bucătăria de iarnă

Temperaturi scăzute, vreme mohorâtă, zile scurte de iarnă, sărbători, sedentarism, iată doar câteva dintre motivele care transformă anotimpul friguros într-o perioadanefastă” pentru siluetă. Este destul de greu spunem “Nu!” mâncărurilor gustoase care se găsesc din abundenţă pe mesele românilor în această perioada a anului.
Adevărul este aceste mâncăruri grase ajută corpul uman depăşească mai uşor gerul de afară (intensele procese de termoreglare au nevoie de calorii suplimentare); în timpurile îndepărtate doar consumând grăsimi puteai supravieţui.
Pofta de mâncare creşte în această perioadă, în special pentru alimente grase, prăjeli, carne, dulciuri. Avem însă norocul modernizarea a adus cu ea şi numeroase facilităţi, astfel nu mai suntem nevoiţi petrecem ore în şir în frig şi reuşim ne conservăm mult mai bine energia.
Din acest motiv trebuie încercăm ne ferim de mâncatul în exces şi de consumarea alimentelor bogate în grăsimi, chiar dacă mâncarea tradiţională românească este foarte gustoasă. Doar mâncând sănătos putem trece cu brio şi peste sezonul rece, iar dacă mâncarea sănătoasă este şi gustoasă cu atât mai bine.
Pentru a depăşi perioada geroasă trebuie furnizăm corpului nostru cât mai multă vitamina C (întăreşte imunitatea), fier, magneziu şi zinc, iar acestea se găsesc cu precădere în legume şi fructe, alimente pe care le găsim puţin mai greu iarna.
Trebuie învăţăm ne folosim de toate alimentele pe care le găsim în acest sezon şi le folosim cât mai bine proprietăţile, trebuie ne ajutăm corpul învingă “abuzul” frigului.
Alimente recomandate în perioada dietei: morcovi, varză, dovleac, broccoli, praz, usturoi, citrice; în special fructe şi legume.
Alimente care trebuie evitate în perioada dietei: unt, ulei, margarină (hidrogenată), foietaje, zahăr, mâncăruri prăjite, sucuri din comerţ; în special grăsimi şi prăjeli.
Reguli de aur
Supele şi ciorbele vor fi aliaţii noştri de nădejde
Consumând mâncăruri calde ne ajutăm corpul depăşească mai uşor frigul de afară, iar supele şi ciorbele sunt cu siguranţă alegerea ideală. Se prepară simplu şi rapid, sunt hrănitoare şi gustoase, se digera cu uşurinţă, iar dacă le consumăm ca fel principal vom observă nu vom mai mânca la fel de mult.
Sfat: grăsimea lăsată de carnea pe care o folosim la prepararea supelor şi a ciorbelor este suficientă, încercaţi nu mai puneţi şi ulei atunci când le gătiţi.
Grătarele ne vor completa meniul zilnic
Pentru o masă săţioasă, gustoasă, sănătoasă şi completă, carnea este alimentul “vedetă”. Această poate fi gătită cu uşurinţă, sub formă de grătar, în felul acesta scăpăm de excesul de grăsime şi obţinem un preparat gustos. Puteţi asezona carnea cu o salată proaspătă, în felul acesta obţineţi rapid mâncarea şi nu veţi sta ore în şir în bucătărie.
Sfat: luaţi la pachet carnea făcută la grătar, astfel chiar şi atunci când sunteţi la serviciu veţi mânca sănătos şi veţi putea evita produsele de patiserie sau mâncărurile de tip fast-food.

Fructele şi legumele ne vor energiza
Probabil aţi observat faptul iarna, chiar dacă ne odihnim suficient, avem zile în care suntem obosiţi sau somnoroşi fără motiv, aceste simptome sunt asociate cu efectul frigului asupra corpului. Putem depăşi aceste stări dacă consumăm cât mai multe fructe şi legume, cel puţin 2 mese pe zi ar trebui fie formate din acestea.
Sfat: legumele pot fi consumate sub formă de salată sau ca garnitură, iar fructele se pot transforma în sucuri naturale proaspete şi hrănitoare, în gustări de excepţie.
Dulciurile vor fi evitate, pe cât posibil
Numeroasele sărbători din timpul iernii transformă bucătăria într-un “paradis” pentru toţi cei care consumă cu plăcere deserturile. Mirosurile îmbietoare şi gusturile sublime ne “zdruncinăvoinţa şi astfel de foarte multe ori consumăm o mulţime de prăjituri, poate chiar prea multe.
Trebuie învăţaţi va temperaţi poftele, nu trebuie renunţaţi definitiv la dulciuri însă trebuie învăţaţi le consumaţi cu moderaţie. Pentru a va fi mai uşor puteţi tăia fiecare bucată de prăjitură în mai multe bucăţi mici (cât băgaţi o dată în gură), porţiile sunt esenţiale pentru siluetă.
Sfat: încercaţi consumaţi prăjituri gătite chiar de voi, astfel veţi şti exact cât de “periculoase” sunt pentru silueta voastră şi veţi putea va monitorizaţi mai uşor caloriile consumate.
Hidratarea va fi permanentă
Fiecare aliment (fructe, legume, carne) consumat are nevoie de apă pentru a fi digerat şi procesat, doar aşa organismul nostru va funcţiona optim. Trebuie ţinut cont şi de faptul că… circa 20% din apă pe care o consumăm în fiecare zi este folosită de creier.
Nu e de mirare de ce hidratarea este importantă şi în timpul iernii. Chiar dacă nu simţim senzaţia de sete la fel de des ca în timpul verii, trebuie încercăm bem minim 2 litri de lichide în fiecare zi.
Sfat: pentru a va fi mai uşor ţineţi pasul” cu cantitatea de apă consumată puteţi va umpleţi o sticlă de jumătate de litru şi încercaţi beţi cel puţin 4 sticle într-o zi.
Băuturile calde bogate în calorii vor fi evitate
Ciocolata caldă este o băutură consumată cu plăcere în tot timpul sezonului rece. Gustosă şi energizantă, ciocolata caldă reuşeşte ne încălzească de fiecare dată şi ne oferă o stare generală de bine. Trebuie ştiut însă o cană de ciocolată caldă sau o cană de cafea cu lapte, frişcă şi sirop, oferă organismului până la 300 de calorii, o cantitate foarte mare în comparaţie cu avantajele aduse.
Sfat: înlocuieşte ciocolata caldă sau cafeaua cu un ceai natural din plante, pe care îl poţiîndulcifolosind miere, scorţişoară sau lapte. Acesta va ajuta încălziți, va hidrata şi va oferi antioxidanţi importanţi, iar aportul caloric va fi cu siguranţă mult mai mic.
Mişcarea zilnică va fi obligatorie

Nu toate persoanele sunt obişnuite facă mişcare, practice diferite sporturi sau fie activi. Din această cauza este foarte greu ca aceste persoane înceapă facă mişcare zilnic şi respecte un program strict.
Cu toate acestea este foarte important ca fiecare om care urmează această dietă încerce facă o cât mai activă mişcare, fie se plimbă timp de o ora în parc, fie îşi alege un program de exerciţii fizice pe gustul lui, fie practică sporturi uşoare în compania celor dragi.
Sfat: fiecare efort suplimentar este important. Dacă sunteţi la metrou sau în diverse centre comerciale încercaţi renunţaţi la scările rulante sau la lifturi. Dacă aveţi un animal de companie sau copii, încercaţi îi plimbaţi mai mult timp pe afară sau încercaţi găsiţi sporturi de interior pe care le practicaţi cu plăcere.
Recomandări:
respectaţi cele 3 mese principale ale zilei şi cele 2 gustări, încercaţi nu mâncaţi în exces;
renunţaţi la alimentele prăjite, fast-food, grăsimi şi la alcool (contribuie la îngrăşare);
încercaţi consumaţi cât mai puţină pâine, cel mult o felie de pâine la o masă;
consumaţi cât mai multe băuturi calde făcute de voi (lapte, ceai, limonadă caldă, suc de mere fierbinte) şi apă plataă (aproximativ 80% din lichidele consumate într-o zi);
beţi un pahar cu apă înainte de fiecare masă, în felul acesta veţi mânca mai puţin;
– ideal ar fi ca fiecare masă fie formată dintr-un singur tip de mâncare (de exemplu: doar din felul doi, doar din felul principal);
– fructele nu trebuie consumate în combinaţie cu alte alimente ci ca o masă individuală (puteţi le consumaţi ca o gustare). Nu uitaţi nici de fructele uscate, migdalele, nucile şi alunele de pământ fiind mai mult decât indicate;
încercaţi aveţi cel mult 2 tipuri de mâncăruri cu carne pe zi (o porţie de carne nu trebuie depăşească volumul palmei), iar carnea consumată nu trebuie combinată cu orez, paste sau cartofi;
optaţi pentru carnea de pui, curcan sau pește, săracă în grăsimi şi încercaţi o consumaţi ca masă de prânz (abur, cuptor, grătar, în supe), rareori ca masă de seară;
combinaţi orezul, paştele şi cartofii doar cu cereale sau legume;
– amidonoasele cu carne trebuie consumate doar în combinaţie cu legumele;
brânzeturile trebuie consumate doar cu legume (cum ar fi salata cu brânză), nu trebuie le combinaţi cu ouă, carne, cereale sau amidonoase (cum ar fi ruladă de pui cu caşcaval).
în locul laptelui normal alegeţi laptele degresat sau pe cel din soia, silueta va fi ajutată în acest fel;
optaţi pentru cel puţin o masă lichidă în fiecare zi, ideal ar fi fie caldă: un bol cu supă sau ciorbă, un bol cu lapte cald şi cereale.
reduceţi porţia dulciurilor consumate, nu trebuie eliminate definitiv ci doar gustate;
În rândurile de mai jos aveţi un exemplu de meniu predefinit care va poate ajută slăbiţi până la 3 kilograme într-o săptămână.

Mic dejun: la alegere între:
ouă fierte şi şuncă
– lactate (iaurt) şi biscuiţi;
– fructe şi suc natural de fructe;
– ceai şi cafea, neîndulcite.

Prima zi
Prânz: morcovi (raşi) cu pui (la cuptor) cu ciuperci, spaghete cu sos de roşii.
Cină: supă de legume, piept de pui sau o felie de şuncă, o felie de caşcaval, o felie de pâine (opţional), salată verde, un fruct.

Ziua a două
Prânz: o felie de pâine, un ou fiert (tare), brânză de vaci, suc de roşii.
Cină: supă de legume, o felie de pâine, brânză de vaci cu verdeaţă, jumătate de grapefruit.

Ziua a treia
Prânz: piept de pui, o felie de pâine, salată verde sau spanac, un iaurt, o portocală.
Cină: un ou fiert, ghiveci de legume, o chiflă, un măr.

Ziua a patra
Prânz: o felie de şuncă, brânză de capraă, broccoli cu smântână, salată de roşii.
Cină: cotlet de miel, fasole verde şi un cartof fiert în aburi, un iaurt.

Ziua a cincea
Prânz: pui la ceaun, o felie de pâine, brânză, ţelină fiartă, un măr.
Cină: supă crema de roşii, peste la grătar, un iaurt.

Ziua a şasea
Prânz: grătar de piept de pui cu orez fiert, jumătate de grapefruit.
Cină: supă crema de legume, o felie de pâine, salată de fructe, dovleac copt.

Ziua a şaptea
Prânz: peste prăjit, cartofi natur, brânză de vaci, o portocală.
Cină: grătar de pui, o felie de pâine, spanac, o lingură de smântână.

După o iarnăcopioasă” putem avea o silueta frumoasă dacă respectăm principiile promovate în cadrul unui regim alimentar, este mai simplu decât am putea crede! Mult succes!…

preluare din: http://www.dieteonline.ro/ cu mulțumiri Marei…