Bancă Centrală Europeană încurajează tehnologiile financiare, dar avertizează asupra bitcoin și cybercrime

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, care patronează moneda euro, a încurajat luni, la Bruxelles, dezvoltarea tehnolgiilor inovatoare în serviciile financiare și a firmelor fintech, însă a lansat avertismente privind ascensinea blockchain-ului, concept care stă la bază criptomonedelor de tip bitcoin. El a atras atenția și asupra criminalității cibernetice, care amenință sistemul bancar.

Printre altele, el a abordat și tema inovației tehnologice în domeniul financiar: „O mai mare eficientă financiară în zonă euro este esențială pentru îmbunătățirea alocării capitalului și pentru asigurarea utilizării sale în scopuri productive. Inovația în instrumentele, serviciile și infrastructurile financiare, precum și schimbările în organizarea piețelor financiare pot jucă un rol util în acest sens.

Inovația financiară este un proces continuu. Inovațiile au apărut în mod constant în trecut. Unele inovații ale trecutului au fost introduse pentru a minimiza costurile tranzacțiilor și au devenit parte din viață noastră de zi cu zi, cum ar fi cardurile de credit sau bancomatele.

Astăzi, fintech – aplicarea noilor tehnologii în serviciile bancare și financiare – este o forță potențial transformatoare. Monitorizăm îndeaproape dezvoltarea să din mai multe motive:

-pentru a înțelege mai bine impactul acesteia,
-pentru a evalua riscurile și
-a adapta mediul de reglementare și abordările de supraveghere acolo unde este necesar;
-și să ne adaptăm că instituție și să sprijinim inovația acolo unde este justificată.

Dau câteva exemple concrete de ce Fintech este direct relevant pentru sarcinile noastre. Ca bancă centrală de emisiune pentru euro, BCE și Eurosistemul au, de asemenea, un interes statutar în ceea ce privește siguranță și eficientă sistemelor de plăți și a infrastructurilor de piață.

Unul dintre cele mai active domenii ale inovației fintech care ar putea afecta procesarea plăților și a valorilor mobiliare este cel al tehnologiilor distributed ledger (DLT), cum ar fi blockchain-ul.

Având în vedere ritmul rapid al dezvoltării în acest domeniu, este necesar să se monitorizeze în permanență și să se evalueze riscurile potențiale noi sau  pronunțate care  din aplicarea noilor tehnologii, cum ar fi DLT,  special  cazul infrastructurilor de , de compensare de decontare.

Un astfel de risc posibil este o creștere a fragmentării pieței  în cazul în care diferitele abordări DLT ar trebui să devină ferm stabilite în paralel, în diferite membre. În plus, cadrul de supraveghere al Eurosistemului trebuie să rămână eficient dacă dorim să ne îndeplinim responsabilitatea în acest nou mediu. Și, desigur, Eurosistemul va continua să acționeze în conformitate cu mandatul său de a promova buna funcționare  a sistemelor de plăți.

Fintech oferă de asemenea sectorului financiar, o șansă de a oferi servicii mai eficiente gospodăriilor și firmelor.

Fintech poate, de exemplu, să ajute băncile să-și adapteze modelele de afaceri, să costurile și să exploateze noi oportunități de afaceri.

Firmele Fintech, pot de asemenea,  să completeze capacitatea de creditare a băncilor, acționând ca un canal suplimentar de accesare a creditelor, de exemplu prin intermediul platformelor de împrumut de  peer-to-peer. Aceasta, la rândul său, poate contribui la reducerea efectelor macroeconomice, asupra întreruperilor de furnizare de credite bancare către  întreprinderi, inclusiv pe cele mici.

În același timp, creșterea relevanței instituțiilor financiare non-bancare (IFN), și a inovării digitale în furnizarea de servicii financiare poate, de asemenea, să prezinte noi riscuri. De exemplu, este esențial să se evalueze, să se adapteze cadrul  prudențial pentru a răspunde rolului sporit  nebancarilor și a inovării financiare, să se asigure existența unor condiții echitabile atâ pentru actorii noi, cât și pentru cei existenți, și să se ofere supervizorilor instrumente adecvate pentru a aborda noi riscuri. În acest scop, suntem implicați activ în activitatea  curs de desfășurare, atâ la nivel european, cât și la nivel internațional

În plus, riscurile care decurg din utilizarea noilor tehnologii trebuie să fie gestionate cu atenție, în special în contextul preocupărilor sporite privind securitatea.

Riscul cibernetic a fost de mult timp o prioritate pentru autoritățile naționale  europene de supraveghere”. (startup.cafe)

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •