Bătută, arsă și trimisă acasă să moară. Coșmarul unei femei care lucra pentru o familie de bogați

Mary Kibwana, o mamă cu patru copii, a îndurat abuzuri grave timp de 10 luni, în timp ce lucra ca servitoare la o familie bogată din Iordania, astfel încât să își poată întreține familia rămasă în Nairobi.

Mary este doar una din cele 2,8 milioane de femeile din Africa de Est care a decis să se mute în țări din Orientul Mijlociu, precum Iordania, Arabia Saudită și Liban. Întrucât ele nu știu să citească și au beneficiat de o educație precară, singura lor speranță este aceea de a se angaja ca servitoare în familii bogate, ca să poată trimite bani familiilor rămase acasă, informează The Sun, care citează un documentar BBC.

Cu toate acestea, femeile sunt nevoite să lucreze ani la rând fără să primească vreun ban – și asta în condiții dure, fiind bătute, înfometate și chiar violate. Acest lucru se datorează sistemului Kefala – un set de reguli guvernamentale care îi leagă pe muncitorii migranți de angajatorii lor.

Arsă, lovită și trimisă acasă să moară

Mary a plecat în Iordania ca să lucreze pentru o familie bogată, ca să își poată întreține soțul și copiii rămași acasă. Însă odată ajunsă la aeroport, i s-au confiscat telefonul mobil și pașaportul, fiind obligată să muncească 18 ore pe zi, să gătească și să facă curtățenie de la 6 dimineața și până noaptea târziu.

Era bătută des, dar cel mai grav a fost într-o zi când butelia a explodat în bucătărie, în timp ce ea pregătea ceaiul. Hainele sale au luat foc și, din acest motiv, a leșinat. S-a trezit sub o ploaie de lovituri, însoțite de insulte, țipetele ei fiind auzite chiar și de vecini. Unul din ei a chemat poliția, însă autoritățile au ignorat sesizarea. După aceea, Mary a ajuns la un spital din Amman, unde a petrecut 41 de zile.

Șeful femeii i-a spus soțului lui Mary că aceasta a avut un accident minor, dar că „este sănătoasă.” Când s-a însănătoșit, a fost trimisă înapoi în Kenya, însă rănile sale au fost atât de grave, încât a murit la scurt timp după ce a ajuns acasă.

S-a ales cu 24 de cuie în mână, după ce s-a plâns că a muncit prea mult

Un caz similar a avut loc în 2010, când un cuplu saudit a ajuns în atenția internațională din cauză că i-au bătut 24 de cuie în mână servitoarei care s-a plâns că muncește prea mult. Acesta a fost unul dintre motivele care a determinat guvernul kenyan să le interzică cetățenilor să muncească în Arabia Saudită, Iordania și Liban.

Femeile au continuat însă să meargă acolo la muncăm călătorind ilegal. Odată ajunse în aceste țări, ele sunt bătute și violate.

„Am spus că nu sunt căsătorită, dar mi-a zis că trebuie să respect regulile casei”, a mărturisit Jessica, povestind că stăpânul a violat-o când dormea.

Sătulă de abuzuri, a reușit să fugă s ceară ajutor. Întrebată dacă s-a temut pentru viața ei, a răspuns: „Mai bine moartea decât coșmarul prin care am trecut.”