Australia sub furia focului? – ”Bine că nu se întâmplă la noi”

La fel precum s-a manifestat comunitatea internațională față de incendiile masive din pădurile amazoniene sau cele siberiene, la fel cum s-a manifestat față de dezastrele ecologice din China, India, Indonezia sau față de ororile războaielor declanșate sau intrigate de lumea occidentală pe diferite puncte ale globului, pentru a-și putea astfel menține falsa supremație, și în cazul incendiilor din Australia se întâmplă ca doar o parte a presei să scrie, și asta numai ca știre de senzație, fără să ceară mobilizarea tuturor statelor lumii ori de câte ori o mare nenorocire afectează un loc oriunde pe Terra, indiferent dacă este populată sau nu, indiferent ce popor este afectat.

Australia sub furia focului? – ”Bine că nu se întâmplă la noi” – cam așa reacționăm fiecare atunci când aflăm o nenorocire…

Condițiile de incendiu forestier din Noua Țara Galilor de Sud și Victoria par a se agrava odată cu temerile că aici …niciun incendiu nu mai pot fi oprit odată declanșat…

Există, de asemenea, temeri grave că orice mic fulger uscat ar putea provoca noi incendii în unele părți din New South Wales și Victoria, care nu au fost încă devastate în ultimele zile.

Temperaturile din anumite părți ale fiecărui stat vor atinge maxime, Albury-Wodonga se așteaptă să atingă și 46 de grade Celsius.

Autoritățile se tem că incendiile forestiere existente se vor răspândi și se vor contopi, iar un fulger ar putea începe altele noi. Serviciul de pompieri rural din Noua Țara Galilor de Sud spune că incendiile s-ar putea mișca „înfricoșător de repede” așa cum au făcut-o în noaptea de Revelion.


Marina a evacuat ieri aproximativ 1.000 de locuitori și turiști din orașul Mallacoota din estul Gippsland, după ce un incendiu a distrus părți din oraș în noaptea de Revelion.


Victimele au fost duse cu elicopterul la Bairnsale și Sale, fiind apoi avertizate de iminența incendiilor alte 100.000 de persoane, ordonându-li-se să evacueze întreaga zonă.

Dincolo de limitele zonei Noua Țara Galilor de Sud, alte mii de persoane au ascultat avertismentele de a părăsi coasta de sud a Noii Țări de Sud, de la Nowra până la granița victoriană și regiunea Snowy Monaro.

În ciuda avertismentelor, mai sunt oameni în zona de pericol, de astăzi va fi o intensă acțiune de salvgardarea vieții, a declarat Serviciul Rural de Pompieri (RFS) din NSW.


Opt persoane au murit în urma incendiilor forestiere din New South Wales începând de luni, cu aproape 500 de case distruse în perioada de Anul Nou.


În aceeași perioadă, două persoane au murit în Victoria, în timp ce 28 au rămas fără gospodării și cel puțin 70 de case sau structuri au fost mistuite.

Se preconizează că incendiile se vor răspândi în New South Wales

O interdicție totală de acces și o acțiune de evacuare pentru pericol de incendiu are loc în Noua Țara Galilor de Sud iar autoritățile avertizează că condițiile ar putea deveni catastrofale.

Se preconizează că incendiile existente se vor răspândi semnificativ în condiții dificile.

O hartă RFS a rutelor de incendiu planificate arată că un incendiu în Valea Verde ar putea avea un impact asupra întregului Parc Național M. Kosciuszko.

Comisarul adjunct al RFS, Rob Rogers, a spus că incendiile se pot mișca „înfricoșător de repede”, așa cum s-a întâmplat în noaptea de Revelion.

„Chiar și acele zone care au fost deja lovite de foc, există încă multe mici locuri sensibile pentru care suntem îngrijorați suficient încât să luăm măsuri”, a spus Rogers.

El a vorbit cu oamenii pentru a evita traseul de incendiu și pentru a se retrage într-un oraș sau plajă la mai mare distanță din motive de siguranță.

Rogers a avertizat că o furie de foc care a afectat Victoria s-ar putea întoarce sâmbătă, putând fi contopită cu un alt incendiu și creând un front de 70 de kilometri.

„Nu putem opri acele incendii. Nu putem opri focurile pe care le avem deja.”

Dar el a mai spus că statul este bine pregătit pentru atac cu peste 3.000 de pompieri din 700 de dispozitive la sol și alte sute în așteptare pentru a fi dislocate în cele mai severe incendii.

Mai aproape de Sydney, un alt punct de vulnerabilitate se află în partea de sud a incendiului Green Wattle Creek, care arde lângă Mittagong.

„Strategia noastră este de a întârzia extinderea, doar de a încerca să se încetinească progresul incendiului, astfel încât să nu ajungă în locuri precum Mittagong”, a spus Rogers.

Pompierii observă, de asemenea, îndeaproape, o parte din incendiul Mt. Gospers, la nord-vest de Penrith, unde predicțiile sugerează că atacurile focului  ar putea să se strecoare spre Sydney.


Fronturi uriașe de foc se stârnesc peste Victoria

În Victoria, un imens complex de incendii din estul Gippsland se extinde de la nordul Bairnsdale până la granița cu Noua Țara Galilor de Sud, cu zone care nu sunt deja arse sub amenințare.

Un alt complex de incendii sălbatice din regiunea alpină, pornit de fulgerul uscat în această săptămână, amenință o serie de stațiuni de schi și s-ar putea alătura unui al treilea grup de incendii care arde în nord-estul din jurul Corryong și Walwa.

Comisarul de gestionare a situațiilor de urgență din Victoria, Andrew Crisp, a declarat că statul are „literalmente zeci și sute de kilometri de margine de foc activ, incendiu necontenibil”.

„Echipajele vor fi atât de angajate să protejeze comunitățile, încât va fi foarte dificil să lupte cu noi incendii în condiții periculoase.”

Biroul de Meteorologie așteaptă vânturi calde și uscate din nord-vest, înainte de o schimbare spre sud.

Se preconizează că schimbarea va ajunge în sud-vestul Victoria în primele ore ale zilei de sâmbătă dimineața, înainte de a traversa Melbourne în jurul orei 8:00.

Se va muta în regiunea Gippsland – zona cea mai afectată de incendiile recente – până după-amiază, și se va muta seara în nord-estul statului și apoi în Noua Țara Galilor de Sud. Duminica, temperaturile vor fi mai scăzute.

TRAGEDIA

Mii de oameni fără gospodării, unii au pierdut și viața sau au fost grav răniți însă… milioane de copaci și milioane de viețuitoare au pierit în flăcări și asta este extrem de grav pentru întreaga planetă, nu doar pentru zona afectată, vă dați oare seama?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.