Au amendat pe …omul lui Dumnezeu

preot amendat
lecturi urbane la Roma
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Roma, 8 iulie 2017, ora 9.30, autobuzul liniei 70 acostează în stație, Largo Argentina. Se urcă doi călători, dintre care unul este …cel care vă povestește aici… Ușile dau să se închidă când… se redeschid brusc larg: năvălesc patru controlori, trei domni și o doamnă, echipați regulamentar și dotați cu dispozitivul electronic mini-imprimantă. Biletele la control!

În autobuz erau puțini oameni, controlul s-a efectuat rapid, urmau să coboare, mai erau alte autobuze de controlat. La un moment dat, unul dintre controlori cheamă un coleg, probabil șeful echipei, se îndreaptă spre partea din spate a autobuzului doamna controlor, i se prezintă un act de identitate ciudat, polonez, pare-se. Reușesc să introducă datele în dispozitiv și imprimă pe loc amenda. 51 de euro de plătit imediat la poștă sau 251 euro după o lună în țara de domiciliu, explică unul dintre controlori, iute precum vocile de la reclamele medicamentelor când te îndeamnă să citești prospectul!. Între timp toți cei patru controlori își făceau priviri pline de satisfacție: prinseseră fără bilet un preot catolic străin, erau obișnuiți doar cu imigranți extracomunitari și, rare ori, câte un provincial italian!

Preotul nu a încercat deloc să se disculpe, înțelesese că nu este de ajuns să fii în posesia unui bilet, ci și să-l fi timbrat la urcarea în vehicul.

preot amendat
lecturi urbane la Roma

Cei patru ,,muschetari,, au coborât apoi la stația următoare privind încă ,,prada”!…

Preotul, ascunzându-și iritarea, citea pe îndelete papirusul lung ieșit din mini-imprimanta controlorilor, autobuzul ajunsese deja lângă Biserica Santa Maria Maggiore, coborî, privi cerul apoi se îndreptă spre biserică, nu am apucat să văd dacă a intrat fiindcă autobuzul mă purtase deja dincolo de intersecție, la următoarea trebuia să cobor. Ca niciodată, iulie a fost luna cea mai controlată pe mijloacele de transport, au fost cel puțin vreo cinci luni în care nu am văzut picior de controlor… iar luna asta mi-au cerut abonamentul cel puțin de opt ori.

preot amendat
la atac controlorii de la Atac

Puțini știu faptul că la calcularea prețului unui bilet, firma de transport ia în calcul capacitatea, cheltuielile și profitul, așadar, cei care cumpără bilet plătesc deja și pentru cei care nu, iar amenzile sunt un soi de bonus gras pentru firmă.

preot amendat
arrivederci Roma
Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 COMENTARII

 1. corect, dar demnă este de remarcat atitudinea controlorilor exultând de bucurie că au ,,ars,, un popă!
  de regulă, când prind extracomunitari mai înfipți, mai cu tupeu, îi lasă scăpați…

 2. Necunoaşterea legilor nu iartã pe nimeni. Nu este ca în biblie. Dacã nu ai ştiut nu este pãcat…

Comments are closed.