Călătorie în Delta Dunării la Sulina

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sulina sau locul …”acolo unde bătrânul Danubiu îşi pierde apa şi numele în Mare…” Jean Bart – Europolis.

Reprezintă un spaţiu unic şi inedit, unde apele dulci ale Dunării îmbrăţişează pe cele sărate ale marii într-o contopire perfectă şi continuă. Este un amestec de stuf şi ape în mijlocul cărora răsare o limbă de nisip pe care oamenii şi-au dezvoltat prin priceperea lor viaţa şi activităţile de zi cu zi.

Sulina reprezintă o locaţie potrivită pentru relaxare, aici vin în timpul sezonului cald mulţi turişti, atât pentru plajă, pescuit cât şi pentru câteva momente de liniște şi de contemplare în natură pură.

Sulina este situată în Delta Dunării, în apropierea vărsării în Marea Neagră a braţului care poartă acelaşi nume. Este cea mai estică localitate din România, fiind aşezată pe cel maiproaspătpământ european. Reprezintă una dintre porţile orientale de intrare în ţară fiind şi ultima localitate situată pe lungul curs al Dunării. De asemenea are şi o calitate unică, aceea de a fi singurul oraş port din ţară, atât la Dunăre cât şi la Marea Neagră.

Se întinde pe circa 3,9 kilometri şi este dispus de-a lungul fluviului Dunărea, aşezările fiind concentrate mai mult pe malul drept.

După recensământul din anul 2011, populaţia Sulinei era de 3541 locuitori.

Numele aşezării a fost menţionat pentru prima oară în anul 950 sub formă „Selina” în lucrarea „De Administrando Imperio” scrisă de Constantin al -VII-lea Porfirogenetul. Mai târziu numele localităţii apare sub diferite forme: Selinas şi Solina (în scrierile Annei Comnena). Sulina este localizată pe prima hartă originală nautică a Marii Negre întocmită de italianul Pietro Visconti în perioada 1320-1321, ulterior apărând pe diverse materiale cartografice şi sub diverse nume.

La mijlocul secolului al-XVIII-lea în anul 1745, s-a construit un far pentru a rezolva problemele de orientare cu care se confruntau navigatorii în încercarea de a intra pe braţul Sulina. La sfârşitul secolului al-XVIII-lea se pune problema regularizării gurii braţului Sulina din cauza problemelor apelor mici din zona de vărsare în mare. În evenimentele istoriei, Sulina devine din ce în ce mai importantă pentru faptul marile puteri de la acea vreme (Imperiul Otoman, Imperiul Rus şi Imperiul Austro-Ungar), emiteau pretenţii asupra Sulinei şi implicit asupra gurii de vărsare a braţului în mare, având loc şi câteva conflicte armate.

În 1856 se înfiinţează la Sulina secretariatul general al Comisiunii Europene a Dunării (C.E.D.), care a avut ca rol dezvoltarea navigaţiei şi a comerţului pe Dunăre. După toate evenimentele istorice întâmplate, în jurul anului 1860, oraşul era destul de bine închegat. Ulterior se construieşte portul şi se va reconstrui şi farul vechi în 1870 pentru a asigura o navigaţie cât mai sigură. Din anul 1878 Sulina devine oraş românesc după o lungă perioadă în care a fost fie a turcilor, a ruşilor sau a Imperiului Austro-Ungar.

Un alt eveniment important în viaţa Sulinei a fost tăierea marelui ”M” al Dunării şi inaugurarea canalului de navigaţie în anul 1894, după care a urmat o perioadă în care s-a constatat o creştere a traficului de mărfuri şi de călători. Oraşul nu a scăpat nici de bombardamentele celor două războaie mondiale, din1916, 1941 şi 1944 (când oraşul a fost distrus în proporţie de peste 50%). Reconstrucţia acestuia începe din 1955 sub comanda lui Gheorghe Gheorghiu Dej, pentru ca în perioada anilor 60-70 se dezvolte din toate punctele de vedere.

În octombrie 1977 Sulina este martoră unui eveniment remarcabil, vizită navei „Calypso” condusă de celebrul explorator Jacques Yves Cousteau, care ancorează aici în drumul sau spre strâmtoarea Bosfor.

Se constată o intensificare a turismului şi implicit o revigorare a oraşului, astăzi fiind una dintre cele mai preferate localități din Delta Dunării, atât de turiştii români cât şi de numeroşi turişti din afara graniţelor.

Se pot vizita:
Palatul fostei Comisiuni Europene a Dunării (C.E.D.) – reprezintă cea mai impunătoare construcţie din oraş fiind construită în anul 1866, în stil neoclasic. Este locul în care a funcţionat sediul Comisiunii Europene a Dunării. Este localizat pe strada a I-a, lângă cheul unde acostează vapoarele pentru pasageri.

Farurile sulinene

Farul de pe digul nordic fost construit în 1887 şi este localizat pe malul stâng al fluviului, astăzi fiind nefuncţional. Este farul unde s-au filmat multe cadre din filmul „Toate pânzele sus
Farul central a fost dat în folosinţă în 1870 de către C.E.D., astăzi funcţionează ca muzeu.
Farul de pe digul sudic, este un far metalic cu o înălţime de 11,6 m.
Farul de aterizare „farul nou” este situat aprope de capătul digurilor canalului Sulina, pe partea dreaptă a malului. Are 50 m înălţime şi lumina sa este vizibilă de la 19 mile marine (cca. 35 km). În prezent este funcţional şi reprezintă reperul de navigaţie la intrarea pe canalul Sulina.
Cimitirul maritim – se află inclus în circuitul turistic prin particularităţile sale. Reprezintă un complex cimiterial incluzând cimitirul creştin (ortodox, ortodox de rit vechi, cimitirul C.E.D. şi cimitirul european occidental), cimitirul evreiesc şi cel musulman. Este localizat la ieşirea din oraş spre plajă, pe partea dreapta a drumului.

Bisericile

Biserica Sf. Alexandru şi Sf. Nicolae – „Catedrala Deltei” zidirea acesteia începe în anul 1910, fiind una dintre cele mai frumoase biserici din întreagă Dobroge, localizată pe faleză Dunării.
Biserica grecească „Sf.Nicolae” construită în anul 1868, localizată între stradă a II-a şi III-a.
Biserica românocatolică „Sf.Nicolae” a fost construită în anul 1863 de către comunitatea italiană.
Plaja – este cea mai căutată şi cea mai râvnită dintre atracţiile Sulinei, se află la circa 2,5 kilometri de centrul oraşului. Plaja din Sulina este deosebită, inedită şi prezintă un nisip foarte fin datorat sedimentelor aduse de Dunăre. De asemenea apa marii la Sulina este mai mult dulce decât sărată având o salinitate scăzută datorită influenţei apelor dulci ale Dunării. Plaja a fost amenajată, cu atenţie în păstrarea caracterului natural al acestei zone.

Excursii pe canale – sunt de asemenea printre preferatele turiştilor. Fie mergi cu bărci cu motor, fie utilizezi bărci cu rame, peisajul gârlelor şi al canalelor din delta este superb.

Din Sulina se pot organiza excursii pe canalele din zona, spre Sfântu Gheorghe, spre cătunul Cardon, pe canalul Sulina până la vărsarea Dunării în mare, spre Golful Musura (situat între braţul Chilia şi Sulina), unde s-a format un mic cordon litoral foarte recent (începând din 1999), loc de reproducere pentru păsări, dar şi spre alte locuri mai îndepărtate (Periprava, Pădurea Letea, etc.)

Oferta turistică este destul de consistentă, există un număr destul de mare de pensiuni, cotate cu 2, 3 şi 4 stele. Unele dintre pensiuni oferă la cerere excursii cu bărci, şalupe, altele organizează seri festive tradiţionale, partide de pescuit, închiriere de bărci, posibilitatea practicării de sporturi nautice.

La sosirea în deltă trebuie aveţi asupra dumneavoastră câteva lucruri esenţiale pentru şederea într-o zonă umedă. Fie mergeţi pentru pescuit sau odihnă este necesar aveţi o crema protectoare împortiva ţânţarilor (indiferent de firmă – cele mai indicate sunt cele pentru copii, sunt mai concentrate), cremă pentru protecţie solară, ochelari de soare (recomand pe cei cu lentile polarizate), pălărie sau şapcă, pelerină de ploiae, jachetă de vânt şi altele în funcţie de cazarea pe care o aveţi.

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •