”Bâlciul deșertăciunilor” – Facebook!

”Bâlciul deșertăciunilor” - Facebook!
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nicoleta Barbu ne-a trimis la redacție următoarea corespondență: Ador reţelele de socializare. Când întru, n-am alt gând decât să mă distrez, să schimb păreri, să aflu noutăţi şi să-mi încerc inteligenţa emoţională cu prietenii. Pentru lucruri mai serioase întru pe site-uri serioase şi pentru informaţii, la fel. Nu vorbim despre învăţat, cu asta nu încetăm o viaţă. Dar acum vorbim despre socializare.
Muncim mult, la întoarcerea acasă vrem să ne relaxăm, să schimbăm opinii şi, dacă suntem norocoşi, să ne distrăm. Întotdeauna am preferat ,,face to face” cu prietenii dar…
Să reluăm, deschid PC-ul şi analizez… sunt postări cu cap, cu schepsis, cu bun simț, moraliste, înţelepte, cugetări, horoscoape, articole, muzică, dans, voie bună în balans, filme şi fotografii, şi …familii, mii şi mii! Iarmaroc total mai frate de te învârți şi mergi pe roate, cu tableta strânsă-n braţe.
Sunt oameni cu care poţi glumi la infinit, fie pentru că au acelaşi nivel de înţelegere, acelaşi nivel de cultură, cu ironie inteligentă, fie simț practic, sunt evoluaţi spiritual. Oameni pe care-i ştii de-o viaţă, oameni dragi cu care împarţi amintiri şi bucurii. Oameni noi, intraţi în viaţa noastră care ştiu că nu toţi vor să-i atace, să-i minimalizeze. Ei, ca şi mine, intră pentru un schimb de opinii, păreri, o discuţie inteligentă, un dialog, ”o atenţie, o măslină, o scobitoare străină”. Şi, când ţi-e lumea mai dragă, pe grupuri, dai peste cei care fac comentarii pline de acuzaţii, înjurături de birjari, oameni care vor adrenalină şi atenţie dar nu ştiu cum s-o capete. Oameni care încearcă să se dea mai deştepţi decât alţii, să demonstreze că-i el/ea cea mai tare din parcare. Că-s corecţi gramatical sau agramaţi, vocabularul de ,,uşa cortului” iese la iveală din belşug atunci când nu le cânţi în strună sau îndrăzneşti să ţii cu,,ursul din pădure”, nu cu ei. E musai frate să-ţi schimbi părerea ca să le intri în voie. Dar nu-i obligatoriu…
De-ajungi să-ţi zici ca Nea Marin, olteanul meu preferat: ,,Mă Veto fata tatii, te pui cu nebunul de Sucă”, lasă-l tu că dacă nu-l beştelesc alţii, îi da bunul Dumnezeu ,,neşte” lecţii până pricepe. Şi dacă nu pricepe, o să se-nvârtă în jurul cozii o viaţă.
Şi uitai să va povestesc despre avizul meu de mesaje… îmi fluieră telefonul ca golanii după piţipoance (alarmă distracţie)… Când sunt în metrou toţi întorc capul să vadă care pe cine agaţă. Eu, că-s obişnuită, nu bag de seama până nu-i văd pe toţi cu ochii pe mine. Am în ultimul timp o blondă cu ,,balcoane” de invidiat care-mi trimite filmuleţe de tip ,,vorbe de duh”, nu c-aş ştii cine este, dar nici nu mă interesează. Merg pe principiul… dacă mi-ai trimis mesaj, atâta timp cât nu sări calul, este totul în regulă. Înseamnă că-s o persoană importantă. Cineva se gândeşte la mine şi îşi dă timp din viaţă, ca să mă ,,mesăgească”, aşa că, îi trimit înapoi câte un emoticon tâmp care zâmbeşte… stilul meu, habar n-are cu cin’ se pune!
Aşadar, să trecem la situaţii serioase.
Psihologul spune: este învingător cel care a reuşit să te enerveze, înseamnă că-ţi controlează mintea şi emoţiile. Acestea ne pot copleşi. Emoţiile negative sunt reacţii la cuvintele jignitoare, acte răuvoitoare, o discuţie în contradictoriu sau orice altceva care poate declanşa o anumită stare de stress şi nervozitate. Noaptea nu te odihneşti deloc. Simţi că eşti din ce în ce mai obosită şi îngrozitor de stresată, oricât de mult încerci să te linişteşti şi să adormi. Faci tot ceea ce ţi-a stat în putere să nu te mai gândeşti la nimic, să-ţi ştergi din minte imaginile, frazele, dar amintirile revin insistent. Furie, ura, dezamăgire, autocompătimire. Nici măcar nu mai ştii ce să simţi. Confuzie totală…
Spiritualitatea spune: este vampir energetic cel care te enervează, se plânge tot timpul, ,este constant nervos, furios şi recalcitrant, veşnic nemulţumit. Are o atitudine de atac, reacţionează exagerat, şi începe adevărate cruciade împotriva victimelor ,,căzute în dizgraţie”. Tinde să fie agresiv verbal şi abuziv.
Eu spun: au dreptate amândoi. Când unii împrăștie venin, ei se vor îneca cu el, dacă nu-s băgaţi în seama. Dacă li se răspunde cu ironie, cu bun simt şi isteţ, se pierd. Sunt aşa obişnuiţi să primească înapoi ceea ce dau(înjurături şi injurii), că se blochează când se lovesc de bunul simt. Nu de alta, dar nu prea înţeleg bine replicile aşa că, nu ştiu ce să răspundă. Fiind derutaţi de neştiinţă, mai bagă vreo două înjurături şi pleacă. Ce te faci însă cu acuzaţiile de doi lei din partea persoanelor anonime sau cu profile false? Simplu… îi blochezi dacă-s pe profilul tău, dacă-s pe grup, îl reclami, dacă eşti admin cu atât mai bine… nu te mai complici. Nu-i nevoie să ne scuzăm pentru acţiunile sau vorbele noastre decât în cazul în care am nedreptăţit sau am jignit pe cineva. Pentru acuzaţii nefondate există un singur răspuns: Aduceţi acuzaţii nefondate, verificaţi sursa, aştept scuzele dumneavoastră în privat, (rufele nu se spală în public) şi-ţi vezi de viaţă şi de prieteni liniştit, fără să te afecteze în vreun fel.
De fapt, ideea este să nu le permitem altora să ne controleze mintea şi gândurile. Aşadar, trăiţi viaţa frumos şi nu luaţi în seama toate vorbele. Reacţionaţi numai în cazul unui atac verbal (scris) direct şi schimbaţi tactica jocului. Pentru bădărani, acesta este sfârşitul, nu ştiu ce urmează şi nu riscă. Se leagă numai de cei neinstruiţi sau de cei care ţin cu dinții la imaginea lor publică. Dacă eşti un om normal şi cu bun simt, stau cuminţi în banca lor pentru că nu li se da satisfacţie.
Atenţie: Menţinerea sau alimentarea gândurilor şi emoţiilor negative pentru o perioada îndelungată de timp, ne pune în pericol sănătatea creierului, a organele vitale, precum şi relaţiile interpersonale.
    Pentru situatii mai complicate cititi și: Implicaţiile legale ale ameninţărilor şi injuriilor pe reţelele de socializare şi în mediul online
Nicoleta Barbu
Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •