Bitcoin – ”pe cât de bun, pe atât de inutil”, cofondatorul Emil Oldenburg și-a vândut partea

sursa foto ziuanews
Cofondatorul si directorul tehnic al unuia dintre cele mai mari site-uri de tranzactionare a monedetelor virtuale Bitcoin.com, Emil Oldenburg si-a vandut toate criptomonedele pentru ca, potrivit spuselor sale, sunt lipsite de perspectiva.In opinia lui, bitcoin „este pe cat de bun, pe atat de inutil” si nu are viitor in calitate de valuta pentru tranzactii si comert. „As merge mai departe, afirmand ca investitiile in bitcoin sunt cele mai riscante pe care le-ati putea face”, a recunoscut Oldenburg intr-un interviu pentru publicatia suedeza Breakit. El crede ca principalele probleme cu care se confrunta aceasta moneda virtuala sunt comisioanele ridicate si viteza redusa de transfer. Printre altele, comisionul aplicat tranzactiilor in bitcoin se dubleaza la fiecare trei luni. Iar pentru confirmarea unei singure operatiuni este nevoie de circa 4,5 ore.


Ce este Bitcoin – ne spune wikipedia (din limba engleză bit: unitate de informație binară și coin: monedă), este un sistem de plată electronică descentralizat și o monedă digitală (criptomonedă) opensource creată în 2009 de Satoshi Nakamoto. Bitcoin (BTC) a fost creat pentru a asigura protecția investițiilor și finanțarea liberă a afacerilor, fără a face apel la instituții financiare și în afara oricărei constrângeri și reglementări. Numele Bitcoin se referă de asemenea și la programul opensource pentru folosirea acestor monede, cât și la rețeaua peer-to-peer (de la egal la egal) pe care acesta o formează.

Spre deosebire de majoritatea monedelor, Bitcoin nu se bazează pe încrederea într-un emitent central. Bitcoin folosește o bază de date distribuită peste noduri ale unei rețele de la egal la egal (peer-to-peer) pentru a inventaria tranzacțiile și se folosește de criptografie pentru a furniza funcții de bază pentru securitate cum ar fi asigurarea că bitcoinii nu pot fi cheltuiți decât de cel care îi deține și doar o singură dată.

Construcția monedei Bitcoin permite deținerea și transferul anonim de valoare. Bitcoinii pot fi salvați pe un computer personal sub forma unui fișier portofel sau pot fi stocați cu un serviciu de portofel al unei terțe părți, iar în ambele cazuri bitcoinii pot fi trimiși prin intermediul internetului oricărei persoane cu o adresă Bitcoin. Topologia de la egal la egal și lipsa unei administrații centrale fac nefezabil ca o autoritate, un guvern, etc. să manipuleze valoarea Bitcoinului sau să introducă inflație prin producerea lor.

Casascius Bitcoin

Bitcoin este una din primele implementări a conceputului numit „criptomonedă” (cryptocurrency), prima dată descris în 1998 de Wei Dai pe mailing listul Cyperpunk.[3][necesită citare]

Bitcoin există totuși și în formă fizică, prin „Casascius Bitcoin” creată de întreprinzătorul american Mike Caldwell, codul unic al unui Bitcoin fiind încorporat într-o monedă care poate fi placată cu aur.

SURSĂziuanews
Articolul precedentPeste 1000 dintre deținuții eliberați recent s-au reîntors în închisoare!
Articolul următorArgentina – fetiță care bea dintr-o băltoacă: imaginea face înconjurul web-ului
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno