bolile de inimă și problemele de erecție

Există vreo legătură între cele două? Disfuncţia erectilă este un predictor pentru apariţia bolii cardiovasculare. Cum se explică această legătură? Prin faptul , pe lângă componenta psihogenă, disfuncţia erectilă este o boală a vaselor, iar ateroscleroza afectează în proporţie diferită toate vasele. Prof. Dr Stephen Kopecky de la Mayo Clinic explică într-un interviu apărut recent pe Medscape cât de puternic este acest predictor. Datele prezentate de Dr Kopecky sunt foarte interesante: pentru un bărbat cu vârstă în jur de 40 ani şi disfuncţie erectilă, riscul de boală coronariană (a vaselor inimii) este de 40-50 ori mai mare decât la un pacient similar fără tulburări de dinamică sexuală.
Un alt lucru foarte interesant este disfuncţia erectilă precede cu aproximativ 3-5 ani boală vaselor inimii, aşa ea trebuie reprezinte un semnal de alarmă puternic, care determine luarea unor măsuri cât mai curând.
Pacienţii nu sunt adesea foarte îngrijoraţi de atacul de cord, dar sunt foarte îngrijoraţi în legătură cu disfuncţia erectilăafirmă profesorul, deci acest tipar comportamental/psihologic nu este specific românesc. În acest context, pacienţii sunt mai receptivi la recomandările medicului.
Ce implicaţii practice au pentru pacienţi aceste lucruri ? Dat fiind factorii de risc pentru disfuncţia erectilă sunt aceeaşi ca şi pentru bolile cardiovasculare (obezitatea, sedentarismul, hipertensiunea, diabetul etc), înseamnă dacă vom corecta aceste lucruri, împuşcăm doi iepuri dintr-o dată : corectăm disfuncţia erectilă şi prevenim cardiopatia ischemică.
Un alt lucru deosebit de interesant precizat de profesorul Kopecky este scăderea ponderală şi corectarea factorilor care duc la disfuncţie erectilă echivaleză cu 25 mg de Viagra, deci tulburările pot fi reversibile.
Pentru medici, mesajul profesorului este atunci când ne aflăm în faţă unui pacient tânăr cu factori de risc cardiovascular şi disfuncţie erectilă, trebuie fim mult mai agresivi cu corectarea acestora, pentru aceste persoane au un risc mult mai mare. Sursă: Dysfunction: Harbinger of Heart Disease? Charanjit (Chet)Rihal,MD, Stephen Kopecky, MD. November 22, 2013 tradus şi adaptat pe blogul sau de către dr. Lăcrămioara Petrescu