…blocat în trafic…!


Am fost martor ocular la o scenă oarecare. Patruzeci de minute de realitate! Așteptam dimineață pe cineva. La doar aproxiamtiv zece metri distanță, pe partea cealaltă a străzii, un tânăr migrant, părea est-european, descărca un camion cu materiale de construcții, pe care le rânduia frumos lângă blocul în care urma să execute lucrări.

Lângă mine fumau și sporovăiau doi italieni, gătiți regulamentar în haine de muncă, vorbeau despre știrile din presă privind Salvini și …ce bine că este un Salvini… Aruncau câte o privire metalică tânărului care descărca singur camionul. Persoana pe care o așteptam tocmai mă sună, anunțându-și întârzierea, blocat în trafic… de unde naiba trafic în oraș în luna august, nu știu, dar asta e altă poveste. Urmăresc discret pe cei doi italieni cum se îndreaptă vreo sută de metri spre barul din colțul străzii, era vremea de o cafea după atâta trudă!

Tânărul termină de descărcat camionul și începe, tot singur, să care în clădire materialele: cărămizi, saci cu ciment, scule. Se întorc cei doi italieni după cam un sfert de ceas, fix când tânărul migrant își permisese o pauză de o țigară… (pe care i-am oferit-o, salutându-l mai întâi, vrând să aflu dacă este de-al meu. Da, era din R.Moldova și am mai aflat că e aici de doi ani și stă la depozit de unde îl iau la muncă, în construcții de obicei, italienii cu ziua, când și când).

Unul dintre italieni îl gratulează cu un fanculo și-l ceartă că nu a terminat de cărat totul în clădire, el își stinge țigara și reîncepe căratul, fără să crâcnească. Este bucuros că are o zi de muncă și poate plăti parte din chirie și traiul lui de migrant în Italia. Să fi protestat fie și cu o privire, italienii nu s-ar fi sinchisit de nimic, ar fi luat de la depozit alt migrant ”dornic” de muncă iar el ar fi rămas fără… Așa că, înțelept, tace și se supune, are nevoie de bani.

Imediat apoi, cei doi italieni, rezemați de gărduleț, la cinci pași de mine, unde mă prefac foarte ocupat cu ecranul telefonului, își aprind câte o țigară și duc mai departe discursul despre presa italiană și migranții negri, deranjant de mulți, despre așa de mulți migranți încât țara asta se duce naibii, se sufocă și… au dreptate!