Boli osteoarticulare: Osteoporoza și Reumatismul degenerativ

Reumatismul degenerativ întruneşte o paletă largă de suferinţe: osteoarticulare (artroze, dar şi poliartrită reumatoidă), ligamentare, ale tendoanelor şi învelişurilor musculare, ale muşchilor. Sunt încriminate, printe altele, şi cauze alimentare. În cadrul acestora se remarcă depunerea la nivelul suprafeţelor articulare, a unor granule rezultate din produșii de degradare ai proteinelor de origine animală. Acesteafreacăsuprafeţele articulare producând microtraumatisme, perpetuarea consumului are ca drept consecinţă agravarea degradării.
Osteoporoza presupune o fragilizare a oaselor cu predispoziţie la fracturi. Cel mai frecvent sunt afectate: şoldurile, încheieturile mânilor, coloana vertebrală. Boala apare cel mai frecvent la femeile aflate la menopauza, dar există şi femei tinere cu risc înalt la osteoporoză: cele care practică în exces exerciţii fizice grele, dansatoarele, anorexicele.
Osteoporoza apare şi la bărbaţi, în asociere sau ca urmare a unor obiceiuri proaste: fumatul, consumul de alcool, sare, cafea, în exces. Aceste cauze acţionează, bineînţeles şi la femei, şi chiar mai accentuat.

Ce tip de alimentaţie este corect ?
În primul rând trebuie acceptăm idea fiecare în parte suntem responsabili pentru starea noastră de sănătate, apoi vin medicii, medicamentele. Dacă ne adaptăm alimentaţia la nevoile, predispoziţiile patologice sau la patologia deja existentă ne ajutăm singuri foarte mult.
Concret, în cazul acestor afecţiuni, trebuie redus consumul de carne (porc, vânat, vită, păsări de curte) şi privilegiat consumul de peștesursă excelentă de proteine şi acizi graşi omega3 – cu carater antiinflamator intens şi aport crescut de vitamina D.
Aportul de calciu, indispensabil în prevenirea şi tratarea osteoporozei, trebuie asigurat prin consumul legumelor cu fructe verzi (mai puţin spanacul, care conţine acid oxalic şi duce la blocarea absorbţiei calciului). Altă sursă bogată sunt produsele de soia – în primul rând tofu (brânză de soia), care aduce şi fitoestrogeni, ce ajută la absorbţia calciului şiîmblânzesc” simptomele neplăcute ale menopauzei. Femeile asiatice care consumă toată viaţa soia nu cunosc bufeurile şi celelalte manifestări neurovegetative ale menopauzei.
Laptele dulce nu constituie o sursă de calciu după vârstă de 30-35 ani, când lactazăenzima responsabilă de absorbţie, scade drastic. Se indică produsele acidifiate: kefirul şi iaurturile cu probiotice, desigur din lapte degresat. Ideale sunt cele obţinute din lapte de capră şi oaie (acesta obligatoriu degresat). Infestarea lor cu metale grele, pesticide, este mai redusă decât a laptelui de vacă. O sursă foarte bună de calciu o constituie cojile de ouă uscate şi pisate. Ca supliment alimentar cu calciu cel mai benefic este cel obţinut din corali.
Respectarea celor de mai sus este benefică şi pentru protecţia aparatului cardio-vascular, profilaxia aterosclerozei, menţinerea în limite normale a valorilor tabloului lipidic şi a greutăţii corporale. Deci ,,se pot împuşca mai mulţi iepuri dintr-un foc “.

Ce rol au vitaminele?
În apariţia suferinţelor reumatice se ştie lipsa vitaminelor A,C,E joacă un rol important. Aşadar principiul consumării a 5 porţii de legume şi fructe/zi ajută şi în aceste cazuri, aducând vitamine, enzime diverse, fibre, apă. Această înseamnă: fortifierea sistemului imunitar, aport masiv de antioxidanţi, uşurarea digestiei, eliminarea toxinelor, o funcţie renală bună, deci scăderea riscului apariţiei manifestărilor reumatice.
Vitamina A (de fapt betacaroten  se obţine din legumele cu frunze verzi, legumele şi fructele galbene, portocalii şi roşii: morcovi (mai ales preparaţi termic), caise, grapefruit, ardei gras roşu. Portocalele – prea acide – sunt de evitat.
Vitamina Cprovenită din legume cu frunze verzi, ardei gras, lămâi, kiwi, şi autohtonele : măceşe şi cătină au un conţinut mai bogat decât citricile. O altă sursă excelenţă o constituie coacăzele negre. Vitamina C – unul din cei mai puternici agenţi antioxidanţi şi cu o capacitate antiinflamatorie deosebit de mare reduce riscurile apariţiei aterosclerozei , a bolilor cardiovasculare , întăreşte sistemul umanitar , şi scade de asemenea riscul apariţiei reumatismelor degenerative şi a osteoporozei.

Vitamina Eprovenită din uleiul de măsline extravirgin, dar şi din cel de floarea-soarelui, din nucile proaspăt decojite şi din avocado, constituie un ajutor preţios în prevenirea şi tratarea reumatismului. Atenţie la migdale, bogate în vitamina E, dar şi în acid fitic, care scade absorbţia calciului.
Vitamina Dse fabrică în piele prin expunere la soare, atenţie însă la riscuri. O expunere zilnică de 10 min la soare aduce în mod normal suficientă vitamina D. Ca sursă suplimentară sunt indicate: uleiul de pește (bogat şi în acizi omega3), gălbenuşul de ou (1-2/săptămâna), peştele – ton, somon, sardine, păstrăv.
Seleniul este un oligoelement implicat în protecţia suprafeţelor articulare. Surse indicate: cereale integrale, nuci.

Care ar trebui fie programul de mişcare în prevenirea reumatismului degenerativ şi a osteoporozei ?
Se indică în primul rând banalul şi necostisitorul mers pe jos. Cu ţinuta dreapta, îmbrăcăminte lejeră, din fibre cât mai naturale şi bineînţeles încălţăminte comodă cu talpă flexibilă. Ideal ar fi o plimbare de 45-60 minute/zi, dar şi 30 de minute de minim 3ori pe săptămâna au un efect favorabil. Căratul greutăţilor de peste 10 kg şi mai ales neechilibrarea în cele 2 mani este nociv pentru coloana vertebrală, umeri, şolduri, genunchi. Specific acest lucru pentru multe persoane afirmă se mişcă toată ziua, lucrând sau cărând cumpărături. Aceste activităţi nu sunt echivalente cu exerciţiile indicate mai sus.
O formă de mişcare benefică este “walking-ul” un fel de ski pe uscat. Joggingul practicat de 3-5 ori pe săptămână câte 45-60 minute este excelent, făcând şi prevenţia bolilor cardiovasculare .
Foarte indicat este înotul în apă la temperaturi de 20-27 grade Celsius. Este sportul aproape ideal în toate formele de reumatism şi în acelaşi timp protectiv pentru aparatul cardio- vascular. Pe lângă beneficiile directe asupra sistemului osteoarticular, al ligamentelor, tendoanelor, muşchilor, mişcarea adecvată aduce beneficii întregului organism, consolidând sistemul imunitar, crescând tonusul psihic.
O menţiune specială pentru tinerele doamne şi domnişoare caretragintens chiar şi 2-3 ore la sala. Prin aceste eforturi supraliminale asociate şi cu carenţe alimentare, scade prea mult stratul de grăsime şi producţia de estrogeni. În schimb creşte cantitatea de radicali liberi produşi. Pe de altă parte, greutatea corporală prea mică scade presiunea benefică exercitată pe oase, acestea sunt insuficient solicitate şi apare riscul demineralizării – deci al osteoporozei.
Unele exerciţii care solicită intensiv genunchiul şi şoldurile pot duce la leziuni ale suprafeţelor articulare, urmate în timp de apariţia artrozelor. Suprasolicitarea coloanei vertebrale, poate cauza discopatii, contracturi de durata a musculaturii paravertebrale şi spondiloze.
Concluzia: efortul fizic este benefic dacă este efectuat cu măsură, în conformitate cu nevoile şi predispoziţiile fiecărui organism şi în concordanţă cu vârstă biologică.