”Biblioteca Elisa” din Roma, Rocca Cencia, memoria unei fetițe în sprijinul altor copii

Povestea Elisei Scala, răpusă la doar 11 ani de o leucemie fulminantă. În curând va primi numele sau şcoala din Rocca Cencia.

Biblioteca Elisei continuă crească, a ajuns la 20 de mii de cărţi.

Povestea Elisei Scala, răpusă la doar 11 ani de o leucemie fulminantă. În curând va primi numele sau şcoala din Rocca Cencia.

„O camera fără cărţi este ca un trup fără sufletPuteți include atât spiritul fetiţei Elişa Scala, care la numai 11 ani a fost învinsă de leucemie la dată de 5 octombrie 2015. Şi de aici a început proiectul dorit foarte tare de părinţii săi, „Biblioteca Elişa“, inaugurată în decembrie 2015, a ajuns acum gestioneze peste 20 de mii de volume.

Recunoscută de Sistemul de biblioteci al Primăriei Romei, unde copiii Institutului din Via Motta Camastra, Rocca Cencia, pot trăi într-un spaţiu în care citească, cunoască literatura, să participe la concursuri literare şi de desen, la diferite evenimente care sunt organizate în fiecare an, pentru a-i încuraja să se exprime artistic. Toate în numele lui Elisa. „Şcoala începuse la 15 septembrie şi Elişa își exprimase dorința să fi fost aici o cameră pentru cărţi, apoi, nu a mai durat mult și… fetița am pierdut-o” – a spus tatăl, Giogio Scala – ,,Pentru aceasta am dorit înființăm această bibliotecă în memoria ei, a iubit cărţile şi bibliotecile, iubea  sportul,  suntem foarte bucuroși de fiecare dată când în holul şcolii există activităţi. Acest proiect, pe mine și pe soţia mea, ne-a ajutat mergem mai departe, continuând trăim în memoria ei. ”

Apoi, a fost mesajul de pe Facebook prin care am invitat prietenii şi familiile din zonă la o colecţie de texte în numele sau. Apel care a devenit cumva incontrolabil, extinzându-se în toată Italia şi în lume. „Am primit donaţii din toate regiunile ţării, unele foarte generoase – povestește Giorgio Scala – chiar şi un pachet din Australia. Un lucru foarte interesant„.  În acest spaţiu copiii sunt supravegheați în fiecare moment și aspect. De la cu cărţile pentru cei mici, raft denumit „născut pentru a citi“, până la rafturile de ficţiune, thriller, polițiste și clasice. „Din toată această suferinţă s-a născut ceva caree n-am fi putut închipui înainte şi din care poată să beneficieze toţi copiii din zonă” – spune Claudia Gentili, Directorul Școlii  Motta Camastra – ,,Acum, chiar și şcoala va lua numele ei, Elisa Scala. Am primit undă verde de la Prămărie și de la Ministerul“.

Pentru aceasta, Giorgio Scala nu comentează. Marcat vizibil. ,,Va trebui explic celorlalți copii ai mei, de ce şcoala lor poartă numele surorii lor”explică el – ,,Deocamdată concentrez pe bibliotecă, pe potenţialul copiilor, cum -i determin să se exprime cel mai bine. Pentru a le permite părinţilor acestora să-i cunoască așa cum sunt ei în interior „. În acest timp, biblioteca va continuă crească, rafturile ,,bibliotecii Elişavor putea fi găsite și în alte şcoli din Roma, în curând o nouă sală de lectură va fi decshisă. „Suntem foarte mulţumiţi de acest lucru – a concluzionat Scala – cu ideea să se extindă tot mai mult.“ (adaptare după romatoday.it)