,,Bătaia e ruptă din rai?”

,,Bătaia e ruptă din rai” – o veche spusă românească. Și fiindcă astăzi, 1 Iunie, este Ziua Mondială a Ocrotirii Copiilor, am ales să vă propun o dezbatere pe acest subiect: pedepsirea copilului cu bătaia. Fiecare copil face unele lucruri care sunt adevărate ,,boacăne” sau sunt așa doar în viziunea unor părinți. Și părinții fac ,,boacăne” copiilor iar aceștia nu îi pedepsesc!

Ați suportat corecții fizice când ați fost copii și socotiți acest fapt că au ajutat creșterii, educației voastre?

Sunteți de acord cu lovirea copilului ca mijloc de educație?

Copiii trebuiesc pedepsiți? Cum vă pedepsiți copiii?

Dacă în urmă cu jumătate de secol acest lucru era un drept inalienabil al majorilor să bată pe cei mici, chipurile, ca să îi învețe minte, astăzi acest fapt este o infracțiune, ceva total inacceptabil și neproductiv, dar …mai bine să ne spui tu ce crezi despre asta.

Părinții își băteau copiii, se mai întâmplă și astăzi. Aceeași copii sufereau bătăi și din partea colegilor de joacă, de școală, de la profesori și haideți să urmărim dacă acești copii, crescând, au tras foloase dintr-o astfel de educație.

Care soi de Rai servim copiilor bătându-i, dacă bătaia este ruptă tocmai de acolo?!…


În lume astăzi sunt milioane de copii care nu au adăpost și hrană, sute de mii de copii terorizați de război sau uciși. Milioane de copii lipsiți de îngrijiri medicale. Milioane de copii fără șansa unei educații în școală. Sute de mii de copii exploatați prin muncă sau vânduți ca trufanda,  marfă vie pe piața sexului. Anual în lume peste un milion de copii sunt abuzați sexual. Copiii bătuți sau maltratați psihic de către părinții lor sunt greu de numărat, sute de milioane. Copii care suportă consecințele destrămării familiei de asemenea. În vreme ce miliarde de dolari sau euro se scurg pe chestiuni absolut inutile sau dimpotrivă, nocive oamenilor

Încotro Omenire? Toate mamiferele își hrănesc, protejează și educă odraslele, noi, oamenii suntem preocupați de orice altceva. Cât costă din bugetele lumii înarmările, militarizarea, polițiile de tot felul și nenumărate servicii secrete, precum atâtea alte cheltuieli pentru sistemele statului și cât se alocă direct pentru copii?


Întorcându-ne la argumentul nostru de astăzi: bătaia este ruptă din Rai… propune aici la comentarii mai jos cele mai juste metode de educație care pot înlocui cu succes corecția fizică și psihică. Povestește-ne despre experiențele personale ca părinte sau când erați copil.