Aur pentru România la Jocurile Olimpice de Tineret la Judo

Adrian Șulcă a câştigat medalia de aur. „Încă se poate. Acest băiat și medalia lui ne arată că se poate, iar asta ne arată că dacă oamenii sunt serioși, mai avem șanse ca țară. E bine că mai avem și seri optimiste”, a declarat, la Realitatea TV, șeful Federației Române de Judo, Cozmin Gușă.

Adrian Șulcă a obţinut o victorie istorică la Buenos Aires. Acesta a reuşit să îl învingă pe cehul Martin Bezdek. La Buenos Aires, în semifinale, Adrian Șulcă l-a învins pe campionul Slovaciei, Alex Barto, la categoria 81 de kilograme. A fost o victorie prin ippon pentru românul în vârstă de 17 ani.

Preşedintele Federaţiei Române de Judo, Cozmin Guşă, a spus că este o mare bucurie să avem un aur olimpic de la un clujean foarte harnic. „Adrian Șulcă este campion olimpic la tineret. Este extraordinar, câtă tehnică, îl ia în împinge şi aterizează pe spate. Practic este aruncare prin ippon”, a declarat acesta. Imnul României s-a auzit la Buenos Aires.

„E un moment de istorie, am fi vrut mai multe asemenea momente. Președintele Comitetului Olimpic eset ceh, deci nu este prea fericit”, a spus Gușă.

„Extraordinară performanță a acestui băiat. E senzațional că la 17 ani a câștigat o medalie. Am reușit să vorbesc la telefon cu el. Era foarte emoționat, l-am simțit foarte decis și se bucura pentru el, pentru familia lui, dar mai mult pentru România. Încă se poate. Acest baiat și medalia lui ne arată că se poate, iar asta ne arată că dacă oamenii sunt serioși, mai avem șanse ca țară. E bine că mai avem și seri optimiste”, a mai spus șeful Federației Române de Judo.

Cozmin Guşă a mai spus că Adrian Șulcă este un băiat harnic care în fiecare dimineaţă se trezeşte la ora 05:00, este un băiat extraordinar, dintr-o familie cu greutăţi.

„A reuşit la 17 ani să ia un aur olimpic…e o mare victorie pentru noi. El se pregăteşte la centrul nostru din Cluj. Este singurul din lotul nostru care se trezeşte la 05:00 dimineaţa să aibă un antrenament înainte de a merge la şcoală. Face asta deja de 10 ani şi uite că la 17 ani a reuşit să ia aurul olimpic la tineret.

Pentru sportul nostru, pentru România, pentru Judo este o vestă extraordinară şi mai mult decât atât ni se arată că cei care sunt serioşi şi se pregătesc au au şansă în viaţă chiar dacă provin din familii mai modeste din punct de vedere financiar.

Adrian Șulcă va primi, în urma acestei victorii, nu doar glorie, ci şi retribuţii, eu o să îl premiez, Comitetul Olimpic o să îl premieze. E mare lucru pentru delegaţia românească”, a spus Cozmin Guşă.

Conform acestuia, lupta din finală a durat 10-15 secunde. A treia ediție a Jocurilor Olimpice de Tineret are loc în perioada 6-18 octombrie la Buenos Aires.

Cozmin Guşă, preşedintele Federaţiei de Judo, a declarat, înainte de finală, că l-a impesionat performanţa lui Adrian Şulcă, despre care spune că este un băiat muncitor:
„M-a impresionat foarte mult performanţa acestui baiat de 17 ani. Acum un an antrenorul japonez a venit la mine şi mi-a spus: „Domnule preşedinte, băiatul acesta este foarte harnic”. Eu ştiam detalii despre el, vine dintr-o familie extrem de săracă, cei de la Cluj, împreună cu Florin Bercean l-au ajutat, şi uite că şi România şi judo-ul au de câştigat”.

„Eu sper să fie aur în această seară, se va disputa finala pentru bronz, apoi pentru aur. Am dori să ascultăm imnul României diseară”, a mai spus Guşă.
Delegația României pentru această competiție este formată din 34 de sportivi la 14 discipline.