”Banii nu au miros” – Restaurarea casei Prințului Charles legată de banii rușilor

Ruben Vardanyan, a cărui bancă a rulat 4.600.000.000 $ spre vest, a contribuit la finanțarea restaurării casei Dumfries – întrebarea firească: Cine îți dă bani degeaba?

A fost o întâlnire intimă. Un grup select de oameni de afaceri ruși au întâlnit pentru o cină de afaceri, la Dumfries House, casa impunătoare restaurată pentru națiune datorită unei campanii de strângere de fonduri a prințului de Wales. Moștenitorul tronului a vrut să mulțumească donatorilor săi în persoană. Unul dintre ei a fost Ruben Vardanyan.

Ruben Vardanyan – un faimos filantrop care conduce o bancă de investiții, Troika Dialog, al cărui braț independent a transferat cantități enorme de bogății private din Rusia în Europa.

Troika se află în centrul atenției, deoarece personalul acestei divizii independente a administrat o rețea de companii de conveniență care par să fi amestecat bani legitimi și cei nelegitimi…

Vardanyan nu stia nimic despre asta. Nici măcar Prințul Charles. Așa declară dumnealor presei iar noi îi credem!

Dar scurgeri de documente bancare subliniază problemele create de tranzacțiile obscure care permit sumelor mari de bani să iasă din Rusia către sistemul bancar din vest.

Relația dintre prinț și bancher a început în noiembrie 2009, când Vardanyan a făcut o donație de 100.000 $ la Fundația de caritate a prințului – apoi, devenind un promotor fundamental pentru strângerea de fonduri pentru operele caritabile ale lui Charles.

Plata nu provine din contul personal al lui Vardanyan, ci a fost transferată dintr-un cont de la Ukio Bank din Lituania, la o companie de acoperire înregistrată în Insulele Virgine Britanice – Quantus Division Ltd.

Prin Lituania, Quantus a transferat peste 700.000.000 $ în sistemul bancar global de la începuturile sale în 2006 până când Ukio a fost declarată insolvabilă și închisă de autorități în 2013.

Alte două plăți au urmat la fundație, de la aceeași sursă. Quantus a trimis 38.000 de lire sterline în ianuarie 2010 și 25.000 de lire sterline în mai 2011, cu înregistrări care arată că ultima donație a fost primită într-o filială a Coutts in Strand, la Londra. În total, Fundația a primit 200.000$

Vardanyan susține că plățile au fost în sprijinul unui program pentru a „conserva Patrimoniul arhitectural în Anglia.”

Explicând de ce au venit de la Quantus, el a spus:  „am instruit biroul meu de a transfera bani la Fondul de caritate al Prince of Wales. Nu am dat indicații cu privire la detaliile financiare și nici cum să fie făcut transferul,  biroul este responsabil pentru aceste detalii.

Fundația prințului fusese lăsată cu o mare gaură financiară. Cauza? Un împrumut de £20.000.000 pe care l-a luat ca să cumpere casa Dumfries.

În 2007, după ce a auzit că a fost pusă în vânzare la un cumpărător privat, Charles a intervenit. El a colectat 45.000.000 de lire sterline pentru casa impunătoare, care conține o colecție unică de mobilier Chippendale. Operația lui n-a venit prea devreme. Camioanele duceau deja antichități la casa de licitații. Într-o zi, într-o noapte, au fost oprite pe o autostradă din Coumbria și s-au întors toate lucrurile la locul lor.

Bătălia pentru salvarea lui Dumfries nu s-a sfârșit aici. În curând, au urmat întrebări despre cum împrumutul ar putea fi rambursat.

Într-un interviu, Prințul Charles a spus la ITV:  „știi că te-ai trezit în miezul nopții, cu gândul să ajuți… după ce ai făcut o adevărată afacere, apoi un an mai târziu sau doi ani, după ce fondul a căzut de pe piață, nu-i așa? … În timpul nopții, valoarea a căzut și…”

Charles și-a dublat eforturile de strângere de fonduri. În februarie 2010, el a găzduit demnitari armeni în timpul cinei de la Castelul Windsor. În 2013, Armenia l-a găzduit pe Charles într-o vizită privată. Rețeaua a plătit!

Prin intermediul entității de caritate, înregistrate în Marea Britanie, Vardanyan a adunat suplimentar 1.500.000 de lire sterline pentru a reînnoi fluxul în rețea, la schimb, în una dintre dependințele din proprietate, oferindu-i-se 16 camere de lux, care să poată fi închiriate pentru vizitatori. Banii au venit din buzunarul său și de la cei ai altor donatori ruși, deși nu de la ”spălătoria” de bani Troika.

În acel moment, Troika a fost vândută, Vardanyan luând partea sa din prețul de $1miliard.

În schimbul generozității sale, proprietatea a fost redenumită  The Dilijan Building, după numele unei școli din Armenia, sponsorizată de Vardanyan. Un parteneriat de 10 ani a fost creat și cu elevii Dilijan care au participat la cursuri regulate aici la proprietate.

Site-ul web al lui Vardanyan listează donatorii de la Dumfries. Fotografiile lor încă sunt acolo, strângerea mâinilor cu prințul, prezentând-l cu un cadou, și, mai târziu, în smoching și rochii de seară pentru cina formală pe care Charles a găzduit-o în 2014, pentru a sărbători finalizarea proiectului.

Se înțelege de la sine că Troika nu a fost niciodată amendată de niciun organism de reglementare sau de vreo agenție de poliție și a respectat întotdeauna standardele internaționale de transparență și de conformitate.

Vardanyan nu a fost niciodată implicată în operațiunile, conducerea sau activitățile sucursalei independente a băncii care a condus Quantus și alte companii offshore. Această divizie a fost, a spus el, creată pentru a ajuta la gestionarea banilor de familie pentru clienții privați.

Avea un cont și fonduri proprii în Divizie, și se înțelege că el a plătit impozite pentru serviciul stabilit, la o rată comercială.

„Organizațiile caritabile ale Prințul de Wales operează independent de Prințul însuși în legătură cu toate deciziile referitoare la strângerea de fonduri”, a declarat un purtător de cuvânt pentru Clarence House.

Într-o declarație, organizațiile caritabile ale Prințului au pretins că aplică „procese solide de diligență” în conformitate cu orientările Comisiei de caritate și cu regulatorul de caritate scoțian și cu legislația privind spălarea banilor. Aceștia au afirmat că donațiile în cauză nu au ridicat niciun „steag roșu” atunci când au fost efectuate verificări.

Nu a fost ceva neobișnuit ca donațiile să fie trimise prin conturi offshore, au declarat organizațiile caritabile, adăugând că nu vor exclude aceste plăți în viitor, cu condiția ca acestea să respecte toate orientările legale relevante. Potrivit the guardian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.