Băiețel sau fetiță?

Multe cupluri se confruntă cu mici dileme – de genul acesteia: mama vrea fetiţă, iar tatăl vrea băieţel. Există familii care au doi sau trei copii, şi toţi sunt băieţi şi, invers, care concep numai fetiţe. Din ce cauza unele cupluri au copii aparţinând doar unui sex?

Un răspuns exact la această întrebare nu a găsit nimeni până în prezent, deoarece şansele celor două sexe sunt egale în cadrul procesului de concepţie. Ovulul poartă întotdeauna un cromozom X care deţine toate informaţiile genetice. De altfel, tatăl copilului este răspunzător de rezultatul final, pentru sexul copilului este determinat de cromozomul spermatozoidului: X pentru fetiţe, Y pentru băieţei.

În lume se nasc mai mulţi băieţi decât feteîn medie, 106 la 100. Totuşi, teoria conform căreia spermatozoidul masculin este mai uşor şi mai rapid decât cel feminin este depăşită. S-a constatat sunt concepute mai multe fete decât băieţi.

La 100 de ovule fecundate masculine se fecundează peste 140 feminine. Această cifra a fost calculată conform datelor cunoscute în ziua de astăzi despre avorturi. Aproximativ o treime din ovulele fecundate feminine nu rezistă decât câteva săptămâni, cele fecundate masculine devenind astfel majoritare. Ar trebui aşadar lăsăm pe seama sorţii conceperea unei fetiţe sau a unui băieţel?

Băieţii sunt concepuţi cu orgasm, iar fetelefără?

Trebuie spunem de la bun început nu există o metodă testată ştiinţific şi sigură pentru procrearea unui copil de un anume sex. Posibilele metode sunt doar teorii, cum ar fi cea conform căreia, dacă o femeie ar încerca şi reţină orgasmul, astfel i-ar creşte şansele de a avea o fetiţă. Acesta este unul dintre sfaturile pe care le putem găsi în ultima ediţie a best-seller-ului american “How to Choose the Sex of Your Baby” (“Cum puteţi determina sexul copilului dvs.”). Autorul, medicul Landrum B. Shettles, se ocupă de peste 35 de ani de studierea unor metode de alegere a sexului copilului.

Recomandările lui pentru cuplurile care îşi doresc fetiţe sunt următoarele: pot avea raporturi sexuale cât de des doresc, cu condiţia o facă la timpul potrivit (16-24 ore înainte de ovulatie) şi în poziţia clasică, dar cu evitarea orgasmului la femeie. Şansele cresc astfel la 70%, susţine Shettles. Suport ştiinţific, însă, pentru aceste afirmaţii, nu existădeşi doctorul a primit o sumedenie de scrisori de la părinţi la care metodă a avut succes.

Cuplul care vrea conceapă un băiat trebuie şi trăiască din plin partidele de sex. Femeia trebuie ajungă la orgasm cu puţin înaintea bărbatului, concomitent cu acesta sau de mai multe ori după el (în acest caz se recomandă ca bărbatul aibă un orgasm între cele două ale femeii). Doctorul Shettles nu acordă cuplurilor prea mult timp pentru a concepe un băiat – 12 ore înainte şi 12 ore după ovulatie. Este de preferat ca perechea facă sex în poziţialingură” (bărbatul în spatele femeii). El trebuie exerseze abstinenţa câteva zile înaintea evenimentului. Dacă perechea reuşeşte se ţină de aceste prescripţii, şansele conceapă un băiat cresc până la 80%.

Orgasmul facilitează conceperea unui băiat, conform spuselor doctorului Shettles, el sustinanduşi teoria prin explicaţia , în timpul orgasmului, sunt eliberate anumite secreţii care neutralizează mediul vaginal acid. Acest fapt este mai eficient pentru spermatozoizii masculini, decât pentru cei feminini. Contracţiile conduc spermă până aproape de orificiul uterin, într-un mediu alcalin, în care cromozomii Y (masculini) suntla ei acasă”.

Femeile tinere au născut mai mulţi băieţi decât cele în vârstă

Poziţia adoptată în timpul raportului sexual poate uşura calea spermatozoizilor spre ovul, fie ei purtători de cromozomi X (feminini), fie – Y (masculini). În cazul poziţiei clasice (recomandată în conceperea fetiţelor) spermatozoizii trebuie treacă prin mediul vaginal acid, suportat mult mai bine de cromozomii X. În poziţialingurăspermă ajunge mai aproape de orificiul uterin, unde mediul este neutru, ceea ce facilitează pătrunderea cromozomului Y la ovul.

La alegerea momentului raportului sexual, trebuie ţinem cont de următoarele lucruri: cu câteva zile înainte de ovulatie, spermatozoizii X, care au o viaţă mai lungă, se află în stare de aşteptare, iar cu câteva ore înainte de şi după ovulatie membrana uterină este suficient de neutralizată pentru ca spermatozoizii Y treacă mai uşor.

În fine, în ceea ce priveşte frecvenţa raporturilor sexuale, după Shettles, abstinenţă face ca numărul spermatozoizilor masculini crească. Acest fapt a fost dovedit şi de un studiu. Raportul sexual ce a avut loc după şapte zile de abstinenţă şi la scurt timp după ovulatie, a dus la creşterea peste medie a numărului de nou-născuţi de sex masculin. Pentru ca metodă doctorului Shettles aibă o şansă de succes (în nici un caz garantată), femeia trebuie – timp de mai multe luni – ţină evidenţa ciclului menstrual şi îşi ia temperatura bazală.

Dovadă faptului bebeluşul ar putea avea, şi fără metodă doctorului Shettles, sexul dorit de părinţi nu intră în discuţie. În jurul acestui subiect mai există multe curiozităţi cărora oamenii de ştiinţă le-au găsit doar explicaţii vagi. De exemplu, bărbaţii mai în vârstă care au trăit cu mai multe femei au procreat mai mult băieţi decât fete. Potrivit unui studiu efectuat în statul american Utah, femeile care au avut o viaţă mai libertină devin mai des mame de băieţi (o dată cu fidelitatea a crescut numărul fetelor). La fel, şi femeile tinere (sub 20 de ani) au născut mai mulţi băieţi decât cele în vârstă (peste 40 de ani); industriaşii au fost mai degrabă tați de băieţi, ca preşedinţii americani din secolul trecut. Acelaşi studiu a arătat aristocraţii au conceput mai multe fete.

Razele RADAR pot dauna spermatozoizilor Y şi pot reduce fecunditatea. Acest lucru a fost descoperit la piloţii americani. Abia după ce carlinga a fost izolată cu folie de aur, soţiile piloţilor au început nască mai mulţi băieţi. Apropo, şi acceleraţia navei reduce numărul spermatozoizilor masculini.

Spune-mi ce mănânci
Alcoolul este o otravă care dăunează mai degrabă spermatozoizilor Y decât celor X. Patronii de baruri, jurnaliştii sau persoanele care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de stres şi care consumă deseori alcool au cu până la 10% mai puţini băieţi decât media populaţiei.

Cercetătorii nu au stabilit încă dacă alimentaţia părinţilor are vreo influenţă asupra sexului copilului. Unii medici, însă, recomandă anumită hrană pentru conceperea băieţilor şi a fetelor. Regimul alimentar pentru „opţiunea băieţi” este bogat în sodium şi în potasiu. De exemplu: şuncă, pâine integrală, miere, caise uscate, avocado, sfeclă. Regimul pentru „opţiunea fete” trebuie fie sărac în sare, însă îmbunătăţit cu magneziu şi calciu: cartofi, brânză de vaci, prune uscate, linte şi pâine fără sare. Acest regim trebuie început cu aproximativ două luni şi jumătate înainte de momentul concepţiei. Nu este pe deplin dovedit dacă toate aceste „reţeteajută. Cert este cei care le încearcă nu riscă nimic. (potrivit sanatate.com)