Bucovina redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a ţării din care fusese ruptă în 1775

La Mulți Ani dragi bucovineni!… La Mulți Ani Bucovina -Ținut străbun bogat în spiritualitate…

Bucovina (în germană Buchenland = Țara fagilor), devenită Ducatul Bucovinei în Imperiul Austriac, este o regiune istorică cuprinzând un teritoriu de 10.441 km² care acoperă zona adiacentă orașelor Cajvana, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Frasin, Milișăuți, Rădăuți, Siret, Solca, Suceava, Vatra Dornei și Vicovu de Sus din România, precum și Cernăuți, Cozmeni, Zastavna, Vășcăuți pe Ceremuș, Vijnița, Sadagura și Storojineț din Ucraina.

Denumirea ca nume propriu a intrat oficial în uz în 1774, odată cu anexarea teritoriului de către Imperiul Habsburgic. Numele provine din cuvântul slav pentru fag („buk”), astfel termenul „Bucovina” se poate traduce prin „Țara fagilor”.[1] Termenul bucovina ca nume comun, în sensul de pădure de fagi, apare prima dată într-un document emis de domnul Moldovei, Roman I Mușat, la 30 martie 1392, prin care dăruiește lui Ionaș Vitezul trei sate, aflate pe apa Siretului, „în sus până la bucovina cea mare, pe unde se arată drumul de la Dobrinăuți…”

Teritoriul Bucovinei a făcut parte din Principatul Moldovei; în 1774, 10.442 km² din partea de nord-vest a Moldovei sunt anexați de către Imperiul Habsburgic. Devine Ducatul Bucovinei în 1849, unindu-se ulterior cu România la 15/28 noiembrie 1918, pentru ca, pe 28 iunie 1940, urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, partea sa de nord împreună cu Basarabia și Ținutul Herța, să fie ocupate de U.R.S.S.. În 1991, după destrămarea U.R.S.S., nordul Bucovinei și Ținutul Herța devin parte a Ucrainei (regiunea Cernăuți).

Pînă în 1774 nu putem vorbi de Bucovina, aceasta fiind înainte o parte din Țara de Sus a Țării Moldovei. Ca realitate istorică și ca nume de teritoriu, Bucovina începe să existe în cuprinsul Imperiului Habsburgic, dăinuind în imperiu vreme de 144 ani, între 1774 și 1918.

Odată cu debutul administrării habsburgice, denumirea de Bucovina este adoptată oficial. Totuși, numele nu se impune decât treptat, o vreme continuându-se și utilizarea în paralel a unor denumiri mai vechi: Țara de Sus/Țara Moldovei, Plonina, Cordon/Cordun și Arboroasa. (Acest ultim apelativ este reafirmat de un grup de studenți români de la Cernăuți (Ciprian Porumbescu, Zaharia Voronca, Constantin Morariu), care au înființat societatea cu același nume în 1875).

În timpul administrării habsburgice, toți birocrații erau obligați să învețe limba română. În 1793 s-a introdus învățământul obligatoriu în limbile germană și română, iar în 1875 s-a înființat Universitatea „Franz Josef” la Cernăuți.

Recensământul din 1776 a reliefat faptul că în Bucovina, numărul de locuitori era de circa 70.000. Nu este știut cu exactitate procentul de români și alte etnii deoarece abia in 1880 recensămintele din Austro-Ungaria conțin informații despre limba vorbită. Unele estimări pentru anul 1776, dau 85,33% români, 10,66% slavi și 4% alții.

Conform recensământului din 1910, populația Bucovinei era 800.198 locuitori, dintre care 38,88% ruteni, 34,38% români, 21,24% germani (inclusiv 12,86% evrei), 4,55% polonezi, 1,31% maghiari, 0,12% alții.[5] În 1918 a devenit una din regiunile dezvoltate ale Regatului Român și totodată regiunea cu cea mai mare populație urbană , respectiv 28,6%.Legea prin care se instituie Ziua Bucovinei a fost promulgată pe 28 octombrie şi prevede că autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice pot organiza evenimente culturale cu această ocazie, fondurile fiind asigurate din bugetele locale sau, după caz, din bugetele autorităţilor administraţiei publice centrale ori ale instituţiilor publice.


După aproape un secol şi jumătate de ocupaţie străină, Bucovina redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a ţării din care fusese ruptă în 1775.Ducatul Bucovinei a fost parte a Imperiului Austriac între 1774/5 – 1918. După dezmembrarea imperiului în state naționale, Consiliul Național al Bucovinei (C.N.B.), întrunit la 28 noiembrie 1918, a hotărât în majoritate Unirea cu România.

După aproape un secol şi jumătate de ocupaţie străină, Bucovina redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a ţării din care fusese ruptă în 1775. Indiferent de contextul politic, spiritul şi identitatea românească au dăinuit pe întreg ţinutul bucovinean.

Pentru ziua de 28 noiembrie, autoritățile sucevene au pregătit un program special menit să marcheze Ziua Bucovinei, în anul precentenar. Astfel, începând cu ora 9:30 vor fi depuse jerbe de flori la Monumentul Unirii din municipiu, amplasat în zona OMV Obcini.

De la ora 11:00, autoritățile locale și județene vor participa la sfințirea sălii Bucovina din cadrul Palatului Administrativ; începând cu ora 11:30, în aceeași locație va avea loc ceremonia de înmânare a Ordinului Național Pentru Merit, conferit de către Președintele României Maicii Stavrofore Margareta Irina Pântescu, stareța Mănăstirii Voroneț; la ora 12:00, consilierii județeni vor parti­cipa la ședința solemnă organizată în sala «Stefan cel Mare» a Palatului Administrativ, în cadrul căreia va fi decernat și titlul de Cetățean de Onoare al Județului Suceava dr. Mihai Stefan Ceaușu. Incepând cu ora 14:00, la Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera” va avea loc un moment cultural în cadrul căruia va fi prezentat un documentar cu titlul “Suceava în anii premergători Marii Uniri”, urmat de o prezentare istorică susținută de prof. univ. dr. Stefan Purici, intitulată “Pagini de istorie: 28 noiembrie 1918, ziua Unirii Bucovinei cu Tara” și un moment artistic intitulat “N-ai uita vreodată, dulce Bucovina”.

Incepând cu ora 16:00, la Teatrul Municipal “Matei Vișniec” va avea loc lansarea volumului “Iancu Flondor, Bucovina și România Mare”, urmat de un recital Grigore Leșe.

De la ora 18:00, pe esplanada din fața Casei de Cultură vor fi aprinse luminile din bradul de Crăciun, în prezența autorităților locale și județene. In continuare vor avea loc un recital de colinde, un moment de evocare a Zilei de 28 decembrie 1918, iar seara se va încheia cu un concert susținut de trupa Holograf. *surse: obiectiv de suceava, europa fm, wikipedia

Articolul precedentPrima ediție din Italia a Concursului “Cunoaște Romania!”
Articolul următor”Fiica mea a căzut în capcana unui chat de video-jocuri”
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno