Borşul – sursa noastră autohtonă de sănătate

Borşul este recunoscut pentru beneficiile aduse sănătăţii. Te scapă de ameţeală, dureri de cap, senzaţia de vomă, tremuratul mâinilor, stările de slăbiciune şi redă acuitatea simţurilor. Dar, puţini ştiu că borşul preparat în casă este un remediu pentru astm, bronşită, oboseală cronică, diabet, boli cardiace, insomnii, artrită, boli ale sistemului nervos, probleme hepatice sau renale şi chiar alcoolism. Evita să cumperi borş din comerţ, chiar dacă gustul este asemănător. Poate conţine aditivi alimentari periculoşi.

Plin de minerale şi vitamine borşul este un tonic natural ce are la baza procesul de fermentaţie a tărâţelor de grâu, secară sau sfeclă de zahăr. Cel mai cunoscut este borşul din tărâţe de grâu, bogat în vitamine din complexul B (B1, B2, B6, B12), vitamina PP, C, calciu, magneziu, sodiu, iod, fosfor, crom, zinc şi seleniu. Specialiştii în nutriţie recomandă cură cu borş pentru revigorarea întregului organism.

Dacă vrei să capeţi mai multă energie, bea câte o cană cu borş de trei ori pe zi, cu un sfert de ora înaintea fiecărei mese principale, timp de 20 de zile. După o pauză de o săptămâna, poţi repetă tratamentul. Pe de altă parte, borşul este excelent pentru detoxifiere. În urmă procesului de fermentaţie, borşul dobândeşte şi o serie de enzime. Pentru o cură de detoxifiere, se bea câte o cană de borş (250 ml) pe zi, timp de 10 zile. Tratamentul se poate urmă de două ori pe an, toamna şi primăvară. Dacă ai nevoie să-ţi reglezi nivelul glicemiei, consumă o cană cu borş la fiecare masă, timp de cel puţin o luna de zile. Problemele cu ficatul sau bilă se tratează cu o cană de borş pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă. Pentru a fi mai eficient, adaugă şi o jumatatate de linguriţă de pelin. Cei care suferă de afecţiuni pulmonare se refac mai uşor dacă, în loc de apă, consumă în fiecare zi un litru de borş amestecat cu 250 ml de infuzie de şoc. Infuzia se prepară din două linguriţe de flori uscate şi o cană de apă clocotită. Poţi să îndulceşti soluţia cu puţină miere. Urmează tratamentul timp de cel puţin două luni. În cazuri mai grave, teră pia se poate prelungi alte două săptămâni.

Borşul este binecunoscut în Rusia şi România, mai puţin în Occident. A apărut că o varianta a unei vechi băuturi ruseşti, cvasul. Borşul nu are alcool şi nici dioxid de carbon. Este un lichid dietetic, conţine 7,7 kilocalorii la 100 ml şi foarte puţine grăsimi. În Bucovina, înainte de intrarea în post, toate vasele şi tacâmurile sunt clătite cu borş şi apoi binecuvântate, pentru că borşul este considerat şi un bun dezinfectant.

Caută chiar astăzi instrucţiunile pentru făcut borş şi încearcă să-ţi prepari singură licoarea vindecătoare. Este foarte simplu.

Dacă vrei să slăbeşti, consumă timp de o săptămâna un amestec din 500 ml de borş, doi litri de apă, zeamă de la o lămâie şi trei linguri de miere. Amestecă toate ingredientele până obţii o soluţie omogenă. Apoi, pune-o în sticle şi păstreaz-o la temperatura camerei până a două zi. Consumă cei aproape trei litri de soluţie pe parcursul unei zile. Efectele asupra siluetei sunt rapide! Borşul are efecte pozitive şi asupra migrenelor de tot felul, nu doar asupra celor provocate de alcool.

Pentru a scapă de durerile de cap, consumă zilnic un litru de borş. Asociază cu ieşiri mai dese în aer liber şi efectul este garantat. Extern, se foloseşte în cosmetică, pentru catifelarea şi hidratarea tenului. Se aplică sub formă de comprese, după care se clăteşte cu apă călduţă. Sursa: revistaplafar.ro

Facebook Comments