Așteptăm prea multe de la vaccin – o analiză pentru 2021

Așteptăm prea multe de la vaccin – o analiză pentru 2021

Vaccinul împotriva coronavirusului, înțelegerea rezultatelor studiilor, lansarea și ce se va întâmpla în continuare

Se administrează deja vaccinuri contra coronavirus.

Vaccinul COVID-19 Pfizer a fost primul care a încheiat faza finală a testării, cunoscută sub numele de faza 3, iar rezultatele complete au fost publicate.

După evaluarea datelor, țările încep să autorizeze acest vaccin pentru uz public și să îl lanseze.

Vaccinul Oxford/AstraZeneca se apropie de sfârșitul fazei 3, iar echipa de cercetare a publicat date intermediare din studiu.

Acestea sunt practic o previzualizare a modului în care se desfășoară testele, pentru a confirma că vaccinul funcționează conform intenției. În curând se așteaptă rezultatele complete ale fazei 3

Moderna, celălalt jucător de top, a publicat, de asemenea, rezultatele intermediare ale procesului de fază 3 și a fost autorizat pentru utilizare de urgență în Statele Unite.

Rezultatele – atât intermediare, cât și finale – vor veni rapid, experții de la The Conversation au lucrat din greu în ultima lună pentru a explica ce ne spun aceste rezultate (și ce nu).

Le-am adunat aici, împreună cu analiza experților cu privire la modul în care ar putea proceda lansarea vaccinului și cele mai recente cunoștințe privind ezitarea față de vaccin, care va fi un obstacol cheie de depășit.


Cercetările care ne-au adus aici: Why quick vaccine development isn’t a concern
Phase 3 trials and their narrow focus
How to calculate a vaccine’s effect
How to interpret academic papers
The difference between vaccine efficacy vs effectiveness
Why there’s good news for older people
Are we expecting too much from the first vaccines?
What’s going on with China’s vaccines?

Cum se va desfășura vaccinul?
Why restrictions won’t immediately disappear
Who’s first in line to get vaccinated?
Why ultra-cold vaccines are hard to distribute
The tricky logistics of the Pfizer vaccine
Are ‘immunity passports’ a good idea?
Should you take multiple COVID-19 vaccines?
Why Oxford’s vaccine is a gamechanger

Cum se combate ezitarea față de vaccinare
A significant number could reject a vaccine
Why vaccine hesitancy is high among Black people
Why health workers may be vaccine hesitant
What history tells us about how to respond to hesitancy
Eight ways to build public trust – identified by experts
What pharma can do to build trust in vaccines
Should COVID-19 vaccines be mandatory?
Is getting celebrities to endorse vaccines a good idea?


Cercetări din spatele lansării vaccinului
Dezvoltarea rapidă a vaccinului nu este o problemă

testat pe oameniExistă temeri că dezvoltarea vaccinului a fost pripită, dar oamenii nu trebuie să fie îngrijorați, scrie Mark Toshner, director de cercetare biomedicală translațională, Universitatea din Cambridge.

Este adevărat că dezvoltarea durează în mod normal zece ani. Majoritatea acestui timp este dedicat căutării de finanțare, logisticii organizării proceselor și gestionării birocrației.

Studiile rapide ale vaccinului COVID-19 au sărit etapele acestea – au arătat ce este posibil atunci când eliminăm toate obstacolele potențiale.

Încercările de fază 3 și concentrarea lor restrânsă

Înainte de a analiza orice descoperire, este important să înțelegem ce a fost conceput pentru a ne spune studiilor de fază 3, spune Sarah Caddy, cercetător clinic în imunologie virală, Universitatea din Cambridge.

Scopul acestor studii în mod principal este de a determina dacă vaccinarea reduce riscul unei persoane de a contracta COVID-19 simptomatic.

Acest lucru înseamnă că pot arăta dacă un vaccin este sigur și dacă vă împiedică să vă îmbolnăviți, dar nu și dacă vă protejează de boli grave sau împiedică oamenii să transmită virusul.

Cum se calculează efectul unui vaccin

Studiile de fază 3 se bazează pe persoane care sunt infectate în mod natural cu virusul. Jumătate dintre participanți primesc vaccinul testat, cealaltă jumătate primesc un placebo.

Cu cât mai puține persoane din grupul vaccinat continuă să ia COVID-19, vaccinul are un efect.

Numărul efectiv de persoane care contractează virusul este destul de redus, ceea ce înseamnă că trebuie utilizată o tehnică statistică numită „analiza potenței” pentru a calcula efectul vaccinului, explică Adam Kleczkowski, profesor de matematică și statistici, Universitatea Strathclyde.

Cum se interpretează documentele academice

Rezultatele studiului inițial au fost dezvăluite prin comunicate de presă, dar au fost publicate și analize complete în articole academice.

În postura de cititor laic, înțelegerea punctelor cheie ale unui articol de ziar și a ceea ce cercetarea face și nu dezvăluie limpede poate fi dificilă.

Cu toate acestea, adresarea de întrebări specifice în timp ce citiți rezultatele vaccinului poate ajuta la deblocarea semnificației acestora, explică Simon Kolstoe, lector senior în Evidence-Based Healthcare, University of Portsmouth.

Chiar și citirea unui articol academic devine mai ușoară dacă îl împărțiți în blocuri și citiți mai întâi câteva părți.

Eficacitatea vaccinului vs eficacitate concretă

Dovezile descriu eficacitatea vaccinului folosind o măsură numită eficacitate, care nu este la fel ca eficacitatea reală, explică Zania Stamataki, lector superior în imunologie virală, Universitatea din Birmingham.

Eficacitatea vaccinului este efectuarea unui vaccin în condiții ideale, controlate, în timp ce eficacitatea concretă este performanța în condiții reale, de masă.

Adesea prima eficacitate ajunge să fie mai mică decât eficacitatea efectivă: persoanele care trec peste boostere, mutația unui virus sau efectele vaccinului care se diminuează în timp pot reduce protecția acestuia în viața reală.

Există vești bune pentru persoanele în vârstă

Factorii demografici influențează, de asemenea, eficacitatea vaccinului, în special vârsta.

În timp, sistemul nostru imunitar devine mai puțin capabil să ofere un răspuns eficient împotriva agenților patogeni sau a vaccinurilor.

Deci, în această lumină, existența acestor vaccinuri timpurii arată foarte promițătoare, spune Zania Stamataki, lector superior în imunologie virală, Universitatea din Birmingham.

Toți par să fi obținut un răspuns bun din partea participanților mai în vârstă la studiu. Acest lucru este important, deoarece știm că persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile la COVID-19 și, prin urmare, au nevoie de mai multă protecție.

Dar așteptăm prea multe de la vaccin?

Când s-au anunțat rezultatele vaccinului Pfizer, unii comentatori au sugerat rapid că lucrurile vor reveni la normal până în primăvară.

Acest lucru pare optimist, spune Sarah Pitt, lector principal în Microbiologie și Biomedical Science Practice, Universitatea din Brighton.

Încă nu știm dacă aceste vaccinuri timpurii vor împiedica oamenii să răspândească virusul sau pur și simplu îi vor împiedica să se îmbolnăvească.

Implementarea lor va dura, multe părți ale lumii trebuind să aștepte producerea și livrarea dozelor. Normalitatea poate fi încă departe.

Ce se întâmplă cu vaccinurile chinezești?

În timp ce atenția din Occident s-a concentrat asupra vaccinurilor Pfizer, Moderna și Astra/Zeneca, autoritățile chineze au aprobat mai multe vaccinuri dezvoltate de companiile chineze și peste un milion de persoane din China au fost deja vaccinate.

Dar este îngrijorător faptul că vaccinurile administrate nu au fost supuse studiilor de fază 3, mai degrabă lansarea actuală fiind privită ca etapa finală a testării.

Iată ce știm despre siguranța și eficacitatea acestor vaccinuri, explicat de Adam Taylor, lider în cercetarea timpurie a carierei, Universitatea Griffith.

Cum se va dezvolta lansarea vaccinului?

Odată cu lansarea vaccinurilor acum în desfășurare, există motive întemeiate să fim optimiști cu privire la viitor, scrie Manal Mohammed, lector în microbiologie medicală, Universitatea din Westminster.

Dar, susține el, ar fi o greșeală teribilă să se slăbească măsurile de control: vaccinul Pfizer atinge eficiența maximă doar la șase săptămâni după prima vaccinare și încă nu știm dacă vreunul dintre aceste vaccinuri oprește transmiterea.

Luând în considerare acești factori (și alți), poate fi necesar să purtați încă masca și să vă îndepărtați de societate pentru o perioadă de timp, poate până la un an.

Cine vor fi primii care se vor vaccina?

Nu este posibil să se vaccineze imediat toată lumea, așa că va trebui să se acorde prioritate doar unor oameni, dar cine ar trebui să fie mai întâi?

Există voci care susțin atât acordarea priorității copiilor, cât și a persoanelor în vârstă. Într-adevăr, diferite țări adoptă poziții diferite.

Marea Britanie se concentrează inițial pe vaccinarea persoanelor în vârstă și a celor care lucrează în sectorul sănătății și îngrijirii; Franța procedează la fel, dar acordă prioritate și celor care sunt foarte expuși, cum ar fi personalul școlar și de transport.

Vaccinurile ultra-reci sunt greu de distribuit

Vaccinul Pfizer trebuie păstrat la temperaturi extrem de joase, ceea ce reprezintă o mare provocare, spune Michael Head, Senior Research Fellow în Global Health, Universitatea din Southampton.

Echipamentul și costurile implicate în menținerea acestei temperaturi ar putea face foarte dificilă administrarea vaccinului în zone îndepărtate sau mai sărace.

Chiar și în țările cu venituri mari, multe cabinete medicale nu au mijloacele necesare pentru a-l menține la …atât de rece.

Din acest motiv, vaccinurile care nu trebuie păstrate la o temperatură atât de scăzută pot ajunge să fie preferate în unele părți ale lumii.

Iar transportul este un puzzle logistic

Odată ce vaccinul Pfizer a fost dezghețat pentru utilizare, se va păstra doar cinci zile. De asemenea, se degradează atunci când este mutat, deci poate fi transportat doar de un anumit număr de ori.

Pentru a depăși aceste limite, autoritățile britanice au muncit din greu la logistica „ultimului kilometru” necesară pentru a livra vaccinul pacienților care sunt programați.

În viitor, ar putea avea sens să mute producția de vaccin Pfizer în țările în care este administrat, pentru a reduce transportul.

Sunt „pașapoartele pentru imunitate” o idee bună?

Unele țări, inclusiv Marea Britanie, adoptă documente care certifică faptul că ați avut virusul sau un vaccin.

Acestea nu ar trebui utilizate pentru a determina dacă cineva poate intra într-o țară sau într-o instituție, a spus guvernul britanic, dar asta nu înseamnă că nu vor fi utilizate în acest fel.

Acest lucru este problematic, deoarece încă nu știm suficient despre imunitatea COVID-19 pentru a ne asigura că cineva care a fost infectat sau vaccinat nu mai prezintă niciun risc pentru alții.

Ar trebui să vă faceți mai multe vaccinuri COVID?

Luarea diferitelor vaccinuri (dacă sunt disponibile) este în regulă, spune Tracy Hussell, profesor de boli inflamatorii, Universitatea din Manchester.

Declanșarea sistemului imunitar cu o singură lovitură și apoi stimularea acestuia cu alta este o practică comună în imunologie.

Nu contează dacă vaccinul utilizat pentru declanșarea sistemului imunitar este diferit de cel folosit pentru a-l stimula, atâta timp cât ambii vizează același lucru.

Deoarece… cele trei vaccinuri principale vizează proteina SARS-CoV-2, acestea ar trebui să fie eficiente în potențarea reciprocă.

Pentru ce vaccinul Oxford este unul revoluționar

Eficacitatea vaccinului Oxford/AstraZeneca este mai mică decât Pfizer, dar ar trebui să fie totuși o schimbare globală, scrie Michael Head, Senior Research Fellow in Global Health, Universitatea din Southampton.

Nu trebuie congelat și poate fi depozitat timp de șase luni într-un frigider obișnuit.

De asemenea, costă doar 4 USD bucata, de cinci ori mai puțin decât Pfizer.

Dar, cel mai important, AstraZeneca se angajează să furnizeze mult mai mult vaccin către țări din afara Europei și a Statelor Unite.

Acesta ar putea fi vaccinul care protejează lumea cu venituri mici.

Cum se contracarează ezitarea față de vaccin –
Un număr semnificativ ar putea refuza un vaccin

Diverse investigații au constatat că ezitarea față de vaccinul COVID-19 este o problemă, spune Gul Deniz Salali, profesor de antropologie evolutivă/medicină, UCL.

Dar factorii care prezic sau explică ezitarea pot fi complicați. Credința în teoriile conspirației și reticența în ceea ce privește vaccinurile merg mână în mână, dar există și alți factori în joc.

Percepția oamenilor despre risc, nivelurile de anxietate și obiceiurile de consum de știri sunt toate asociate cu acceptarea vaccinului.

Dezinformarea pe rețelele sociale este, de asemenea, o sursă de scepticism.

De ce ezitarea este mare printre oamenii de culoare

 

Sondajele din SUA și Marea Britanie au arătat că ezitarea vaccinului este semnificativ mai mare la negri decât la albi.

Cu toate acestea, scepticismul multor oameni de culoare nu poate fi văzut ca un alt răspuns anti-vaccin, spune Winston Morgan, cercetător în toxicologie și biochimie clinică, Universitatea din East London.

Mai degrabă, este efectul anilor de îngrijire medicală slabă și a practicilor îndoielnice în dezvoltarea medicamentelor inițiate pe negri, care continuă astăzi în studiile clinice și asistența medicală.

Profesioniștii din domeniul sănătății pot, de asemenea, să ezite în fața vaccinului

Cercetările au demonstrat, de asemenea, că un număr semnificativ de profesioniști din domeniul sănătății ezită să ia un vaccin COVID-19.

Ei au aceleași preocupări ca și marea masă de oameni, care doresc garanții privind siguranța și efectele secundare, spune Lynn Williams, Universitatea din Strathclyde.

Pe măsură ce vor fi disponibile mai multe informații, autoritățile pot oferi această asigurare, care va fi foarte necesară:

…profesioniștii din domeniul sănătății sunt cei mai expuși riscului de virus și vor juca un rol cheie în promovarea vaccinării, astfel încât acceptarea lor trebuie să fie mare.

Trebuie să ne informăm, nu să condamnăm

Scepticismul vaccinului are o istorie lungă, care ar trebui să ne propulseze către o informare mai atentă despre vaccinuri.

Scepticismul larg răspândit este adesea un produs al relației cetățenilor cu statul și s-a bazat istoric pe preocupări legitime cu privire la securitate și drepturi, mai degrabă decât pe teorii conspiraționale iraționale.

Experții identifică modalități de a construi încrederea oamenilor

Proiectul verificat a produs opt principii pentru a ghida autoritățile cu privire la modul de a vorbi despre vaccinuri și de a construi încredere în ele, după ce a adunat punctele de vedere ale psihologilor comportamentali, antropologilor medicali, neurologilor și altor persoane.

Acestea sugerează să începeți prin a găsi un punct comun între ceea ce se speră să se realizeze și ceea ce contează pentru public.

Ce poate face farmacistul pentru a construi încrederea

Companiile farmaceutice își pot construi încrederea în vaccinuri prin a fi mai transparente, spune Charles Weijer, profesor de medicină, epidemiologie și biostatistică și filosofie, Universitatea de Vest.

Dezvoltatorii de vaccinuri au făcut câțiva pași în direcția corectă, cum ar fi publicarea protocoalelor pentru studiile lor de fază 3.

Dar ar trebui să meargă mai departe, clarificând cine face parte din comitetele care monitorizează studiile, dezvăluind detaliile oricăror evenimente adverse grave experimentate de la participanți și punerea la dispoziția publicului a datelor de studiu (anonimizate) pentru revizuire ulterioară.

Vaccinurile COVID-19 ar trebui să fie obligatorii?

Numai dacă mulți oameni sunt vaccinați vom obține imunitatea efectivului, în care suficient de mulți oameni sunt imuni la COVID-19 pentru a preveni răspândirea liberă.

Pentru a realiza acest lucru, unii au sugerat ca vaccinurile să fie obligatorii (deși multe guverne au exclus acest lucru).

Dar, cu rate ridicate de ezitare a vaccinului COVID-19, acesta este apelul potrivit? În acest articol, doi experți au prezentat motivele pentru și împotriva obligării acestor vaccinuri.

Aprobările din partea celebrităților sunt o idee bună?

NHS intenționează să înroleze celebrități și influențatori pentru a face oamenii să se vaccineze.

Vedetele promovează mesaje guvernamentale de ani de zile și aceasta s-a dovedit a fi foarte eficient.

Dar nu funcționează întotdeauna, așa cum a demonstrat sprijinul lui Elvis pentru vaccinarea împotriva poliomielitei în anii 1950.

Oamenilor li se poate spune prin voce unor vedete să facă ceva și, din tot felul de motive, ei să refuze să facă acel ceva. Sursa: the conversation

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.