Campania MAE „Dialog cu Diaspora pe teme consulare” la Roma

Campania MAE „Dialog cu Diaspora pe teme consulare” la Roma

La 11 martie 2017 a avut loc o întâlnire cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc și ai presei de limba română din Italia, în cadrul campaniei „Dialog cu Diaspora pe teme consulare”, organizată de Departamentul Consular din cadrul MAE la Roma cu sprijinul Ambasadei României în Italia și al Accademia di Romania.

Adresându-se reprezentanților mediului asociativ și presei de limba română din Italia, George Bologan a evidențiat deschiderea ambasadei față de un dialog constructiv cu comunitatea românească și a amintit nevoia de unitate la nivelul comunității. Totodată, a îndemnat românii din Italia să contribuie, prin propriile acțiuni și prin bagajul lor cultural, la îmbunătățirea imaginii comunității de români din peninsulă. ”Imaginea țării este responsabilitatea fiecărui cetățean român, întrucât fiecare reprezintă valoarea intrinsecă a neamului nostru”.

Referitor la demersurile de modernizare și informatizare a rețelei consulare române, ambasadorul Bologan a arătat că, ”în timp ce interacțiunea nemijlocită contribuie la sporirea încrederii și a spiritului de solidaritate între persoane, noile tehnologii în domeniul mobilității și al comunicațiilor oferă oportunitatea de a construi structuri comunitare între persoane care nu sunt mereu aproape din punct de vedere fizic”. În acest sens, a apreciat eforturile depuse de Departamentul Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și de diplomații cu atribuții consulare pentru îmbunătățirea serviciilor consulare oferite cetățenilor români din Italia.

În cadrul sesiunii de lucru, au fost de asemenea prezentate demersurile de modernizare și informatizare a rețelei consulare române, prin implementarea Sistemului Informatic Consular E-Cons, lansat public sub deviza „Consulatul, mai aproape de casa ta”, împreună cu toate subsistemele componente (E-Viza, SNIV, E-Pass, Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate – modulele de Call-Center și Mail-Center), precum și a Sistemului Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni.

Directorul general al Departamentului Consular, Bogdan Stănescu, a subliniat importanța informării corecte a cetățenilor români care beneficiază de noile platforme pentru servicii consulare și i-a încurajat pe membrii comunității prezenți la reuniune să disemineze informațiile primite. Totodată, oficialul MAE a amintit de utilitatea accesării serviciilor de atenționare prin sms – „Un SMS îți salvează viața”, a aplicației pentru telefoane inteligente „Călătorește în siguranță” și a informațiilor cu privire la situații de risc la care pot fi expuși românii în străinătate. În acest context, a fost prezentată și activitatea Celulei de Criză a Ministerului Afacerilor Externe, a cărei utilitate în situații de urgență a fost dovedită în repetate rânduri.

Reuniunea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri legate de activitatea Ministerului Afacerilor Externe, prilej prin care membrii comunității românești din Italia au purtat un dialog aplicat și deschis cu reprezentanții MAE, atât despre serviciile consulare, cât și despre alte teme de interes pentru românii din diaspora.

Informații suplimentare:

Campania „Dialog cu Diaspora pe teme consulare” se află la a treia ediție, fiind lansată în anul 2015. În luna februarie 2017, aceasta a debutat la Lisabona și va continua în prima jumătate a anului pentru a prezenta comunităților românești din diaspora beneficiile sistemului de servicii consulare „E-Cons”. Această campanie are rolul de a explica direct cetățenilor români întreaga gamă de servicii consulare modernizate și informatizate, care le stau la dispoziție, astfel încât platforma „E-Cons” să fie utilizată cât mai eficient.

În cadrul etapei de la Roma din acest an, organizată de Ambasada României în Italia, au participat secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Ovidiu Iane, secretarul general al MAE, Cosmin Dinescu și directorul general al Departamentului Consular din cadrul MAE, Bogdan Stănescu. Cu acest prilej, a fost organizată în perioada 9-10 martie 2017 și reuniunea regională consulară, la care au participat reprezentanții a 27 de misiuni diplomatice și oficii consulare din Italia, Spania, Republica Federală Germania, Grecia, Portugalia, Republica Cipru, Bulgaria, Republica Serbia, Croația şi Slovenia. (articol preluat de pe site-ul Ambasadei României în Italia: apasă AICI)

Galerie foto