Biserica Angliei propune sprijin și pământ țiganilor și nomazilor

Biserica Angliei a cerut ca pământul să fie disponibil pentru țigani.

Sinod s-a organizat spre a vota măsurile pentru a proteja romi, țigani și nomazi în fața „rasismului instituțional”

Biserica Angliei este îndemnată să dea pământul disponibil țiganilor și comunităților de nomazi care se confruntă cu rasismul instituțional și cu ostracismul.

Sinodul poate numi, de asemenea, capelanii, pentru a oferi asistență pastorală la țigani și nomazi și să îi încurajeze să devină parte a bisericii.

Organul de guvernare al CofE, Sinodul va vota o moțiune în acest week-end invitând episcopi și alte funcții ecleziastice  la o dezbatere publică pentru a  demonstra împotriva rasismului și a crimelor urii împotriva țiganilor, nomazilor irlandezi și romilor, și să solicite mass-mediei pentru a opri denigrarea și victimizarea aceste comunități.

Organismele locale și naționale ecleziastice trebuie să facă parte din lobby-ul și de a face terenul disponibil pentru site-uri pentru țigani și nomazi, spune moțiunea propusă de Stephen Cottrell, episcop de Chelmsford.

Într-o mișcare neobișnuită, oamenii din comunitățile itinerante vor îndruma Sinodul direct la stadiul dezbaterii.

Un raport distribuit membrilor Sinodului afirmă că și bisericile au făcut parte din rasismul instituțional împotriva comunităților itinerante.  Există o mulțime de dovezi anecdotice, despre oameni cărora le sunt refuzate botezurile, căsniciile și înmormântările.

Rasismul împotriva nomazilor și țiganilor este încă tolerat, chiar și în Parlament

Printre exemplele citate se numără un preot anglican din Wiltshire care a refuzat să oficieze sau să permită bisericii sale să fie folosită pentru funeraliile romilor.

Într-un alt caz, un vicar de Somerset a refuzat să oficieze o înmormântare a unui rom. O biserică vecină a fost încuiată de teama de a fi „jefuită”.

Membrii unei congregații anglicane din Dorset s-au opus ferm unei cereri de planificare pentru o familie de țigani locali pentru a se aciua pe un teren pe care aceștia îl cumpăraseră. Membrii bisericii și-au exprimat teama că satul va fi invadat de țigani și că oamenii ar fi simțit că proprietatea lor ar putea fi  în pericol.

Raportul descrie comunitățile de țigani, romi și nomazi ca fiind „extrem de marginalizate” și „supuse rasismului ocazional pe o bază zilnică și niveluri ridicate de rasism instituțional”.

Says: „astăzi nivelurile extreme de ostilitate sunt normă, alimentate de mass-media iresponsabilă. Oamenii au descris prejudecățile împotriva țiganilor, nomazilor irlandezi și rromilor ca fiind „ultimul rasism acceptabil” sau „ultimul apartheid”.

Dezbaterea a fost menită să „sensibilizeze cu privire la aceste probleme și să ajute biserica să facă mai mult pentru a lucra alături de nomazi și să înțeleagă cultura și nevoile lor și să fie mai accesibili la primirea acestora”, a spus Cottrell.

Raportul afirmă că Biserica are  „mult de învățat de la comunitățile de țigani/romi/nomazi care aleg să trăiască pur și simplu liber, au o dragoste pentru pământ, familiile lor extinse și o tradiție de a fi primitoare față de alți străini.”

Membrii Sinodului vor vota în moțiunea de sâmbătă.

Citând cifrele pentru 2014 din cadrul Inspectoratului Penitenciar HM, raportul afirmă că 5% din populația închisorii provine din comunitățile de țigani irlandezi și romi, deși constituie 0,5% din populația Regatului Unit.  „Chiar mai derutante” sunt cifrele care arată că 11% dintre cei care sunt reținuți în centre de formare sigure pentru copii și tineri și 8% dintre cei din institutele pentru tinerii prizonieri, provin din aceste comunități. Sursa: theguardian.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.