Boli ”proaspete” – dependența de sex trece la categoria boli mintale, potrivit OMS

Web Hosting

Organizația Mondială a Sănătății recunoaște dependența de sex ca fiind o tulburare mentală.

Ca și în cazul dependenței de jocuri video, o altă intrare nouă în listă. Tulburarea sexuală trebuie să dureze mai mult de șase luni pentru a fi diagnosticată ca atare.

Pentru prima dată „tulburarea sexuală compulsivă” face parte din bolilor recunoscute de OMS, în categoria problemelor mentale.

Noutatea a stârnit scepticismul mai multor experți, potrivit cărora nu există încă suficiente dovezi științifice care să susțină decizia. Ca și în cazul dependenței de jocuri video, o altă intrare nouă în listă, tulburarea sexuală trebuie să dureze mai mult de șase luni pentru a fi diagnosticată ca atare.

Așa cum este definit în Clasificarea Internațională a Bolilor, care va intra în vigoare în mod oficial în 2022, după acceptarea Adunării OMS, tulburarea compulsivă sexuală este caracterizată printr-un model de eșecuri în controlul impulsurile sexuale intense și repetitive, care conduc la comportamente sexuale anormale.

Simptomele pot include și faptul că activitățile sexuale au devenit un element central în viața oamenilor până la punctul de a neglija sănătatea, îngrijirea personală, sau alte interese, activități și responsabilități, cu o serie de eșecuri în eforturile de a reduce comportamentele și utilizarea în continuare comportamentul sexual, în ciuda consecințelor negative sau o reducere la zero a satisfacției.

Nu toți experții, totuși, sunt de acord. „Noi nu găsim suficiente dovezi empirice pentru a sprijini clasificarea dependenta de sex ca o tulburare mintală“, scriu reprezentanții  Asociației Americane de Sexualitatea, cadre didactice, consilieri si terapeuți.

Facebook Comments