BADANTĂ de PROBĂ: Chiar de a doua zi avea să constate că se află în infern!

Despre îngrijitoarele românce în Italia, și nu doar, s-au scris fluvii de mărturii, articole, cărți. Felurite cazuri în care acestea suferă, sunt batjocorite, exploatate, discriminate sau, dimpotrivă, sunt tratate foarte bine și au găsit, în sfârșit, o  muncă transformată în loc într-o nouă familie, acceptate ca și cum ar fi o rudă.

Îngrijitoarele se pot îmbolnăvi de sindromul Italia, de alte afecțiuni fizice și psihice, pot ajunge lesne cele care au nevoie de o îngrijitoare, pe care nu și-o vor putea permite financiar iar statul nu va avea cu ce să le ajute, fiindcă nu îl interesează!

Printre foarte multele cazuri, unele și fericite, despre care am mărturii, am ales astăzi să scriu despre acesta, contrariu, o femeie aflată la Roma într-o postură deloc plăcută.

Deunăzi am întâlnit aproape de Piața Bologna o doamnă, o româncă, îi dau doar inițialele, M.L. Dânsa mi-a destăinuit o situație foarte delicată.

A avut un loc de muncă bun și în regulă, dar nu a durat mult, se transformase de ceva vreme în ”ajutor de șomaj”. Ca orice româncă, învățată cu greul, nu să stea pe banii de ajutor, s-a pus pe căutat un alt loc de muncă și… l-a găsit!

O familie de italieni în care trăiau sub același acoperiș, un medic chirurg pensionar, o avocată pensionară și cumnata acesteia, o bătrână 100% dependentă de asistență, căutau o îngrijitoare.

S-a prezentat românca noastră (M.L.) cu toate actele necesare, inclusiv un certificat de calificare în domeniu, au convenit asupra salariului, 900 de euro lunar, plus cazare și masă, asupra îndatoririlor de muncă, adică să îngrijească de cumnata cu dizabilități, a acceptat chiar și să facă o lună de probă… adică fără contract de muncă, rămânând ca după expirarea lunii de probă, să se pună în regulă relația de muncă.

A început lucrul. Cu firească atenție s-a aplecat asupra bătrânei bolnave și i-a acordat cu profesionalism îngrijirile necesare, mărturisind că se simțea copleșită de compasiune față de acel suflet chinuit de bătrânețe și de boli.

Chiar de a doua zi avea să constate că se află în infern

Cei doi care au angajat-o, și care locuiau în casă, pretindeau ca M.L. să le fie și menajera lor, apoi, joia și duminica fără pauză, mâncare pentru ea mai nimic, de altfel nici pentru pacienta ei; mizerie și pretenții, ton agresiv și zeflemitor. Singurele pauze pe care le primea erau puține ore, de trei ori pe săptămână, când treceau pe acolo niște asistenți. Orarul de muncă devenise aproape …nonstop, adică la orice oră din zi sau din noapte!

Când s-a apropiat împlinirea ”lunii de probă” și a îndrăznit să pomenească de contractul de muncă și de un salariu în care să fie inclusă munca suplimentară depusă, ca menajera lor, și pentru lipsa pauzelor săptămânale, a început scandalul, isteriile, culminând cu… datul afară pe ușă!…

Între timp, românca noastră aflase că pe aici se perindaseră lunar câte o nouă badantă… Fie că această familie, pentru a nu semna un contract de muncă, le schimba lunar, motivând că le ține ”în probă”, fie că îngrijitoarele nu mai suportau foamea, mizeria și batjocura celor doi și plecau.

Când M.L. a fost dată afară, a cerut mai întâi banii cuveniți pentru luna muncită și nu i-a obținut decât după un mare scandal la care a fost chemată și Poliția. În fața agenților s-a semnat o declarație prin care cei doi se obligau să plătească munca și apoi îngrijitoarea să își vadă de drum. Pe timpul scandalului, până să apară polițiștii, fiecare dintre cei doi au amenințat-o fie că o vor nenoroci, că ea este avocată, fie o vor ucide așa cum a mai ucis el pe mulți când era chirurg la spital!…  Nu or fi chiar adevărate crimele, dar amenințări de felul ăsta nu vin bine nimănui…

Abia peste trei zile a primit banii, ciuntiți cu o sută de euro și, în brambureala creată de scandal, fiindcă a fost iarăși unul, biata noastră conațională, fără intenție, a plecat uitând să lase cheile casei.

Cei doi, medicul pensionar și avocata pensionară, au denunțat-o pentru furt. M.L. s-a trezit invitată la Poliție unde i se întocmise dosar de urmărire penală pentru furt. M.L. s-a dus să ducă cheile și… iarăși scandal lăsat tot cu chemarea Poliției…

Polițiștii au sugerat româncei noastre să își vadă de treabă, să evite orice contact, să le dea cheile și să uite întâmplatul.

Altă belea acum: nu mai primeau cheile înapoi! Schimbaseră încuietorile și, firește, nu îi mai interesau cheile, ci răzbunarea pentru că a îndrăznit să-i înfrunte, cerând contract de muncă și tratament decent.

M.L. a rămas cu cheile!… Polițiștii chiar i-au spus să le arunce la tomberon dacă ăia nu le vor!

Dar… iată că lucrurile iau o nouă întorsătură: se trezește acasă cu o scrisoare de la procuror, din care rezultă că polițiștii una au spus femeii, alta au făcut, au dat dosarul de urmărire mai departe în Procuratură, devenind dosar penal… S-a dus la Poliție unde i s-a spus că va primi avocat din oficiu,  gratuit, și să nu se preocupe… Păi cum să nu se preocupe când tocmai ei i-au întocmit dosar penal fără declarații, fără probe, fără anchetă, așa cum prevede legea?

Rămâne acum să se lămurească tărășenia la Procuratură, poate procurorul înțelege că se află în fața unui caz eronat întocmit și unde acuzații ar trebui să fie taman …reclamanții.

În prezent, în casa cu pricina, lucrează o îngrijitoare, după încă alte trei perindate. Aceasta actuală o fi având acte în regulă? O fi tratată decent?

Am îndemnat românca noastră să se prezinte la procuror unde să-și dovedească nevinovăția ei iar apoi să contacteze pe toate badantele care au lucrat la respectiva familie, chiar și pe cea actuală, și să depună împreună o sesizare la garda de finanțe privind munca la negru… Poate așa cei doi vor înțelege că fiind sunt italieni în țara lor și fiind foști avocați sau chirurgi, nu le dă dreptul să își bată joc de oameni, mai ales când de acești oameni ei au o imperioasă nevoie…

Sper să vă scriu continuarea poveștii cu românca M.L. în care și-a găsit un loc de muncă așa cum merită și că a scăpat de dosarul nedrept.

Așadar, bravele noastre românce care lucrează ca badante, cunosc cel mai bine unde află paradisul dar mai ales… infernul.