Bine de știut: regenerarea naturală a cartilajelor

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Una dintre cele mai frecvente leziuni este cea care apare la nivelul cartilajelor. Aceste leziuni tind fie dureroase, dar noi descoperiri în domeniu au scos la iveală faptul aceste leziuni pot fi regenerate foarte rapid.

Cartilagiul este o structură foarte flexibilă, care suportă greutatea anumitor structuri, cum ar fi urechea externă, nasul şi articulaţiile. Există zone ale corpului mult mai susceptibile la aceste leziuni, cum ar fi articulaţiile genunchilor, acestea fiind întotdeauna mult mai afectate în cazul persoanelor care fac activităţi fizice de zi cu zi, cum ar fi atleţii sau sportivii de performanţă. Pot fi afectate, de asemenea, persoanele în vârstă, datorită deteriorării naturale a corpului care apare începând de la o anumită vârstă.
Simptomele leziunii de cartilaj în articulaţia genunchiului

Pentru a putea înţelege pe deplin importanța cartilajelor, mai ales cea a genunchiului, acolo unde este sprijinită majoritatea greutăţii corpului uman, este necesar înţelegem mai întâi structura şi funcţia sa.

Cartilajul este un tip de ţesut conjuctiv care acoperă oasele la nivelul încheieturilor, împiedicând astfel măcinarea acestora şi contribuind la mobilitatea acestora. Cu alte cuvinte, rolul cartilajelor este acela de a preveni deteriorarea sistemului osos.

Leziunile cartilaginoase pot fi cauzate de diverşi factori, cum ar fi procesul natural de îmbătrânire şi diverse afecţiuni neurodegenerative, cum ar fi osteoartrită, care afectează în mod obişnuit articulaţiile umerilor, gâtului (împiedică mişcarea normală a gâtului şi provoacă ameţeli), șoldului, genunchilor, mâinilor şi gleznelor.

Mai mult decât atât, pot exista alţi factori care pot cauza deteriorarea cartilajului, cum ar fi activitatea fizică excesivă, obezitatea, leziunile mecanice sau un anumit tip de impact.

În cazul unei deteriorări a cartilajului, sau în cazul dispariţiei complete, există o serie de simptome care pot indica această stare de sănătate, cum ar fi durerea, precum şi umflarea şi tensiunea musculară.

Cum putem stimula regenerarea naturală a cartilajelor?

Cartilajele pot fi regenerate în funcţie de alimentele pe care le consumăm. Una dintre cele mai comune afecţiuni care afectează glezna, genunchii, încheietura mâinii, a cotului şi a umărului, este artrita. În prezent, această afecţiune este una destul de cunoscută, afectând un număr foarte mare de oameni trecuţi de vârsta de 40 de ani. Din acest motiv, este necesar -i asigurăm organismului nostru o nutriţie adecvată, astfel încât ţesutul cartilaginos se poată regenera rapid.

În lupta pentru a conserva sau reconstrui cartilajul genunchiului, există o substanţă de mare ajutor corpului tău, numită condroitina, aceasta fiind parte integrantă a cartilajului articular. Această substanţă participă la conservarea cartilajului şi are un rol foarte important în procesul de regenerare.

Această substanţă esenţială absoarbe apa la nivelul ţesutului, ceea ce înseamnă păstrează elasticitatea şi flexibilitatea cartilajului. În plus, aceasta poate bloca mai multe enzime care degradează ţesutul conjuctiv, dar, de asemenea, poate contribui şi la construirea unuia nou.

Acest compus este obţinut din cartilagiu de rechin şi de la porci şi vaci, cantitatea optimă fiind aceea de 1000-2000 mg zilnic.

Mai mult decât atât, condroitina împreună cu glucozamina poate reprezenta o combinaţie mult mai favorabilă, promovând flexibilitatea şi mobilitatea articulaţiilor. De asemenea, această combinaţie încurajează regenerarea naturală a cartilajului afectat. Această substanţă este obţinută din chitină, care poate fi găsită în cochilia crabilor de mare, a crabilor şi a homarilor.

O altă substanţă de o importanță extraordinară în regenerarea naturală a cartilajelor este aminoacidul lizina. Acest aminoacid este esenţial pentru absorbţia calciului şi pentru producerea de colagen, reconstruind astfel ţesutul deteriorat. De asemenea, îmbunătăţeşte aspectul pielii şi rezistenţa tendoanelor.

Un studiu realizat de cercetătorii Universităţii din Maryland (UMMC) a concluzionat faptul deficitul de lizină poate întârzia creşterea ţesutului deteriorat. Acest deficit poate afecta, de asemenea, regenerarea celulelor pielii, care dăunează regenerarea totală a zonei afectată de daune fizice.

O cantitate de 12 mg (miligrame) de lizină per kilogram de greutate corporală este cantitatea ideală în acest caz. Alimentele care conţin în mod natural un nivel ridicat de lizină sunt: leguminoasele, codul, carnea roşie, berea, ouăle, soia, brânză, nucile, drojdia de bere şi gelatină.

Vitamina C este o vitamina extrem de importantă pentru creşterea nivelui de apărare al organismului. Dar, de asemenea, poate menţine producţia de colagen în limite normale prin oxigenarea sanguină. Astfel, zona lezată primeşte tot ceea ce are nevoie pentru a se regenera.

Un deficit mare de vitamina C poate reduce instantaneu procesul natural de vindecare. Mai mult decât atât, fiinţele umane au nevoie de mai mult de 75 mg de vitamina C pentru a fi promovat acest proces natural. Alimentele care conţin cel mai mare nivel de vitamina C sunt: Kiwi, portocale, căpşune, lămâi, etc.

Gelatina – Un remediu natural pentru regenerarea naturală a cartilajelor

În afara faptului este un desert absolut delicios sau atunci când este folosită ca dressing pentru salate, gelatina este un remediu natural pentru regenerarea cartilajelor. Acest rol benefic se datorează structurii sale similare cu cea a cartilajelor. Gelatina este o sursă extrem de bogată în proteine şi colagen, o substanţă care participă la regenerarea ţesutului cartilaginos şi osos. În plus, conţine zece aminoacizi esenţiali, dar nu conţine grăsimi sau colesterol. Cantitatea optimă de gelatină este de 10 grame pe zi. Consumul regulat de gelatină poate duce la eliminarea completă a simptomelor osteoatritei.
Sursa: e-dimineaţă.ro

_________________________________________

Orice sugestie sau comentariu ne-ar ajuta să îmbunătățim ziarul. Iar dacă poți considera articolul interesant și demn să îl afle și alții, te rugăm să îl distribui, ai aici mai jos butoanele anume. Mulțumim.

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •