Atenție la complicațiile diabetului

În condițiile unui control inadecvat al diabetului, situație întâlnită mai ales la cei care suferă de DZ de tip 2, care au prejudecăți evident, greșite, cu privire la importanța instituirii unui tratament medicamentos al diabetului și măsuri dietetice, se produce inevitabil o creștere excesiva a zahărului în sânge, care, după o perioadă mai lungă de timp, va provoca leziuni în tot organsimul, afectând în principal ochii, rinichii, vasele de sânge, inima și sistemul nervos.

Iată de ce trebuie luate măsuri terapeutice și dietetice adecvate, menținute în mod constant, întrucât neglijat, diabetul nu se vindecă de la sine.

Reducerea masei corporale și practicarea sportului ajută foarte mult în ameliorarea simptomelor diabetului, mai ales la pacienții obezi și supraponderali, însă monitorizarea terapeutică de către medicul specializat în boli de nutriție se impune în continuare. Merită cu adevărat să urmați sfatul medicului întrucât complicațiile diabetului zaharat pot fi ușor prevenite cu o dietă adecvată, activitatea fizică și utilizarea de medicamente antidiabetice orale sau insulină, așa cum recomanda specialistul, care urmărește evoluția bolii.

În lipsă acestor măsuri, iată care sunt localizările și organele unde se instalează complicațiile cele mai frecvențe:

1. Picioarele

Piciorul diabetic reprezintă una dintre cele mai frecvențe complicații ale diabetului zaharat și se caracterizează prin leziuni ale pielii și scăderea senzațiilor tactile (neuropatia diabeticului) la nivelul membrelor inferioare, din cauza prejudiciilor create la nivelul vaselor de sânge și nervilor ce deservesc zonă. În cazuri severe, se ajunge până la amputarea membrului afectat.

Pentru a preîntâmpina această problemă se impun tratamentul sistemic și măsuri de igina speciale local, cum ar fi spălarea și uscarea piciorului cu săpun blând și hidratarea zilnică, cu loțiuni de corp hipoalergene, insistând la nivelul călcâielor și labei piciorului.

2. Ochii

În cazul în care diabetul nu este bine controlat pot apărea problemele oculare:

la nivelul corneei se poate formă o opacitate ce generereaza vedere încețoșată;
glaucomul este cauzat de lezarea nervului optic și poate duce la pierderea câmpului vizual;
edem macular cauzat de depunerea și acumularea de lichide și proteine ​​in macula ochiului, regiunea centrală a retinei, care se îngroașe
retinopatia diabetica se produce când leziunile în vasele de sânge ale retinei provocă orbirea permanență.

În cazul în care pacientul diabetic percepe instalarea vederii neclare sau încețoșate, se impune de urgență vizită la oftalmolog;

Tratamentul retinopatiei diabetice se poate face prin fotocoagulare cu laser, chirurgie sau injecții intraoculare.

3. Sistemul nervos

Neuropatia diabetică este o degenerare progresivă a nervilor care determină scăderea senzație în anumite părți ale corpului, cum ar fi picioarele, provocând piciorul diabetic sau senzația de arsură, rece sau furnicături la nivelul membrelor afectate..

4. Rinichii

Complicația cea mai frecventă la acest nivel este reprezentată de nefropatia diabetică – o modificare ce intervine la nivelul vaselor de sânge ce alimentează rinichii, cu consecințe manifestate prin afecatrea proceselor de filtrare a sângelui. Drept urmare se instalează insuficiența renală și necesitatea de hemodializă.

Una dintre analizele care indică apariția nefropatiei este prezența albuminei în urină; cu cât este mai mare cantitatea de albumină în urină, cu atât este mai gravă nefropatia.

5. Inima și sistemul cardiovascular

Când diabetul nu este controlat, se instalează un risc crescut de a face infarct miocardic, hipertensiune arterială sau accident vascular cerebral.

Din punct de vedere al afectării sistemului circulator, complicațiile care pot apărea sunt:

din cauza crestereii concomitente a valorilor colesterolului și trigliceridelor, se pot instala ateroscleroză și boli vasculare periferice la nivelul arterelor membrelor inferioare, întrucât vasele pot prezența obstrucții sau ocluzie, cu îngustarea și rigidizarea arterelor;
impotența (prin afecatarea vaselor care iriga sistemul genital masculin)
boală parodontala-inflamația gingiilor, care dacă este lăsată netratata, poate duce la pierderea dinților;
infecții recurențe, întrucât prezența masivă a zahărul în sânge slăbește sistemele naturale de apărare a corpului.

Complicațiile diabetului gestațional

Diabetul gestațional reprezintă o situație particulară a gravidei, care poate dezvolta o formă de diabet specifică doar în timpul sarcinii; complicațiile nedepistarii și abordării corecte prin măsuri dietetice sau chiar tratament pot fi următoarele:

Creșterea excesiva a fătului, până la 5-6 kg sau chiar mai mult, situație care poate duce la complicații în timpul nașterii;
Dezvoltarea diabetului zaharat în viitor la mamă
Risc crescut de avort spontan sau mortalitate infantilă
Hipoglicemia nou-născutului, deoarece după naștere, copilul nu mai primește glucoză mamei;

Pentru a preveni toate aceste complicații, este importantă detectarea precoce a bolii, prin efectuarea mai multor țeste, nivelul de zahăr din sânge și urină, hemoglobină glicozilata, monitorizare medicală pe toată durată sarcinii. (sanatatea.com)