Banca de alimente – ajută nevoiașii

Băncile de alimente din Germania: salvează alimentele ce nu se mai vând în magazine și ajută nevoiașii

Fripturi, vin fiert, cadouri: ceea ce pentru mulți reprezintă o normalitate de Crăciun devine pentru oamenii nevoiași un lux. Aceștia se bucură de băncile de alimente.

”Când iau alimente de aici, pot să cumpăr haine pentru copiii mei cu banii care mi-au mai rămas”, spune tatăl a trei copii. Stă la coadă în fața băncii de alimente din Bonn, împreună cu alte femei, bărbați și copii, așteptând să-i vină rândul. Nu vrea să ne dezvăluie numele. Îi este rușine. În fiecare miercuri după-amiază vine aici să ia fructe, legume, pâine și produse lactate. Știe de la o cunoștință despre această bancă de alimente. Soția lui are probleme psihice, povestește. O ajută la gătit și se ocupă de copii.

Cadouri de Crăciun

Distribuirea este organizată la banca de alimente din Bonn de către sute de voluntari. De sărbători, au mai multă treabă decât de obicei. ”Încercăm să împachetăm ceva mai deosebit de Crăciun”, povestește managerul Horst-Dieter Tontarski, arătând către o cutie plină cu mandarine, cumpărată de un locuitor al Bonn-ului. Uneori, supermarketurile sau persoanele private donează prăjituri, cafea sau vin.

Pentru fiecare familie nevoiașă există în acest an un pachet cu alimente și jucării pentru copii, pe care donatorii le pregătesc special. Peste 700 de pachete colorate s-au adunat între timp la biserica din apropiere. Între cele două clădiri, voluntarii sortează și au grijă să nu dispară nimic. Unul dintre ei este tânăra de 22 de ani, Isabelle. De doi ani lucrează aici în fiecare săptămână, trei până la patru ore. Pentru ea, banca de alimente este ”cool” și o activitate ”utilă pe lângă studiu”.

Stoparea aruncării alimentelor la gunoi

Vis-a-vis de Isabelle se află Bernd, de 72 de ani. Poartă o șapcă și zâmbește. Fostul funcționar al statului vrea să facă și el ”ceva util” la pensie. Ajutorarea oamenilor este pentru el doar o parte a medaliei. Vrea să contribuie în plus la stoparea ”aruncării la gunoi a prea multor alimente”.

Băncile de alimente au două țeluri în Germania: salvează alimentele care nu mai sunt vândute în magazine, pentru a nu fi aruncate la gunoi și ajută nevoiașii. Conform propriilor declarații, sprijină astfel în jur de 1,5 milioane de oameni. Dar irosirea alimentelor este încă o problemă foarte mare: conform WWF, anual sunt distruse 18 milioane tone de alimente – o treime din producție.

Sentimentul de rușine este mare

Cu toate că instituția băncilor de alimente este de mult cunoscută în Germania, mulți dintre nevoiași se simt rușinați să primească de acolo. Unii refuză să vorbească cu presa. Un pensionar povestește totusi că a auzit de această posibilitate la radio. ”Eu și soția mea primim bani de la stat”, se plânge bărbatul de 74 de ani, ”dar nu ajung”. Avem nevoie de ajutorul băncii de alimente. De doi ani primește mâncare de aici.

Pe cercetătorul în probleme de sărăcie, Christoph Butterwegge, nu-l surprinde această atitudine a clienților băncii de alimente. ”Să fii sărac într-o țară bogată înseamnă să fii marginalizat, stigmatizat, să fii făcut răspunzător pentru situația ta”, spune Butterwegge. ”Nimeni nu-l întreabă pe un nevoiaș din Nairobi de ce e sărac. Dar cel care primește ajutor social în Germania este întrebat dacă nu cumva e leneș sau vrea să profite de pe urma statului”.

Deși în înstărita Germania nu e chiar o raritate să fii sărac. Conform Institutului german de Statistică, aproape o cincime din populație este în pericol de sărăcie sau marginalizare.

Băncile de alimente nu pot să contracareze cu mult sărăcia din Germania. Dar pot să facă viața unor oameni puțin mai frumoasă. Înainte de plecarea noastră, și tatăl a trei copii și-a primit porția. Este foarte fericit că există așa ceva. Mai ales înainte de Crăciun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.