”Bine că nu se întâmplă la noi…” – Siberia sub flăcări – o problemă globală tratată de statele lumii cu prea multă nepăsare

Siberia – situația este catastrofală și consecințele asupra climei nu sunt doar o amenințare pentru Rusia, ci pentru întreaga planetă.

Problema incendiilor care consumă pădurile lumii în fiecare an, acestea se întâmplă nu numai în Rusia, dar și în Indonezia, ar trebui să fie abordate la nivel internațional în cadrul negocierilor privind clima ale Organizației Națiunilor Unite.

În Rusia, peste 90% din incendii au loc în așa-numitele „zone de control”, zone în care legea nu le impune să fie stinse. Multe dintre incendiile care se dezlănțuie în „zonele de control” din acest an ar fi putut fi stinse într-un stadiu incipient, ceea ce ar fi redus semnificativ zona afectată de incendii și emisiile de CO2 în atmosferă.

Conform silvicultorilor regionali, pe 9 august au fost stinse 41 de incendii de vegetaţie pe o suprafaţă de 23.676 de hectare.

În cursul zilei de sâmbătă, 219 incendii active se înregistrează în Rusia, pe 228.840 hectare, cu eforturi active de combatere a incendiilor, a anunţat Biroul de presă al Serviciului de Protecţie a Pădurilor, citat de agenţia Tass.

În urmă cu o săptămână, suprafaţa incendiilor active era de 753.000 de hectare.

Majoritatea incendiilor se înregistrează în regiunile Krasnoiarsk (92.215 hectare) şi Irkuţk (128.482 hectare). Incendiile afectează, de asemenea, rezervaţiile naturale din regiunile Irkuţk (2.664 hectare) şi Khabarovsk (1.397 hectare). Potrivit Deutsche Welle, emisiile de CO2 ajung să depăşească pe cele ale peste 36 milioane de maşini într-un an.

Un număr de 4.015 persoane şi 554 de unităţi de salvare sunt implicate în stingerea incendiilor. De asemenea, 59 de aeronave asistă la eforturile de stingere a incendiilor.

S-a declarat stare de urgenţă în urma incendiilor în Irkutsk, Yakutia şi regiunea Krasnoyarsk, precum şi în două districte din regiunea Buryatia.

Filiala rusă a organizaţiei ecologice Greenpeace susţine că suprafaţa totală afectată de incendii în Siberia este de 4,5 milioane de hectare, relatează Euronews.

Anton Beneslavsky, un expert al organizaţiei Greenpeace, crede că există şanse mici ca incendiile să fie aduse sub control de autorităţile ruse. „Aceste incendii vor fi active până când va ploua”, a spus Beneslavsky, denunţând reacţia lentă a autorităţilor.

Serviciul forestier rus susţine că suprafaţa totală care a fost afectată de incendii este de 2,3 milioane de hectare.

Autorităţile ruse susţin că o parte din incendiile de vegetaţie din Siberia au fost declanşate intenţionat de persoane care încercau să mascheze tăierile ilegale de copaci.

În Siberia, rețelele de prevenire a incendiilor sunt subfinanțate: primesc doar 10% din resursele necesare, potrivit experților Greenpeace Rusia, Alexei Yaroshenko.

Procurorul rus pentru crime de mediu a acuzat luni regiunile siberiene de incapacitatea de a stinge incendiile din cauza întârzierilor birocratice, precum și de a fi furnizat „date distorsionate”.

Controverse au izbucnit deja la sfârșitul lunii iulie, când Guvernatorul regiunii Krasnoyarsk, Alexander Uss, a descris ca fiind „în mod rațional și potențial dăunătoare” activitățile de stingerea flăcărilor.

Două petiții au fost promovate pentru a îndemna autoritățile să intervină: una în Change.org, care a adunat până acum peste 1.000.000 de semnături, solicită declararea stării de urgență pentru întreaga Siberie.

Solurile extrem de uscate și temperaturile mai calde decât media, combinate cu valuri de căldură și vânturi puternice, au dus la răspândirea agresivă a focului.

Arderea a fost susținută de solul împădurit, care constă din turbă uscată. Președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei să ajute la combaterea incendiilor dezlănțuie în Siberia și în alte regiuni estice.

O stare de urgență a fost declarată în unele republici, Buriazia și Sakha (Yakutia). Zece avioane și zece elicoptere cu echipament de stingere a incendiilor au fost desfășurate în regiuni.

Mulți rezidenți au criticat autoritățile ruse pentru că nu au făcut destule pentru a combate incendiile.

Sute de mii de oameni au semnat o petiție care solicită o acțiune mai dură după ce autoritățile ruse au declarat că nu au planuri de combatere a incendiilor în zone nelocuite îndepărtate, deoarece nu reprezintă o amenințare directă pentru oameni.

Unii susțin că focul Notre Dame de la Paris a primit mult mai multă atenție mass-media decât incendii forestiere.

„Îți amintești cât de departe s-au răspândit știrile despre incendiul de la Notre Dame? Acum este timpul să se facă același lucru despre incendiile forestiere siberiene”, arată un tweet.

Un altul: „să nu uităm că natura nu este mai puțin importantă decât istoria. Multe animale și-au pierdut mediul și multe dintre ele sunt moarte. Doar gândindu-mă la acest lucru este dureros.”

Președintele SUA Donald Trump a oferit prea puțin ajutor pentru a stinge incendiile. Fumul de la incendiile siberiene s-a răspândit chiar și în Alaska și părți ale coastei de vest a Canadei.

În Alaska, până la 31 iulie, 105 incendii majore au ars mai mult de 700.000 de acri (1.780.000 acri). Cele mai multe incendii au fost cauzate de fulgere, potrivit Alaska Interagency – centrul de coordonare.

Groenlanda se luptă, de asemenea, cu un incendiu în Qeqqata Kommunia, în apropiere de Cercul Arctic, popular printre excursioniști.

Zona a fost afectată de un val de căldură iar ghețarii se topesc rapid. Sectorul arctic canadian este, de asemenea, supus calamității.

Un mare incendiu în teritoriile de nord-vest, în interiorul cercului Arctic, a ars cel puțin 45.500 de hectare (112.000 acri).

Umanitatea pare să privească toate aceste nenorociri doar ca pe o știre banală, respirând ușurați: ”bine că nu se întâmplă la noi…”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.