate cele mai delicioase mâncăruri rămase, care în timpul Postului nu vor putea fi consumate, cum ar fi carnea… deoarece mâncăm în principal alimente grase, ultima zi de carnaval se spune în Italia ”Martedi grasso” și în Franța ”Mardi gras”.

Chiar și de ”Marțea grasă”, oamenii se maschează și merg pe străzile orașului.
”Marțea grasă” este ziua  care încheie săptămâna celor șapte zile grase de carnaval, în timpul căreia au loc multe spectacole de modă celebre. În special în Italia nordică.

În Europa, faptul că obiceiul creștin de abstinență în timpul Postului Mare, este mai puțin practicat decât era în ​​trecut, a făcut carnavalul să-și piardă vechea legătura cu aspectul religios.

În timpul paradei de ”Marțea grasă”, se obișnuiește să se poarte măști și haine anume, în diferite moduri, să iasă oamenii la plimbare pe străzile orașului, fiecare regiune italiană având măștile sale tipice. Veneția este un oraș celebru în acest punct de vedere.

Etimologia cuvântului „carnaval” – În ceea ce privește originea cuvântului carnaval, etimologia cuvântului a devenit, de asemenea, obiect de discuției. Pentru unii cuvântul vine din expresia latină carrum novalis (carul naval), un fel de car alegoric în formă de barcă în care aniticii romani își manifestau comemorările. Deși este acceptabil din punct de vedere fonetic, această teorie este contestată de mulți cercetători pentru că …nu are o fundament istoric.

Pentru alții, termenul derivă din expresia latină carnem levare, apoi devine mai târziu Carne, vale! (Carne, adio!), cu care în Evul Mediu a fost indicată prescripția ecleziastică privind abținerea să se mănânce carne încă din prima zi a Postului Mare, adică de la sfârșitul carnavalului până la „Joia Mare” înainte de Paște. Carnavalul, de fapt, în calendarul liturgic romano-catolic, este plasat în mod obligatoriu între Epifania (6 ianuarie) și începutul Postului Mare. De fapt, în latină, febrarius – de la februare – înseamnă a purifica!