Biserici de pe mapamond cu arhitectură deosebită

Catedrala Las Lajas, Columbia . Construcţia, finalizată în 1948, abordează stilul neo-gotic. Face corp comun cu o pasarela arcuită, având deschiderea de 30 metri peste un defileu adânc.

Catedrala Luterană din Reykjavik, a patra clădire că înălţime din Islanda. Proiectul a fost conceput în 1937 de către arhitectul Gudyounom Samuelson, iar construcţia a durat 38 de ani. Astăzi este una dintre principalele atracţii ale capitalei islandeze.

Catedrala Sfântul Vasile din Moscova. Monument de notorietate a fost înălţat între anii 1555-1561 de ţarul Ivan cel Groaznic, pentru a celebra victoria asupra tătarilor. Conform legendei, arhitecţii au fost orbiţi de ţar, că să nu poată construi altă catedrală care s-o întreacă.

Domul din Milano. Că mărime, se clasează pe locul patru în topul catedralelor lumii. Are vechimea de cinci secole şi este realizată din marmură albă. Pentru Milano, este un simbol al oraşului, alături de opera La Scala.

Biserica Tatălui Ceresc cel Milostiv este o construcţie nonconformistă, înălţată în anii 1996-2003 la Roma, ca replică modernă din beton armat dată vestigiilor din piatră moştenite de locuitorii Romei de la strămoşii lor latini.

Biserica Sagrada Familia, din Barcelona. Construită în 1882 din donaţii private, în baza proiectului elaborat de Antonio Gaudi, este una din principalele atracţii ale Barcelonei. Finisările sunt încă în curs, iar complexitatea lor face să nu se prevadă încheierea lucrărilor mai devreme de anul 2026.

Biserica din Paraportiani, insula Mykonos, Grecia. A fost construită în secolele XV-XVII, în cinci etape diferite. În fapt, sunt cinci biserici, constituind un tot unitar. Deşi este modest ornamentată, constituţie o atracţie deosebită pentru turişti.

Biserica Stavkirka, din Borgunne, Norvegia. Impresionează atât prin arhitectură arhaică a nordului, cât şi prin vechimea ei: a fost construită între anii 1150 şi 1180.

Catedrala Sfintei Fecioare Maria din Brasilia. A fost construită în stil nonconformist în nouă capitală a Braziliei. În 1988, arhitectul a primit premiul Pritzker pentru această lucrare.

Biserica luterană Grundtvig, din Copenhaga. Este singură construcţie religioasă realizată în stil expresionist. Construcţia a durat între anii 1921 şi 1926.

Bazilica Maicii Domnului din Maringa, Brazilia. În limba portugheză, monumentul poartă complicatul nume Catedral Basilica Menor de Nossa Senhora da Gloria. Este cea mai înalta catedrala din America Latină, cu cei 114 metri ai ei. La asta se adaugă şi crucea de 10 metri.

Nouă catedrala din Cordoba, Spania. Stilul sobru simbolizează în acelaşi timp şi modestia pământenilor şi măreţia spiritului. Deşi se distanţează de orice tradiţie artistică, arhitecţii ne asigura că au respectat toate regulile minimale impuse de canoane.

Biserica Sfântul Gheorghe din oraşul etiopian Lalibela este un unicat mondial. Creată în secolul XIII, clădirea are în exterior o simplă cruce de dimensiunile 25 x 25 metri. În subteran, sunt 11 biserici construite la comandă regelui Lalibela, legate între ele prin tuneluri.

Biserica Greco-Catolică Sf. Iosif din Chicago a fost construită de colonia ucraineană din America, în 1956. Este cunoscută pentru cele 13 cupole de aur, simbolizând cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos.

Basilica San Piedro din Roma. Are înălţimea de 119 metri şi suprafaţă totală de 15.000 mp. Este amplasată pe teritoriul Vaticanului.

Catedrala Maicii Domnului din Siracusa, Italia. A fost construită simbolic, în formă unui cort de beton.

Catedrala Notre Dame de Paris. Are 130 metri lungime, 45 metri lăţime, 35 metri înălţime şi o capacitate de 10.000 de persoane, pentru care este considerată cel mai încăpător lăcaş de cult din lume. Construcţia este începută în secolul XII şi terminată în secolul XIV.

Catedrala mănăstirii Sfântul Mihail din Kiev. Legenda spune că această este prima construcţie din Rusia care a folosit procedeul de poleire cu aur a turlelor.

Biserica Arbore din nordul României. Este inclusă în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO şi, împreună cu alte câteva biserici din aceeaşi zona, atrage prin picturile murale executate în Evul Mediu.

Catedrala Sfântul Isaac, Petersburg , Rusia. Acoperită cu o poleială de aur în greutate de 100 de kilograme, bolta catedralei se zăreşte de departe, din golful Finlandei.

Biserica Iisus Mântuitorul însângerat, Petersburg, Rusia. A fost construită între anii 1883-1907. Sensul denumirii: jertfa mântuirii prin sânge.