Avioane care ”își fac plinul” de combustibil în timpul zborului – o invenție necesară

O metodă simplă, dar revoluționară, de a aspira CO2 din aer și convertit direct în combustibil pentru avioane este descrisă într-o nouă lucrare publicată în Nature.

Având în vedere importanța eliminării gazelor cu efect de seră din atmosferă, subiect aflat în centrul atâtor decizii economice și politice, inventarea unui sistem de bord cu emisii zero pentru zbor ar reprezenta un pas uriaș în abordarea crizei climatice.

Unele estimări indică faptul că amprenta de CO2 a emisiilor din industria aeronautică globală este puțin sub 1 miliard de tone, sau aproximativ 2,4% din toate activitățile umane.

Conversia CO2 atmosferic în hidrocarburi utilizabile este dificilă și, până de curând, costisitoare atât în ​​ceea ce privește capitalul, cât și electricitatea.

Folosind o moleculă complet oxidată și stabilă termodinamic, există puține chei care o pot „debloca” din punct de vedere economic sau eficient pentru reutilizare.

Unii catalizatori, compuși care pot atrage și forța o schimbare a moleculelor, pot converti CO2 în molecule de hidrocarburi cu o configurație dorită pentru combustibilii pentru avion, dar …

…utilizarea lor este limitată deoarece sunt scumpi sau necesită cantități uriașe de energie electrică.

De asemenea, acestea sunt incompatibile cu producția de lanțuri de hidrocarburi cu numărul ideal de atomi pentru combustibili de aviație.

Peter Edwards, Tiancun Xiao, Benzhen Yao și colegii de la Universitatea din Oxford au proiectat un nou catalizator pe bază de fier, care…

…reprezintă o modalitate rentabilă de a captura direct CO2 atmosferic și de a-l converti într-o gamă de hidrocarburi ca drept combustibil jet.

Catalizatorul pe bază de fier include alte substanțe chimice simple, cum ar fi azotatul de potasiu, acidul citric și manganul și, odată activat, ar trebui să se ridice la aproximativ 300 ° C (572 ° F) pentru a funcționa.

Autorii au putut, de asemenea, să adune alte materii prime importante pentru industria petrochimică în timpul procesului de conversie, care sunt disponibile în prezent numai din țiței.

În esență, ceea ce Edwards și ceilalți cercetători au descoperit a fost o metodă de „extragere” a CO2, care…

…departe de a fi termenul generic utilizat în studiile privind schimbările climatice, reprezintă o bogăție de resurse naturale volatile.

„Progresele raportate aici oferă o cale către actualul [ciclu de viață] global al combustibililor pentru avioane, bazat pe structura (prezentă) de producție-consum-eliminare-emisie”, scriu autorii invenției al căror articol a fost publicat în Nature.

„Aceasta este, așadar, viziunea unui viitor sector al aviației globale cu zero emisii de carbon.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.